‘Aylık kira fiyatları için ‘Yıllık mı?’ diye soruyorlar’

‘Aylık kira fiyatları için ‘Yıllık mı?’ diye soruyorlar’
25 Kasım 2022 00:33

Üniversitelerde yeni eğitim döneminin yaklaşmasıyla birlikte öğrencileri barınma telaşı sardı. Çünkü öğrenci sayısı 10 milyona yaklaşırken devlet yurdu kapasitesi sadece 800 bin. İstanbul’da özel yurt ücretleri ortalama 6-7 bin liradan; merkezi ilçelerde 1+1 dairelerin kiraları ise 8-10 bin liradan başlıyor. Ayda 850 lira KYK bursu ya da kredisi alarak geçinmeye çalışan öğrenciler için bu tutarları ödemek hayal…

 

 

Sözcü’den Ali Selim Yamanlı ve Batuhan Serim’in haberine göre hayat pahalılığı her geçen gün daha da derinden hissedilirken, 2022/2023 eğitim-öğretim döneminin gelmesiyle birlikte öğrenciler ve veliler oldukça zorlu günler geçirmeye başladı.

Üniversite öğrencilerinin karşılaştığı en büyük zorlukların başında ise barınma geliyor. Çünkü Türkiye’deki üniversite öğrencisi sayısı 10 milyona yaklaşırken, devlet yurtlarının kapasitesi sadece 800 bin…

KYK yurduna yerleşemeyen öğrenciler için geriye iki seçenek kalıyor: özel yurt ya da kiralık daire.

İstanbul’da üç kişinin kaldığı tek oda özel yurtların aylık ücretleri ortalama 6.500 – 7000 liradan; Beşiktaş, Bakırköy, Kadıköy gibi merkezi olan yerlerde 1+1 dairelerin kiraları ise 8-10 bin liradan başlıyor.

Ayda 850 lira KYK bursu ya da kredisi alarak geçinmeye çalışan öğrenciler için bu meblağları ödemek hayal…

Ancak öğrenciler bir şekilde kiraya çıksa bile bu sefer de eve eşya alabilmek için çok büyük bir yükün altına girmek zorunda kalıyor. Bir kişi, daha hesaplı olması için ikinci elciden evini döşemek istese beyaz eşyalar ve mobilyalar içi yaklaşık 15-20 bin lirayı gözden çıkarmak zorunda.

Gelinen bu durum öğrencileri ve velilerini olduğu kadar emlakçıları ve ikinci elcileri de etkiliyor. Öğrencilerin yoğun olarak yaşadığı Beşiktaş’ta mikrofon uzattığımız emlakçı ve ikinci elciler, son durumu şöyle anlatıyor:

 

 

“AYLIK KİRA FİYATLARI İÇİN ‘YILLIK MI?’ DİYE SORUYORLAR”

 

 

Emlakçı Bedri Yılmaz: “Beşiktaş, Bakırköy, Kadıköy gibi merkezi olan yerlerde 1+1 dairelerin fiyatları 8-10 bin liradan başlıyor. Daha düzgün olan, yeni binalarda ise 12-13 bin liraları buluyor. Eski binalarda 2+1 daireler 12-13 bin lira, 3+1 daireler ise 20 bin liraları buluyor. Bugün 3 kişinin kaldığı tek odalı bir yurt bile 6.500-7 bin lira. Şu anda öğrencileri büyük bir sıkıntı bekliyor. Özellikle üniversite bölgelerinde, ulaşım sorunu olmayan yerlerde barınma çok büyük bir sorun. Eskiden bir tane öğrenci gelir bir ev tutardı, şimdi ise 3 tane öğrenci bir araya gelip bir ev tutabiliyorlar. Artık ilanlara baktığınız zaman oda arkadaşı isteyen insanlar var. Bu sadece öğrenciler için değil, çalışan kesim için de geçerli. Anadolu’dan gelen insanlar buradaki kiralara çok şaşırıyorlar, aylık kira fiyatını ‘Yıllık mı?’ diye soranlar oluyor. İstanbul’da yaşayan insanlar ise durumun farkında, talep çok, yer yok. Kiralar ciddi anlamda çok yüksek.”

 

 

“MOBİLYACILIKTAN ZİYADE PSİKOLOGLUK YAPIYORUZ”

 

 

İkinci elci Tarık Bacan: “Sıfır beyaz eşya çok pahalı olduğu için 2. el eşyaya yönelim çok fazla. Ancak bizim şöyle bir handikapımız var, konut kiraları çok pahalı. İnsanlar ev tutamıyorlar, ev tutamayınca da eşya alamıyorlar. Şu an sezonumuz, burasının öğrencilerle dolmuş olması lazım ama bomboş. Öğrenciler bu fiyatlara nasıl ev tutsunlar? Yurt fiyatları çok artmış durumda. Bekliyoruz öğrencileri ama emlakçılarda da daireler yok, bunun sıkıntısını yaşıyoruz. Ev kiraları dükkan kirası gibi oldu. Bir öğrenci evine eşya almak istese minimum 15-20 bin lira arasında bir harcama yapması gerekir. Satış olmadığı için sıfır beyaz eşyalarımızı kaldırdık, neredeyse durma noktasına geldi. Yatakta bile 2. el tercih ediliyor. Biz burada mobilyacılıktan ziyade psikologluk yapıyoruz. İlk gelen ‘Yandık, bittik…’ diyor. Sıkıntılı bir süreç bizleri bekliyor.