Atatürk’ün Selanik’te üç yıldır restorasyonu süren müze evi açıldı

Atatürk’ün Selanik’te üç yıldır restorasyonu süren müze evi açıldı
16 Ağustos 2013 15:51

Atatürk’ün Selanik’te doğduğu ev, üç yıl süren restorasyonu tamamlandıktan sonra Kültür ve turizm Bakanı Ömer Çelik’in de katıldığı törenle açıldı.

 

 

Modern müzecilik anlayışı gereği, Selanik’teki pembe konakta yıllardır sergilenen Atatürk’e ait özel eşyalar da kaldırılarak Türkiye’ye gönderildi. Eşyaların yerine Atatürk’ün yaşamına ait fotoğraflar ile balmumu heykeli konuldu.

Atatürk’ün 1881 yılında doğduğu ve Selanik Başkonsolosluğu’nun bahçesinde bulunan ve müze olan 3 katlı konağın restorasyonuna Kültür ve turizm Bakanlığınca başlandı. Bilgili Grubu’nun ana sponsorluğunda yapılan restorasyon çalışmaları tamamlandı. Yeni müzecilik anlayışı ile düzenlenen müze evin ziyarete açılması nedeniyle tören düzenlendi. Törene Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Kriakos Gerontopulos, Selanik Belediye Başkanvekili Kostantinos Zerve, Batı Trakya Türk Milletvekilleri Ahmet Hacıosman, Hüseyin Zeybek, Ayhan Karayusuf, Selanik Metropoliti adına Başpapaz Stenos Tolyos katıldı.
‘ATATÜRK’ÜN HATIRASINA YAKIŞIR ŞEKİLDE’

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, manevi önem taşıyan tarihi binanın aslına uygun şekilde korunması ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün hatırasına yakışacak şekilde çağdaş bir anlayışla yenilenme çalışmasının sonuna geldiklerini belirterek şunları söyledi:

“Böyle bir günde devletimizin kurucusu, ilk Cumhurbaşkanımızı büyük devlet adamı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü rahmetle, minnetle ve saygıyla anıyoruz. Kuşkusuz Mustafa Kemal Atatürk’ün çocukluğunun geçtiği Selanik şehrinin, doğup büyüdüğü bu evin Gazi Mustafa Kemal’in fikri ve ruhi gelişiminde çok etkili olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Gazi’yi etkileyen Selanik esasen İzmir, İskenderiye ve Beyrut ile birlikte Akdeniz kültürünün hoşgörünün önemli merkezlerinden biridir.”

YUNAN DEVLETİNE TEŞEKKÜR

Türkiye’nin değer verdiği eserlere gerekli özeni gösterdiği için Yunanistan devletine teşekkür eden Bakan Çelik konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Böylesine önem taşıyan Selanik’te, Yunanistan Kültür ve Spor Bakanlığı tarafından 22 Temmuz 2011 tarihinde modern anıt olarak tescil edilen Atatürk evinin dışında diğer tarihi eserlerinirestorasyonlarına katkıda bulunmak istediğimizi belirtmek istiyorum. Yunanistan’la ilişkilerimiz 1999’dan bu yana büyük bir ivmeyle gelişmektedir. Türk halkı ve Yunan halkı arasındaki dostluk ilişkilerinin artmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Diğer yandan Yunan ve ülkemizdeki Rum Ortodoks azınlığın ülkelerimiz arasındaki güçlü bağlara vesile olması en büyük temennimizdir.”

‘VENİZELOS NOBEL’E ADAY GÖSTERMİŞ’

Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Kriakos Gerontopulos da modern, çağdaş laik Türk Devletinin kurucusu Atatürk’ün hayatına ait bölümlerin bulunduğu evinin müze olarak yeniden düzenlendiğini söyleyerek, “Atatürk önemli bir tarihi sima olmuştur. O dönemde ülkemizin de önemli bir siması olan Venizelos, Atatürk’ü Nobel Barış Ödülünü’ne aday göstermiştir” dedi.

Daha sonra Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile Yunanistan Dışişleri Bakanı Kriakos Gerontopulos müze haline gelen evin açılış kordelesini birlikte kesti. Yeniden düzenlenen müze evde Atatürk’ün doğduğu odayı ziyaret eden Bakan Çelik, özel deftere duygularını yazdı. Selanik Metropoliti adına Başpapaz Stenos Tolyos’da müze özel defterine, savaşların sona ermesi ve insanlığın devam etmesini isteyen mesaj yazdı.

GENİŞ GÜVENLİK

Selanik’te Atatürk’ün doğduğu evin açılışı nedeniyle Yunan Polisi, Türkiye Cumhuriyeti Başkonsolosluğu’nun bulunduğu binanın çevresinde geniş güvenlik önlemleri aldı. Herhangi bir protesto girişimi ve eyleme karşın Selanik’in üç ana caddesinden biri olan başkansolosluğun yer aldığı cadde araç trafiğine kapatıldı. Müzenin bulunduğu çevredeki caddelerdeki kafeler Türk ziyaretçiler nedeniyle Türkçe mönüler astı.

ZİYARETÇİ AKINI

Açılışın ardından Türkiye’den ve Batı Trakya’dan gelen çok sayıda yurttaş, Atatürk’ün doğduğu evi ziyaret etti ve fotoğraflar çekti.

 

 

55 22 33 44