Avukatlık Mesleği Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Avukatlık Mesleği Hakkında Bilinmesi Gerekenler
10 Ekim 2019 18:26

Avukat; bireylerin, kurumların ve devletlerin birbirileriyle olan ilişkilerinde yaşanan sorunları ve anlaşmazlıkları ortadan kaldırmak amacıyla hizmet vermekte olan kişidir. Bu kişiler genelde hukuk fakültesi mezunu ve gerekli olan avukatlık stajyerini tamamlamış kişilerden oluşmaktadır. Avukatlık mesleği, serbest ya da bir kuruma bağlı olarak gerçekleştirilebilmektedir. Yani kişilerin ya da kurumların haklarını savunan ve onların haklılığını ortaya koymayı meslek edinen kişilere avukat denilmektedir.

 

Avukatlık mesleğini yapan kişiler, genelde yaşadıkları şehirdeki hukuk barosuna bağlı olarak faaliyet göstermektedir. Ortaya çıkan uyuşmazlıklardan davanın sonuçlanmasına kadar bütün aşamalarda bireylerin ya da kurumların hakkını savunurlar. Ayrıca avukat olan kişiler hukuki konularda arabuluculuk, bilirkişilik ve danışmanlık gibi görevleri de yapabilmektedir.

 

Avukatlık Mesleğinin Gereklilikleri

 

Avukatların görevlerinin başında hukuksal sorunları yorumlamak gelmektedir. Mahkemelerde ya da diğer yargı organlarının karşısında tüzel ve gerçek kişilerle ilgili olan davalarda hak dava etmek ve bu kişilerin haklarını savunmakta avukatların görevleri arasında yer almaktadır. Bunun dışında adli ve resmi dairelerdeki işleri yakından takip etmek ve söz konusu işlerle ilgili belge düzenlemek avukatlık mesleğinin gerektirdiği görevler arasındadır. Avukat olan kişi, kabul ettiği davayı süresi fark etmeksizin takip etmek zorundadır.

 

Ağır ceza mahkemesinin görev alanına giren konularda faaliyet gösteren avukatlar ceza avukatı olarak tanımlanmaktadır. Bu kişiler, ceza soruşturmalarını ve ceza davalarını takip etmektedir. Fiilin yapılması ve suçun ortaya çıkmasından itibaren mahkemelerde ve diğer yargı mercilerinde kişilerin ya da kurumların hakkını savunmaktadır. Üzerinizde bir suçlama bulunması durumunda ceza avukatlarından yardım isteyebilirsiniz. Ağır ceza mahkemelerinin görev alanına giren suçlardan bazılarını kasten adam öldürme, işkence, insan ticareti, cinsel saldırı suçu, nitelikli dolandırıcılık ve rüşvet olarak sıralayabiliriz. Bu gibi olayların yaşanması durumunda ortaya çıkan davalara ceza avukatları bakmaktadır.

 

Avukatların çalışma yoğunlukları aldıkları davalara göre değişiklik gösterebilmektedir. Özellikle de serbest olarak çalışan avukatlar doğrudan aldıkları iş yoğunluğuna bağlı olarak çalışmakta ve bunla birlikte kazancını da artırmaktadır. İzmir avukatları da, birçok ilde hizmet veren avukatlar gibi aktif bir şekilde faaliyet göstermekte ve hukuk alanındaki gelişmeleri yakından takip etmektedir.