'Arap Baharı tabiri yanıltıcı'

'Arap Baharı tabiri yanıltıcı'
2 Şubat 2013 09:13

Mısır’ın başkenti Kahire’de, 3-7 Şubat tarihleri arasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de katılacağı İslami Ülkeleri Liderler Zirvesi düzenlenecek.

 

 

Cumhurbaşkanı Gül’ün yanı sıra 40 devlet başkanın katılması beklenen zirve öncesi İslami Ülkeleri Liderler Zirvesi önceki İİT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Türk gazetecilerin sorularını yanıtladı.

 

 

 

 

 

 

Liderler Zirvesi’nde Mısır’da yaşanan olaylar nedeniyle, güvenlik endişesinin
bulunup bulunmadığı yönündeki bir soruyu İhsanoğlu, “Bizim açımızdan bir güvenlik endişesi yok. Bizim endişemiz farklı bir endişedir. Mısır çok önemli bir ülkedir. Arap, Ortadoğu ve İslam dünyasında, devlet ve medeniyet tecrübesi olan bir ülkedir. Son yıllarda büyük maddi, sosyal sıkıntılara, siyasi sıkıntılar da yaşadı. Diktatoryal, despot bir rejimin düşmesinden sonra birden bire bütün saklı enerjiler ve sıkıntılar yüzeye çıktı. Siyasi tecrübe eksikliği neticesinde bütün kadrolar çatışmaya başladı. Biz herkesi aklı selime ve sükunete, diyaloga, özveriye, uzlaşmaya davet ediyoruz. “ şeklinde cevaplandırdı.

 

 

 

“ARAP BAHARI’ TABİRİ ÇOK YANILTICI BİR TABİRDİR”

 

Genel Sekreteri İhsanoğlu, Mısır’da yaşanan çatışmalara ilgili Ezher Üniversitesi’nde düzenlenen toplantı ilgili olarak da şunları söyledi:

“Ezher Şeyhi’nin başkanlığında yapılan toplantıda bir uzlaşma, yakınlaşma belirtisi doğmuştur. Dün yapılan toplantıda tüm Mısır toplumunun, siyasi partilerin temsilcileri katılmıştır. Dünkü uzlaşmanın etkisini bugün meydanlarda gördük, bizim temennimiz, ben daha önce de söyledim, demokrasiye giden yol güllerle çiçeklerle bezenmiş bir yol değildir. ‘Arap baharı’ tabiri çok yanıltıcı bir tabirdir. Olan hadise bahar falan değildir.’