Antalya Lisesi tarihi binaları soru önergesi ile Meclis’e taşındı!

Antalya Lisesi tarihi binaları soru önergesi ile Meclis’e taşındı!
22 Haziran 2022 10:40

CHP Antalya Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Rafet Zeybek, Antalya Lisesi’nin tarihi binasının Olgunlaşma Enstitüsüne devredileceği iddialarını Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesiyle TBMM’ye taşıdı.

 

 

CHP’li Zeybek verdiği önergede şu ifadelere yer verdi;

 

“Antalya Lisesi, 1898 yılında Antalya İdadisi olarak eğitim ve öğretime başlamış, kentin tarihi ve kültürel bir mirasıdır. Antalya Lisesinin tarihi binalarının 2019 yılında Dışişleri Bakanlığı’na tahsis edileceği gündeme gelmiş, kamuoyu baskısı ile bu karardan vazgeçilmiştir. Bugün ise Antalya Lisesinin tarihi binalarından birinin Olgunlaşma Enstitüsüne devredileceği gündeme gelmiştir. 2022-2023 döneminde 125’inci yılına girecek tarihi ve başarılı bir okulun binalarının başka kurumlara ısrarla tahsis edilmek istenmesi kamuoyu tarafından merak edilmektedir.”

 

 

ANTALYA LİSESİ BİNALARI, ANTALYA TARİHİNE VE LİSEYE AİTTİR

 

CHP Antalya Milletvekili Rafet Zeybek verdiği soru önergesi sonrası yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı; “Antalya Lisesi’nin tarihi binaları üzerinde bitmek bilmeyen, iki yılda bir gündeme gelen yeni bir heves var. 2019’da Dışişleri Bakanlığı’nın konukevi olarak istediği tarihi binalar, bugün ise Olgunlaşma Enstitüsü tarafından talep ediliyor. Antalya’da sayısız tarihi bina var, restore edilerek bunlar gerekli kurumlara tahsis edilebilir, ısrarla eğitim ve öğretimin devam ettiği tarihi Antalya Lisesi binaları üzerindeki bu istek art niyetli bir yaklaşımdır. Antalya Lisesi’nin tarihi binaları Antalya Lisesine, öğrencilerine ve Antalya tarihine aittir. Tarihi binaların Olgunlaşma Enstitüsüne olası devri sonrası başka bir kuruma devredilmeyeceğinin garantisi yoktur, AKP iktidarının rant politikalarını biliyoruz ve bu yüzden güvenmiyoruz.” dedi.

 

 

TBMM’ye sunulan soru önergesinde şu sorular yer aldı;

 

· Antalya Lisesinin tarihi binalarından birinin Olgunlaşma Enstitüsüne devredileceği iddiası doğru mudur?

· Antalya Lisesinin tarihi binalarından birinin Olgunlaşma Enstitüsüne devredilmesi kararı kim ya da hangi kurumlar tarafından alınmıştır?

· Antalya Lisesinin tarihi binalarından birinin başka bir kuruma devredilmesi için lise yönetimi, öğretmenler, veliler, mezun dernekleri, sendika ve diğer STK’lardan görüş alınmış mıdır?

· Antalya Lisesinin tarihi binalarının daha önce Dışişleri Bakanlığı için lojman, misafirhane olarak talep edilmesi, şimdi ise Olgunlaşma Enstitüsüne verilmek istenmesi ve olası devirden sonra ise yine başka bir kuruma tahsis edileceği iddiaları doğru mudur?

· Antalya’da Olgunlaşma Enstitüsü için bakanlığınızın başka bir bina tercihine yönelik çalışması var mıdır?