Avrupa Parlamentosu kararına CHP’li Karabat’tan tepki!

Avrupa Parlamentosu kararına CHP’li Karabat’tan tepki!
20 Mayıs 2021 17:16

Avrupa Parlamentosu (AP), Avrupa Birliği’nin Türkiye ile tam üyelik müzakerelerini askıya alması kararını yorumlayan CHP İstanbul Milletvekili ve PM üyesi Özgür Karabat bir açıklama yayınladı. Aynı zamanda TBMM AB Uyum Komisyonu üyesi de olan Karabat, Avrupa Parlamentosu kararını eleştirerek, AKP politikalarının ülkeyi her alanda geriye götürdüğünü söyledi.

 

 

AVRUPA PARLAMENTOSU KARARINA CHP’Lİ KARABAT’TAN TEPKİ

 

 

Avrupa Parlamentosu (AP), Avrupa Birliği’nin Türkiye ile tam üyelik müzakerelerini askıya alması çağrısında bulunan raporu kabul etti. Karar tasarısı, 480 Evet, 64 Hayır ve 150 kararsız oyla, büyük bir farkla kabul edildi. Karara tepki gösteren CHP İstanbul Milletvekili ve TBMM AB Komisyonu üyesi Özgür Karabat, raporun kabul edilmesini eleştirerek, AKP’nin basiretsiz politikalarının bedeli tüm ülkeye bir fatura ediliyor, dedi.

 

 

“KARAR, AB DEĞERLERİYLE BAĞDAŞMIYOR”

 

 

Karabat, “Raporda, Türkiye’ye demokrasi, hukukun üstünlüğü, insan hakları konularında sert eleştiriler yöneltiliyor. Bu konular uzun zamandır AKP’nin izlediği yönetim anlayışının ülkeye faturası olarak görülmeli. Bu karar esasen Türkiye Cumhuriyeti’ne değil, AKP hükümetine verilmiş bir mesajdır. Oysa hükümetler, gelip geçicidir. Dolayısıyla dönemsel problemlerin ülkelerin kaderini tayin etmesine izin verilmemelidir. Türkiye Cumhuriyeti gibi çağdaş değerler üzerine inşa edilmiş bir ülkeyle müzakereleri durdurma çağrısı yapılması, ülkemizle kurulan ilişkileri üçüncü ülke düzeyine indirme çağrısıdır. Bu tutum ne AB’nin çağdaşlaşma vizyonuyla ne de Avrupa değerleriyle bağdaşır.” dedi.

 

 

“AVRUPA PARLAMENTOSU KARARI SİYASİ BİR MESAJDIR”

 

 

Geçtiğimiz yıllarda da Avrupa Parlamentosu’nun, Türkiye’ye sert eleştiriler yönelttiğini hatırlatan CHP’li Karabat, “Hükümet bu uyarılara kulak vermedi. Demokrasi noktasındaki açmazları çözmek yerine, hamasi ve tutarsız politikalar izleme yoluna gitti. Avrupa Birliği ile olan ilişkiler, stratejik bir anlayıştan uzak günübirlik politikalara indirgendi. Bu anlamda Avrupa Parlamentosu kararı, ‘Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi’ adı altındaki yönetim biçimine, artan otoriterleşmeye ve antidemokratik uygulamalara verilen güçlü bir siyasi mesaj olarak görülmelidir.” dedi.

 

 

“AKP, ÇAĞDAŞ DÜNYADAN KOPTU”

 

 

“Bu karar AKP’nin tek adam rejimiyle çağdaş dünyadan koptuğunun tescili niteliğindedir. Diyen Karabat açıklamasını şöyle sürdürdü: “İleri demokrasi söylemleriyle iktidara gelen AKP’nin başarısız politikalarının bedelini ülkece ödüyoruz. AKP politikalarının yıkıcı sonuçları artık her alanda kendini gösteriyor. Uzun zamandır AB ile ilişkileri mülteciler meselesi üzerinden yürütmeye çalışan AKP’nin bir politikası daha iflas etmiş oldu.” dedi.

 

 

AKP İKTİDARI, ABD’DEN SONRA AVRUPA’DAKİ DESTEKLERİNİ DE KAYBEDİYOR

 

 

ABD’deki seçimlerin ardından Trump desteğini kaybeden AKP’nin ülkemiz aleyhine ABD’de alınan kararlara dahi güçlü yanıtlar vermediğini ifade eden Karabat; “Avrupa’daki seçim sonuçları ve hükümet değişiklikleri Türkiye ile ilişkileri doğrudan etkileyecek. Avrupa ile ilişkileri uzun zamandır mülteci kozuyla yürütmeye çalışan AKP’nin özellikle Almanya’daki ilk seçim sonuçları AB ile ilişkilerde yeni bir döneme geçeceğiz.” dedi.