Avokado yaprağındaki mucize!

Avokado yaprağındaki mucize!
25 Kasım 2021 20:03

Avokado Yapraklarının Faydaları

 

 

Numan ALADAĞ H&H YORUM

 

 
Latince adıyla Avokado veya Persea Americana Miller olarak bilinen, şimdi sadece Güney ve Orta Amerika’da değil, Dünya’nın tropikal ve ikinci derece tropikal bölgelerinde de yaygın olarak yetiştirilmektedir. Aynı zamanda yeşil tenli ve sarı etli akran şekilli tereyağı meyvesi olarak da bilinir. Avokado meyvesinin sağlık faydalarını hepimiz biliyoruz, ancak bazı insanların yaprakları pişirmelerine dahil etmek için kullandığı yaprakların faydaları hakkında daha az bilgi sahibi olabiliriz. Avokado yapraklarının besin maddelerini ve sağlığımıza faydalarını merak ediyorsanız, bu konuyu yakından inceleyelim. Türkiye de yaygın olarak yetiştirmesi için, Akdeniz, Ege bölgelerinde rahatlıkla yetişir. Ayrıca Harran ve Akçakale ilçelerinde yetiştirme denemeleri yapılmalıdır. Tarım Bakanlığı acilen avokado yetiştirmeye el atmalıdır. Avokado yetiştirilmesi, hem sağlık hem de ekonomik bakımından önemlidir.

 
Elazığlı iki Tarım Bakan yardımcısı Ayşe Hanım ve Hadi Bey, acilen Türkiye’nin bazı bölgelerinde avokado yetiştirilmesi için, ön etüt çalışmaları başlamalıdır.

 
Avokado Yapraklarının Besin İçeriği

 
Avokado yapraklarının meyvelerden bile daha fazla besin içermesini beklemeyebilirsiniz. Avokado bitkisinin bu kısmı, insan sağlığı için faydalı olan protein, lif, mineral ve fitokimyasallar içerir. Her 100 gramlık avokado yaprağı, 25.54 g protein ve 38.40 g lif içerir, bu da sadece yaklaşık 1.60 g protein ve 2.06 g lif içeren meyveden daha fazladır. Sadece protein ve lif açısından zengin olan avokado yaprakları, uygun miktarda magnezyum, sodyum, manganez, kalsiyum, demir, çinko, potasyum, çinko, selenyum ve fosfor gibi mineralleri de içerir. Fitokimyasallardan bahsederken, avokado yaprağı da meyve ve tohumdan, özellikle flavonoid ve fenol içeriğinden daha fazla sayıdadır. Avokado yapraklarının birçok sağlık faydalarının endişe duyup duymadığına şaşmamalı.

 
Avokado Yapraklarının Sağlık Faydaları

 
Avokado yapraklarının besin içeriğini öğrendikten sonra, şimdi avokado yapraklarının inanılmaz sağlık faydalarını ve bunun insan vücudunun çeşitli ciddi sağlık sorunlarıyla başa çıkma etkisini nasıl görelim.

 
1- Ülserle Savaş
Ülser, mide duvarını tahrip eden güçlü asit varlığı ile genellikle midede meydana gelen bir tür iltihaptır. Avokado yaprakları mide ülseri ile savaşmada ve gastritin yanı sıra şişkinlik probleminin giderilmesinde güçlü faydalara sahiptir. Rajasthan-Bikaner ve Tamil Nadu Tarım üniversiteleri yapılan bir araştırmalar, avokado yapraklarının ekstresinin, avokado yapraklarının bu sağlık faydalarının özellikle bazı halk tıbbında ülser tedavisinde etkili olmasının bir nedeni olabilecek anti-ülserojenik bir etkiye sahip olduğunu içerdi faydalı enzimlerlerle kanıtladı.

 
2- Tedavi Böbrek Taşı
Böbrek taşı, böbrek yetmezliği gibi başka bir ölümcül hastalığa yol açabilecek ciddi bir sağlık sorunudur. Böbrek taşı ile ilgili bir sorunla karşılaşırsanız, avokado yaprağı tüketmek, alkaloid, saponin ve flavonoidler gibi birçok fitokimyasal madde içerdiğinden iyi bir alternatif olabilir. böbreğinizdeki taşı yok etme ve organın daha iyi bir fonksiyonunu yapma yeteneğine sahip olmak. Avokado yapraklarının faydalarını elde etmek için, 8-10 avokado yaprağını bir bardak suda10 dakika kaynatıp çay yapabilirsiniz. İyileşene kadar günde iki kez çayı süzüp ve için.

 
3- Sağlıklı ve Pürüzsüz Bir Cilt Korumak
Avokado meyvesinin kullanabileceğimiz en iyi doğal cilt bakımlarından biri olduğunu biliyoruz, ancak avokado yapraklarının faydalarında cilt bakım rutininiz için iyi olduğunu kim bilebilir? Bu nedenle, avokado yaprağı, cildinize pürüzsüzlük kazandırabilen ve yaşlanmasını önleyen antioksidan gibi birçok özellik içerir. Avokado yapraklarını ezin ve cildinize ve yüzünüze yaklaşık 15 dakika boyunca koyun, sonra ılık suyla durulayın. Bu tedaviden sonra cildinizi çok pürüzsüz ve hassas bulacaksınız. Bu tedaviyi haftada sadece iki kez yapın ve farkı hissedin.

 
4- Sırt Ağrısı Rahatlatmak
Sırt ağrısı, özellikle yaşlı olanların çekebileceği bir sağlık problemidir. Adeyemi ve ark. Tarafından 2002 yılında yapılan bir çalışma, avokado yapraklarının sırt ağrısı da dahil olmak üzere çeşitli vücut bölümlerinin ağrısını azaltabilecek bir anti-enflamatuar ve analjezik etki içerdiğini bildirdi. Bir başka Hindistan çalışması, avokado yaprağı ekstresinin sağlık yararlarının da kıkırdak onarımını uyarabildiğini ve anti-enflamatuar ilaçların etkisi olarak ağrıyı iyileştirebileceğini buldu. Sırt ağrısını hafifletmek için avokado yapraklarının çayını tüketebilir veya birkaç gün boyunca diyetinize ekleyebilirsiniz. Bilginiz için, bazı insanlar ayrıca avokado yapraklarının da vücuttaki iltihaplanma süreciyle indüklenen artrit ağrısını ve diğer ağrı türlerini bilimsel kanıtlara göre azaltabileceğini söylüyorlar.

 
5- Şişliği azaltmak
Şişme, avokado yaprakları kullanılarak tedavi edilebilen bir başka sağlık sorunudur. Fiokimyasal içerik, özellikle avokado yapraklarında doğal bir biyoflavonoid olan quercetin, ameliyat sonrası gibi yaranın iyileşme sürecinde genellikle vücutta meydana gelen şişmeyi azaltmanın faydalarına sahiptir. Ayrıca ciltte hasara ve vücutta daha kötü iltihaplanmaya yol açan serbest radikallerin etkisini en aza indirmeye ve önlemeye yardımcı olabilir. Quercetin’in güçlü etkisini elde etmek için, yaprakları doğrudan ezebilir ve şişmiş vücut kısımlarına koyabilir, bandajla sarabilir ve 4 saaten 2 güne kadar bekleyebilirsiniz. Ilık suyla durulayın ve vücudun şişmiş kısımları iyileşene kadar bu işlemi düzenli olarak yapın.

 
6- Düşük Kan Şekeri Seviyesi
Bir hastalığı tedavi etmek için geleneksel yolu kullanmak bazen başarısız olmaz. Diyabeti iyileştirmek ve kan şekerini düşürmek için alternatif bir yol arıyorsanız, avokado yapraklarının faydaları üzerinde tutabilirsiniz. Diyabet yaygın bir sağlık sorunudur ve günümüzde dünyadaki nüfusun çoğunu etkilemektedir. Genellikle vücut içindeki pankreas, vücut metabolizmasındaki kan şekerini düzenleyen hormon olarak bilinen insülin üretmeyi bıraktığında olur. Bazı yapay diyabet kaynaklı sıçanlara yapılan bilimsel bir çalışma, avokado yaprağı ekstresinin belirli bir dozda hipoglisemik etkilere sahip olduğunu buldu. Ekstraktın maksimum sonucu, yaprakların altı saatlik tüketiminden sonra rapor edilmiştir. Diyabet hastası için iyi bir haber değil mi?

 
7- Hipertansiyonu Avokado Yaprağı İle Azaltın
Sadece kan şekerini düşürmekle kalmaz, avokado yapraklarının sağlığa faydaları da hipertansiyon hastalarında kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir. Avokado yaprakları, kan basıncını düşürmeye ve hipertansiyona yakalanma olasılığını azaltmaya yardımcı olabilecek magnezyum içerir. Gill’e göre 1992; ve Lans 2006 araştırması, avokado yaprakları hipertansiyonu azaltmak ve kardiyovasküler sistemi normalleştirmek için iyi bir ilaç olabilir. Kan basıncınızı normal durumda tutmak için avokado yapraklarını veya çayı düzenli olarak tüketebilirsiniz, ancak tüketmeden önce lütfen doktorunuza veya herhangi bir tıbbi uzmana danışın.

 
8- İshal Tedavisi

Avokado yapraklarının bilmeniz gereken bir diğer etkili sağlık faydaları, özellikle Escherichia coli olmak üzere bakteri enfeksiyonunun neden olduğu ishali iyileştirmedeki etkisidir. Avokado yaprakları, güçlü etkisi ile bitki flavonoidlerinden biri olarak bilinen çok sayıda saponin içerir. Hindistan-Rajasthan-Bikaner Tarım Üniversitesi, Farmasötik ve Tıbbi Kimya Bölümü tarafından 2004 yılında yapılan bir araştırma, saponinin, bu tür tanen gibi diğer fitokimyasal maddelerle birlikte bakteriyel enfeksiyonu önemli ölçüde azaltabildiğini ve ishali durdurmaya yardımcı olduğunu buldu. Bu, hastalığı Hindistan da tedavi etmek için neden avokado yapraklarını kullandığını anlamlandırıyor. İshaliniz varsa ve etrafınızda yardım edecek ilaç veya doktorunuz yoksa yaprakları tüketmeniz yeterlidir.

 
9- Epilepsi tedavisi
Rajasthan-Bikaner Tarım üniversitesinin bir bilimsel çalışması, avokado yapraklarını içeren çeşitli bölümlerinin Hindistan da, epilepsi ve çocukluk çağı konvülsiyonları dahil olmak üzere birçok insan rahatsızlığını kontrol etmek ve tedavi etmek için geleneksel ilaçlar olarak yaygın olarak kullanıldığını bildirdi. Avokado yaprakları, antiepileptik veya antiseizür ilaçları olarak da bilinen anti-konvülsan ajan içerir. Bu tür bir ilaç genellikle epilepsi tedavisinde ve hastalık riskini azaltmak için kullanılır. Avokado yapraklarının anti-konvülsan etkisi, sodyum kanallarını bloke etme veya epilepsinin yükselmesini tetikleyen GABA mekanizmasını geliştirme işlevine bağlıdır.

 
10- Kilo Vermeye Yardımcı olur
Hala sağlıklı bir diyette kilo vermenin bir yolunu mu arıyorsunuz? Belki sadece salata, çorba veya hatta smoothies bazı avokado yaprakları koymak gerekir. 2015 yılında Rajasthan-Bikaner tarım Üniversitesinin yayınlanan bir çalışma, avokado yapraklarının, düzenli olarak tüketilmesi durumunda vücutta % 25 kilo artışı azalmasına neden olan anti-obezite etkisine sahip olduğunu bildirdi. Albino sıçanlar üzerinde bile araştırma yapılmış olsa da, etkileri insan vücudunda da olacaktır. Kilo vermek için avokado, normal vücut ağırlığını istediğiniz kadar elde edene kadar günde iki kez iki çay fincanı yaprak çayını tüketebilirsiniz.

 
11- Siyah Saç Bakımı
Avokado yaprakları siyah parlak saçları korumak için iyi bir pigment içerir. Donuk ve kötü saç probleminizi çözmek için iyi bir saç maskesi de olabilir. Nasıl çalışır? Sadece bazı avokado yapraklarını kalın bir macun haline getirin ve saçınızı yıkamadan önce saçınıza sürün. Avokado macunu saçınıza yaklaşık 15 ila 20 dakika bekletin, sonra saçınızı her zamanki gibi yıkayın ve durulayın. Çok güzel bir siyah ve parlak saç elde etmek ve saç kökünüzü güçlendiren avokado yapraklarının diğer sağlık yararlarını elde etmek için bu tedaviyi haftada iki kez yapabilirsiniz. Kolay ve ucuz değil mi?

 
12- Astımı tedavi edin
Astım gibi alerjiyi solumayla ilgili herhangi bir sorununuz varsa, belki avokado yaprakları hastalığı tedavi etmenize yardımcı olabilir. Avokado yaprakları, akciğerdeki hava geçişini doğrudan etkileyebilen ve astım krizini iyileştirebilen pinen adı verilen bir madde içerir. Bu durumu çözmek için, birkaç fincan avokado yaprağını iki bardak suda kaynatıp çözeltiye bir çorba kaşığı tuz ekleyebilirsiniz. Suyu bir bardak kalana kadar kaynatın, süzün ve yatmadan önce ılık olarak için.

 
13- Pamukçuk ortadan kaldırmak
Oral pamukçuk, mantar enfeksiyonunun neden olduğu garip acele şeklinde ağızda meydana gelen anormal bir boğaz rahatsızlığıdır. Sadece antibakteriyel etkisi ile bilinmeyen avokado yaprakları, oral pamukçuk’u ortadan kaldırmanıza yardımcı olabilecek bazı mantar önleyici maddeler de içerir. Bu durumun başınıza geldiğini fark ederseniz, avokado’nun nazik yapraklarını pürüzsüz hale gelinceye kadar çiğnemeye çalışın, sonra bir süre ağzınızda kalmaya bırakın, sonra yaklaşık 5-10 dakika boyunca acele edin. Bu tedaviyi günde üç kez yapın ve birkaç gün sonra sonucu fark edin.

 
14- Kanser Riskini Avokado Yaprağı ile Azaltın
Kanser günümüzde modern insanlar için kabus olmuş bir hastalıktır. Hücrelerin DNA’sı mutasyona uğrarsa ve büyümesini kontrol edemezse vücutta ortaya çıkabilir. Vücuttaki DNA mutasyonuna, vücut hücre mekanizmasını tahrip eden serbest radikaller etkisi neden olabilir. Avokado yaprakları, flavonoid ve fenol içeriğinin varlığı ile güçlü bir antioksidan etki içerir. Avokado yapraklarının antioksidanı serbest radikal etkisini azaltabilir ve hücreleri hasardan koruyabilir. Yine de, avokado yapraklarının kanser üzerindeki sağlık yararları hala daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyuyor.

 
15- Baş Ağrısı Tedavisi
Baş ağrısına çözüm mü arıyorsunuz? Arka tarafta veya kafanın başka bir bölgesinde ağır bir ağrı tarafından saldırıya uğradığınızda avokado yapraklarının çayını tüketmeye çalışabilirsiniz. Avokado yaprakları, beyine ulaşmak için nörotransmitter veya ağrı dürtüsünün yolunu bloke ederek baş ağrısının gerginliğini hafifletebilen quercetin ve penine gibi etkili bir analjezik madde içerir.

 
Avokado Yapraklarının Yan Etkisi

 
Avokado yaprakları, sayısız faydalarının yanı sıra, özellikle bazı hastalıkları tedavi etmek için düzenli olarak tüketmek isteyen herkes tarafından not edilmesi gereken bazı yan etkiler de getirebilir.

 
Hindistan da avokado tüketmek için tasarruf olarak kabul edilir. Birçok uzman, avokado yapraklarının aşırı tüketiminin ve uzun süreli kullanımının da gelecekte birçok soruna neden olabileceği için önerilmediğini iddia ediyor. Bu yüzden avokado yaprağı tüketimini denemek istiyorsanız, önce vücudunuza etkisini ve nasıl tüketmeniz gerektiğini tartışmak için doktorunuza danışın.

 
Kaynakça:
Numan Aladağ’ın, Hindistan-Rajasthan ve Australia-Queensland da eğitim ve araştırmaları.

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Aziz Atam, ruhun şad mekanın cennet olsun
‘CUMHURİYET’, bizi biz yapan ortak değerimizdir
Hicri yılbaşında huzur ve bereket bizimle olsun