Aspirin bile 50 Lira oldu!

Aspirin bile 50 Lira oldu!
11 Mayıs 2023 09:24

Son iki yılda ilaç fiyatlarındaki artışlar dudak uçuklattı. 2022’de ilaç fiyatlarına birkaç kez zam geldi. Fiyatlar öylesine yükseldi ki sıradan bir baş ağrısı için bile insanlar ilaç almaktan korkar hale geldi. En çok kullanılan ağrı kesicilerden Aspirin’in fiyatı 50 liraya yükselirken, Coraspin’in fiyatı ise tam 24 lira oldu

 

 

Fotoğraf: AP

 

 

İlaç fiyatlarında iki yıl önce başlayan ve 2022’de doruk noktasına çıkan zamlar reçetesiz ilaçlara ulaşımı zorlaştırdı. Halk TV’den Yurdagül Uygun’un haberine göre Aspirin, Parol, Majezik, Calpol gibi baş ağrısı ya da ateş düşürücü olarak en çok kullanılan ilaçların fiyatları katlandı.

 
2021’de 13 lira olan Aspirin, 2022 sonunda 32 liraya yükselirken, 2023 itibariyle 49 lira oldu. Özellikle çocukların ateşi yükseldiğinde en çok kullanılan ateş düşürücü Calpol şurubun fiyatı iki yıl içinde 23 liradan 80 liraya yükseldi. Fiyatı en düşük ilaç grubunda olan kan sulandırıcı Coraspin ise 5 liradan 24 liraya ulaştı.

 

 

Öte yandan SGK’nın ödediği ilaç farkları değişti. SGK bir molekül için bir bant belirleyerek ilacın eşdeğeri ya da orijinali için ödeyeceği fiyat farkını belirliyordu. 2021’e kadar SGK bandın yüzde 10 fazlasına kadar ödüyordu. Ancak 2021’de yeni bir düzenleme yaparak, bunu yüzde 5’e çekti. Böylece SGK daha az, hasta daha fazla ödemeye başladı. Normalde bir emeklinin 100 liralık bir ilaç için 10 lira, çalışanın da 20 lira ödemesi gerekirken, yeni düzenlemeyle sadece emekli için bu fark 60-70 liralara kadar yükseldi. Emekliden alınan yüzde 10, çalışandan alınan yüzde 20 fiyat farkı uygulamasının bir anlamı kalmadı.

 

 

‘İki farklı Euro kuru dengeyi bozdu’

 
İlaçtaki yükselişi Halktv.com.tr’ye anlatan İstanbul Eczacı Odası Başkanı Ecz. Pınar Özcan, ilaçtaki fiyat dengesini 2021’de yaşanan kur yükselişinin bozduğunu söyledi.

 
Özcan, “İlaç fiyatlarını Sağlık Bakanlığı belirliyor. 2004 öncesinde ilaç firmalarının maliyet hesabı üzerinden belli bir oran eklenerek son fiyat belirlenirdi. 2004 yılında çıkarılan bir kararname ile Türkiye’de ilaç fiyatlandırma, euroya endeksli bir sisteme dönüştürüldü. Ancak buradaki euro güncel kur değildi. Euro ilaç kuru farklıydı. Her yıl şubat ayında euro kurunda güncelleme yapılır ve bu kur belli bir oranın fazlası olamazdı. Yani reel kura eşitlenmezdi. Bu, dövizde dalgalanma yaşanmadığı sürece sorun yaratmadı. Ancak 2021 Eylül’ünde başlayan kurdaki yükselme ilaçtaki pek çok dengeyi bozdu. Reel euro kuru ile ilaç euro kuru arasındaki makas açıldı. Normal euro kuru 20 lirayken, ilaçtaki euro kuru 6-7’lerde geziyordu. İlaç fiyatı buna göre hesaplanıyordu. Türkiye gibi ekonomisi dalgalı olan ülkeler için dövize endeksli sistem çok tehlikeli. Bunun sonucu yaşadık, hala da yaşıyoruz” dedi.