Arkeoloji ve Gezi Kültürü Dergisi “Nereye” 10. Yılını Kutluyor

Arkeoloji ve Gezi Kültürü Dergisi “Nereye” 10. Yılını Kutluyor
19 Aralık 2022 09:37

Türkiye’de arkeoloji ve gezi temasını ilk defa birleştiren dergi olarak bilinen “Nereye”, 2003 yılının aralık ayında kurulmuştur. Kurulduğundan itibaren büyük ilgi gören dergi birçok başarıya da imza attı. Her zaman ücretsiz olarak okuyucuları ile buluşan Nereye Dergisi sosyal medyayı aktif kullanması ile de biliniyor. Facebook, İnstagram, Twitter ve Youtube’da 250 bin den fazla takipçisi olan derginin her paylaşımı büyük etkileşim alıyor.

 

İlk yıllarda çıkarttığı e-dergiler ile yayın hayatına başlayan “Nereye”, sonrasında sadece www.nereye.com.tr adresinde yazılar yayınlayarak okuyucularına yine ücretsiz olarak en kaliteli içerikler ile ulaşmaya devam etti. Yaklaşık 30 kişilik bir gönüllü yazar ekibiyle yoluna devam eden derginin künyesinde Yüksek Lisans ve Doktora öğrencilerinin yanı sıra akademisyenlerde yer almaktadır. Arkeolojinin bilimsel dilini halka ulaştırmak için yola çıkan derginin kitlesi zaman içerisinde o kadar büyüdü ki hem destek olanlar hem de okuyucular farklı ilgi alanları istemeye başladı. Bunun sonucunda kendini bir Yaşam Kültürü Dergisine çeviren “Nereye” ilgi çekici içerikleri ile beğeni toplamaya başladı.

Resim1

Nereye Dergisi’nin web sitesinde yer alan içerikleri arkeoloji, tarih, gezi ve seyahat kültürü başta olmak üzere insana dair birçok farklı türden yazı içermektedir. Bunun dışında sosyal medya hesaplarında anlık paylaşımlar yaparak güncel bilgiler verilmektedir.

Uzman kadrosu ile 10 yıldır yayın hayatını sürdüren Nereye Dergisi misyon olarak kaliteli ve doğru yayıncılık prensiplerini benimsediği için takipçilerinin de desteğiyle farklı kurumlar tarafından ve yarışmalardan başarıları ödüllendirilmiştir.

Resim4

 

Yayına ilk başladığı sene olan 2014’te “En İyi Çıkış Yapan Gezi Dergisi” ödülüne ve yine 2014 yılında “Arkeoloji Alanında Yayın Yapan En Popüler Dergi” ödülüne layık görülmüştür. Çeşitli üniversitelerin ve sivil toplum kuruluşlarının etkinliklerine katılarak konuşmalar yapan Nereye Dergisi’nin Genel Yayın Yönetmeni Tolga Candur 2015 yılında Türkiye’deki diğer gezi dergileri ile birlikte Sırbistan’a davet edilmiş ve bölgenin turizm destinasyonu için projeler hazırlamıştır. KKTC üniversitelerindeki öğrenci kulüplerinin düzenlemiş olduğu yarışmada “Türkiye’nin En İyi Gezi Dergisi” ödülüne 2018 yılında layık görülürken, 2021 yılında ise sosyal medyada ürettiği içeriklerden dolayı “Sosyal Medyayı En İyi Kullanan Dergi” ödülünün sahibi olmuştur.

Her dönem fedakârca çalışan ekibi ile tüm zorluklara rağmen, okuyucularına ücretsiz hizmet sunmayı yayın politikası olarak kabul eden Nereye Dergisi’nin editörlerine bu tutumlarından bir kez de biz teşekkür ediyoruz.

Resim3

Nereye Dergisi’nin G. Yayın Yönetmeni Tolga Candur ile yaptığımız söyleşinin bir bölümünü onun ağzından sizlere aktarıyoruz. Sağlıcakla kalın.

Tolga Candur: “Öncelikle dergimize ve yayın kuruluşumuza verdiğiniz destekler için teşekkür ederek sözüme başlamak istiyorum. Sizleri çok sıkmadan önümüzdeki yıllarda ne yapmayı planladığımızdan kısaca bahsetmek isterim. Nereye Dergisi öncelikle bir arkeoloji dergisidir ve sonrasında her şeydir. Bünyesinde ilginç tarih okumaları barındırır ve okuyucu kitlesi gerçekten büyük bir hevesle takip ediyor. Ve gezi bölümümüz… Gezi yazıları bölümümüz o kadar popüler oldu ki biz bile bunu beklemiyorduk. Dünyanın her yerinden seyyahlar gezi yazılarını dergimize yollamaya başladı. Sitenin içeriğinde ciddi anlamda bir gezi rehberi oluştuğunu söyleyebilirim. Bunun yanında farklı kültürlere ait yemek ve içecek rehberini de bünyesinde barındırmaktadır. Daha ne diyebilirim ki… Okuyucularımız istiyor biz yapıyoruz. Şimdi YouTube kanalımızda belgesel üretmeye başladık fakat sanıyoruz ki onu da ayrı bir proje olarak çalışmamız gerekecek çünkü oldukça meşakkatli ve vakit alıcı bir süreçmiş. Biz bunu işin içine girince anladık. Ama orada da çok güzel tepkiler aldık bu bizi iyice hırslandırdı diyebiliriz. Dergiyi basılı çıkartmayı düşünmüyor musunuz? Diye o kadar çok soru alıyoruz ki son olarak onu cevaplayayım. Hayır… Çok net hayır. Devir dijital üretkenlik devri. Teknolojiyi kullanarak ne yapabilirsek onu yapacağız. Nereye Dergisi’nin yayın hayatında gönüllü hizmet eden arkadaşlarımızın rolü çok büyük buradan hepsine emekleri için ayrı ayrı teşekkür ediyorum ve hepinizi Nereye Dergisi’ni takip etmeye davet ediyorum.”