Avrupa Şehirler Birliği: Seçilmiş belediye başkanı hakkında alınan kararı endişeyle izliyoruz!

Avrupa Şehirler Birliği: Seçilmiş belediye başkanı hakkında alınan kararı endişeyle izliyoruz!
15 Aralık 2022 09:30

İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında Yüksek Seçim Kurulu üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla açılan davada 2 yıl 7 ay 15 gün hapis ve siyasi yasak cezası verilmesine ilişkin Batılı ülkelerden sert tepkiler geldi.

 

 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Yüksek Seçim Kurulu üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla açılan davada 2 yıl 7 ay 15 gün hapis ve siyasi yasak cezası alması, uluslararası kamuoyunda da büyük ses getirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, kararın büyük hayal kırıklığına yol açtığını bildirdi. Bakanlık sözcülerinden Vedant Patel, “Bu adaletsiz hüküm insan haklarına, temel özgürlüklere ve hukukun üstünlüğü ilkesine saygıyla tamamen çelişen bir karardır. Türkiye’de sivil topluma, medyaya, siyaset ve iş dünyası liderlerine açılardan davalardan dolayı çok endişeli olmaya devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Karara Almanya’dan da tepki geldi. Almanya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Bugün verilen karar demokrasi adına büyük bir gerilemedir” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, “İfade özgürlüğü, özellikle seçim kampanyalarında adil rekabet için önemli bir kılavuzdur” denildi.

 

 

AVRUPALI BELEDİYE BAŞKANLARINDAN AÇIKLAMA

 

 

Büyük ölçekteki Avrupa kentlerini bir araya getiren Eurocities’ten (Avrupa Şehirler Birliği) yapılan açıklamada da, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu’na destek ilan edildi.

12 belediye başkanının oluşturduğu Avrupa Şehirler Birliği Yönetim Kurulu, “Bu dava bir muhalefet üyesine yönelik siyasi temelli saldırıdan başka bir şey değil. Bizler de yerel olarak seçilmiş temsilciler olarak uzun süredir ağımızın aktif bir ismi olan seçilmiş belediye başkanı hakkında alınan kararı endişeyle izliyoruz. Bu karar Türkiye’de iyi yönetimin yıllarca geriye gitmesi tehlikesine yol açıyor” ifadelerini kullandı.