Aygün, Güler, ırkçılık…

Aygün, Güler, ırkçılık…
30 Ocak 2013 19:05

CHP’li olmadığını söyleyen CHP milletvekili Hüseyin Aygün parti ve ülke gündemini meşgul etmeyi başarıyla sürdürüyor.


Hilmi SARAL H&H YORUM

En son olarak Yunanlı yazar Dido Sotiruyu’nun  “Benden Selam Söyle Anadolu’ya” adlı kitabını tanıtırken kurduğu “Romanda Kurtuluş Savaşı’nda Ege’de Rumlara etnik temizlik yapıldığı anlatılıyor” cümlesi hem parti de hem ülkede tartışmalar yarattı. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu Çin dönüşü yaptığı ilk Grup Toplantısında bu konu ile ilgili açıklamalar yapmak zorunda kaldı.

Romanı okuyanlar anımsarlar ki romanda Kurtuluş Savaşı ve sonrasında yapılan mübadelede iki halkın, Türklerin ve Rumların çektiği acılar anlatılır. Romanı okurken birçok kez tüylerimin diken diken oluşunu ve gözlerimin nemlendiğini anımsıyorum. Her iki halkın acılarını objektif bir biçimde anlattığı içindir ki yazarına “Abdi İpekçi Barış Ödülü” verilmiştir. Durum ve roman böyledir de Hüseyin Aygün neden “etnik temizlik” demiştir? Hem kendisi eleştirmen midir ki durduk yerde kitap tanıtmaya kalktı?

Elbette doğrusunu kendisi bilir! Ben aklıma gelenleri sıralayayım: Hüseyin Aygün, ya okuduğunu anlamıyor, ya ne dediğini bilmiyor ya da kendisine görev veren biri ve ya birileri var da onların isteklerini dillendiriyor.  

Tam “Aygün krizi” kapandı derken Birgül Ayman Güler krizi patlak verdi. BDP milletvekili Ayla Akad Meclis Genel Kurulu’nda konuşurken sürekli “siz, siz, siz” diye hitap edince Güler bunu eleştirdi ve “Başka bir ülkenin parlamenteri gibi siz diye konuşuyorsunuz. Bana Kürt milliyetçiliğini ilericilik ve bağımsızlıkçılık olarak yutturamazsınız. Türk ulusuyla Kürt milliyetini eşit, eş değerde gördüremezsiniz” dedi.

Vay efendim at kaçtı torba düştü. Sen misin bunu diyen. BDP’lisinden  AKP’lisine kadar ve dahi CHP içinde partisinin altı okundan biri olan “ulusalcılığı”  reddeden ne kadar yandaş ve yalaka varsa hep bir ağızdan Güler’i “ırkçı” ilan ettiler. Bu yetmedi zaten CHP de geçmişte ırkçıydı diye tutturdular. Ulusalcılık ırkçılıktır diye koro oluşturdular.

Birgül Ayman Güler’in ne dediğini ve onu eleştirenleri anlamak için gelin Mustafa Kemal Atatürk’e baş vuralım:

“Türkiye Cumhuriyetini kuran Türkiye halkına Türk milleti denir.”  Burada ırkçılık var mı? “Türkiye halkı” ifadesi etnik bir anlam taşıyor mu? Bu coğrafyada yaşayan bütün etnik kimlikleri kapsamıyor mu?

Ya “Ne mutlu Türk’üm diyene” cümlesine ne demeli?  Neden “Türk olana”, “Türk doğana” dememiş de  “Türk’üm diyene” demiş? Irkçı olduğundan mı yoksa ırkçılığı reddettiğinden mi?

Konuyu açıklığa kavuşturmak için Kılıçdaroğlu, bu haftaki Grup konuşmasında Parti Programının ilgili bölümünü herkesin gözüne soktu.

Bütün bunları bile bile  CHP’yi ve onun ideolojisini ırkçılıkla suçlamak Cumhuriyetimizin kurucu
iradesini suçlamak amacını taşımaktadır. Sayın Güler’i eleştirenler yoksa Kürtlerin Kurtuluş Savaşına ve Cumhuriyetin kuruluşuna katılmadıklarını mı söylemektedirler? Şeyh Sait’i ve Seyyit Riza’yı akıldan çıkarmayan bu arkadaşlar Diyap Ağa’yı duymamışlar mı?
Emperyalizme karşı ilk bağımsızlık savaşı vermiş bu ulustan öc almak isteyenler olacaktır. Ülkemizle ilgili olarak emperyalistlerin böl, parçala, yönet projesine hizmet edenler BOP’un taşeronlarıdır. Yıllardır uğraşmalarına karşın ulusal bütünlüğümüzü bozamadılar, bozamazlar.
Tartışılan konu Türk’ün Kürt’e, Kürt’ün Türk’e üstün olduğu değil, kasıtlı olarak konuyu buraya çekip efendilerine karşı görev yapmak isteyenler var.

Ülkemizde yaşayan Kürt, Çerkez, Arap, Arnavut, Boşnak, Laz… vb. etnik kimlik taşıyan yurttaşlarımız Türk ulusunun bir parçasıdırlar. Hiç biri diğerinden daha üstün ya da daha alçak değildir. Azıcık mantık, biraz matematik bilen herkes kabul eder ki hiçbir parça ait olduğu bütünden büyük olamaz.  

Kimse öküz altında buzağı aramasın, bulamaz!

[email protected]