Aydın’ın jeotermal çilesi!

Aydın’ın jeotermal çilesi!
1 Nisan 2021 16:49

Aydın’da jeotermal enerji projelerine her geçen gün yenisi ekleniyor. TMMOB “Büyük Menderes Havzasında JES Gerçeği Raporu” yayımlayarak bölgede JES’lerin verdiği zararı ortaya koydu.

 

 

Birgün’den Aycan Karadağ’ın haberine göre Türkiye’de birçok tarım ürününün üretiminde ilk sıralarda yer alan Aydın’ın verimli toprakları jeotermal enerji santrallarının (JES) işgali altında. Bölgedeki JES projelerine her gün bir yenisi daha ekleniyor. Şimdi de Nazilli’de Kiper Elektrik tarafından 3,85 hektarlık 6 ayrı yerde her biri 2 bin 500 metre derinliğinde jeotermal sondaj kaynak arama yapılması için hareket geçildi.

Proje alanı tarım arazisi içerisinde kalıyor ve bölgede birçok zeytin ağacı mevcut. Sondaj alanlarının yakınında ise dere yatakları var. Ayrıca proje alanına 3 kilometre yakınlığında Mastaura Antik Kenti bulunuyor. En yakın yerleşim ise 20 metre mesafede.

 

MENDERES KİRLENİYOR

 

Öte yandan TMMOB’nin hazırladığı ‘Büyük Menderes Havzasında JES Gerçeği Raporu’, bölgeye JES’lerin verdiği zararı gözler önüne seriyor. Raporda neredeyse her üç JES’ten ikisinin Aydın’da kurulduğu belirtilerek, “JES’lerin, yasal düzenlemelerle koruma altına alınmış büyük ova koruma alanlarına ve tarım arazilerine yapılması; yanlış ve hukuka aykırıdır” deniyor. Bu projelerin hem yüzey ve yeraltı suları hem de toprak ve tarımsal üretim için ciddi tehdit oluşturduğuna vurgu yapılan raporda, uygulanan vahşi deşarj yöntemleri ile Büyük Menderes Nehri’nin kimyasallarla kirletildiğine de dikkat çekiliyor.

 

DENETİM YAPILMALI

 

Raporda, ÇED süreçlerinin etkin işletilmesi, JES firmaları lehine yasaların hiçe sayıldığı uygulamalardan vazgeçilmesi ve gerekli ölçüm/denetimlerin etkin şekilde yapılması talep ediliyor.