Antika tutkunu turizmci otelini müze yaptı

Antika tutkunu turizmci otelini müze yaptı
22 Ağustos 2013 08:55

Antalya’nın Alanya İlçesi’nde turizmci 62 yaşındaki Abdurrahman Yaman, 2000 yılından beri topladığı 10 bin parçalık antika koleksiyonunu otelinde sergiliyor.

 

Abdurrahman Yaman, Osmanlı dönemine ve tarihi eserlere olan ilgisi nedeniyle 13 yıl önce Türkiye’nin dört bir yanından ceylan derisinden yapılan sandıktan, 200 yıllık piyanoya, Osmanlı saray mangalından, Çanakkale Savaşı’nda kullanılan tüfeklere kadar birçok antika eşya toplamaya başladı. Tanesi 15 bin dolardan 10 dolara kadar değişen fiyatlardan Osmanlı dönemine ait yaklaşık 10 bin antika eşya satın alan turizmci Yaman, yabancı tatilcilere Türkiye ve Osmanlı İmparatorluğu’nu anlatmak amacıyla tarihi eserleri otelinde sergiliyor.

 

MADDİ DEĞERİ YÜKSEK

 

Alanya’da yarım pansiyon konseptiyle çalışan ve 150 yatak kapasiteli Fatih Otel’in sahibi Abdurrahman Yaman, maddi açıdan külfet getirse de tarihi eserleri otelinde sergilemenin hoşuna gittiğini söyledi. Maddi değeri yüksek antika eşyaların kırılma riski de olduğunu belirten Yaman, “Sergilemek istiyorsak bu riski alacağız. Çocuklu aile otelimizde çok fazla bulunmuyor o yüzden şanslıyız” dedi.

 

‘KÜLTÜRÜMÜZÜ BATIYA TANITIYORUZ’

 

Fatih Otel Genel Müdürü Eren Eryılmaz ise arasında Arapça yazılı semaverler, ütüler, Osmanlı mutfağında kullanılan mikser, sedef işlemeli Osmanlı tüfekleri, saat, ayna, Osmanlı şark köşesi, 2’nci dünya savaşı sırasında batan bir gemiye ait gaz lambası ve bir Alman doktora ait sandığın yer aldığı tarihi eserlerin yabancı turistlerin de ilgisini çektiğine işaret etti.

 

Otelde Anadolu Türklerine ait bir kültür yattığını anlatan Eryılmaz, “Yabancı tatilciler Türk kültürünü tanıyorlar. Bize sorduklarında eserler hakkında bilgi veriyoruz. Sadece, deniz- kum- güneş turizmi yapmış olmuyoruz. Aynı zamanda kendi kültürümüzü de batıya ve diğer uygarlıklara tanıtmış oluyoruz. Bu kapsamda otelimizin konsepti diğer otellere göre farklı. Biz de memnunuz, misafirlerimiz de memnun” diye konuştu.

 

Otel müşterisi Danimarkalı 24 yaşındaki Morten Jensen, tarihi eserlerin ilgisini çektiğini ve görür görmez çok şaşırdığını kaydetti.

 

Danimarkalı 24 yaşındaki Julia Olsen ise “Tarihle ve antik eşyalarla ilgili bilgi almaktan memnun kaldık” dedi.

 

 

11 22 33 44 55