Antalya’da okula soruşturma: Elektrik tesisatı faciaya neden olabilir

Antalya’da okula soruşturma: Elektrik tesisatı faciaya neden olabilir
1 Ağustos 2021 11:47

İki yıl önce açılan Serik Anadolu Lisesi’nin yapım aşamasında iki kez yangın çıktığı belirlendi. Alt yapı eksiklerine rağmen eğitime başlanan okuldaki ihmaller zinciri hakkında soruşturma başlatıldı.

 

 

Gazete Duvar’da yer alan habere göre Antalya’nın Serik ilçesinde iki yıl önce eğitim vermeye başlayan Serik Anadolu Lisesi’nde yapımı bitmeden iki yangın çıktı. Yangınların inşaattaki eksiklikler, elektrik ve mekanik donanım kaynaklı sorunlar nedeniyle çıktığını belirleyen uzmanlar, yatılı öğrenciler için yapılan pansiyon binası ve spor salonuna da aynı yetersiz tesisatın döşendiğini ortaya koyan bir rapor hazırladı.

Çıkan yangınlara rağmen eğitime başlayan okulda, elektrik tesisatının her an bir faciaya yol açabileceği gerekçesiyle Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Şikâyetler üzerine İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından liseye gönderilen teknik heyet, okul inşaatındaki eksikliklerin çoğunun devam ettiğini belirledi. Raporları inceleyen Konya Bölge İdare Mahkemesi de soruşturmanın sürdürülmesi yönünde karar aldı.

 

 

EKSİKLER TEKNİK EKİP TARAFINDAN TESPİT EDİLDİ

 
Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) tarafından ihale edilen ve 13.2 milyon liraya mal edilen okulla ilgili üç yıldır hazırlanan uzman raporları, binanın yapım aşamasındaki ihmalleri ortaya koydu. Okulu incelemek üzere oluşturulan teknik ekibin tespit ettiği 80 eksikliğin tamamlanması için yüklenici firmaya 30 Eylül 2019 tarihine kadar süre verildi. Süre bitince okulda yeniden inceleme yapıldı. Elektrik tesisatında, su sisteminde ve binanın çeşitli yerlerinde sıkıntılar tespit edildi. Bodrum katındaki pis su giderlerinin geri yönde su bastığı ve zeminde su biriktiği saptandı. Okuldaki eksikle ilgili tutanağa rağmen 11 Kasım 2019 tarihinde okul binasının yüklenici firmadan kesin kabulü yapıldı.

 

 

YANGIN ALARM SİSTEMİ ÇALIŞMIYOR

 
Milli Eğitim Müdürlüğü, okuldaki eksiklikleri gerekçe göstererek teminat mektubunun bir yıl süreyle tutulmasını istedi. Fakat YİKOB, yüklenici firmanın bütün ödemelerinin yapıldığını bildirdi. Milli Eğitim’in 22 Ocak 2020 tarihli tutanağında, okulun yangın alarm sisteminin çalışmadığı, asansörlerin kırmızı etiketli olduğu, prizlerin tehlike arz ettiği ve kaçak akım rölelerinin bozuk olduğu tespit edildi. Bu eksiklerin faciaya yol açabileceği gerekçesiyle suç duyurusunda bulunuldu.

 

 

KAMU ZARARA UĞRADI

 
Suç duyurusu üzerine inceleme yapan İl İdare Kurulu Müdürlüğü’nün 25 Aralık 2020 tarihli kararında, okuldaki eksikliklerin halen devam ettiği, ödemenin tamamını alan firmanın bu eksiklikleri yapmadığı kaydedildi. Eksiklikler tamamlanmadan kesin kabul tutanağını imzalayan Antalya YİKOB Başkan Vekili Cemil Karabayram’ın 90 bin 570 liralık kamu zararına neden olduğu belirtilerek hakkında soruşturma izni verilmesi istendi.

 

 

‘OLAYDA SORUMLULUĞUM YOK’

 
Soruşturmaya ilişkin savunmasında, YİKOB Başkanlığı’na vekalet ettiği dönemde yaşanan bu olayla ilgili bir sorumluluğunun bulunmadığını dile getiren Karabayram,

eksiklerin firma tarafından tamamlandığını ve okulun iki yıldır kullanımda olduğunu belirtti. Hakkındaki soruşturma izninin iptali için Konya Bölge İdare Mahkemesi’ne başvuran Karabayram’ın itirazı, 26 Nisan’da 1’inci İdari Dava Dairesi tarafından reddedildi. Ret kararında, ‘ön inceleme raporundaki belgelerin Cumhuriyet Başsavcılığı’nca soruşturma yapılmasını gerektirecek nitelik ve yeterlilikte olduğu’ ifadeleri yer aldı.

 

 

SÜLEYMAN SOYLU: SORUŞTURMA İZNİ VERİLDİ

 
CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, Serik Anadolu Lisesi’ne döşenen tesisat konusunda soruşturma açılıp açılmadığını İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sordu. 8 Temmuz’da Aydın Özer’in sorusuna yanıt veren Soylu, Karabayram hakkında soruşturma izni verildiğini ve yargı sürecinin devam ettiğini belirtti.