Anlaşmalı Boşanma Nedir, Süreçleri Nelerdir?

Anlaşmalı Boşanma Nedir, Süreçleri Nelerdir?
7 Ocak 2022 17:18

Boşanma davaları evlilik birliğini devam ettirmek istemeyen çiftlerin birlikteliklerini resmi olarak sonlandırmak için başvurdukları hukuki sürece verilen isimdir.  Boşanmak isteyen çiftlerin hukuki anlamda ortak bir paydada buluşmaları durumunda bu boşanma türüne anlaşmalı boşanma denmektedir. Ortak paydada buluşulan konulara örnek vermek gerekirse bunlar çocuğun velayeti, nafaka, malların paylaşımı gibi pek çok konu olarak farklılık göstermektedir. 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu 166. Maddesinin 3. Fıkrasında anlaşmalı boşanma şartlarını ile ilgili olarak şöyle denmiştir:

 

 

TMK: 163/3 Evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi hâlinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. Bu hâlde boşanma kararı verilebilmesi için, hâkimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın malî sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Hâkim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü hâlinde boşanmaya hükmolunur. Bu hâlde tarafların ikrarlarının hâkimi bağlamayacağı hükmü uygulanmaz.

 

Türk Medeni Kanun’a göre çiftler anlaşsa bile yukarıda belirtilen şartlar yerine getirilmediği takdirde anlaşmalı boşanmanın gerçekleşmesi söz konusu olamaz. Anlaşmalı boşanma şartlarının olgunlaşması için pek çok kişi profesyonel destek almaktadır. Şişli avukatlık büroları boşanma davaları konusunda size beklediğiniz yardımı sunacaktır. Anlaşmalı boşanma davasını sürecini başlatabilmek için çiftlerin son 6 ay içerisinde ikamet ettikleri bölgede görevli olan Aile Mahkemesi’ne eğer Aile Mahkemesi yok ise Asliye Hukuk mahkemelerine müracaat etmeleri gerekmektedir. Başvuruyu dilekçe olarak yazılı bir şekilde mahkemeye sunmak ve dilekçede evlilik birliği süresince yaşanan bütün sıkıntıları dile getirmek gerekli değildir. Dilekçenin doğru bir şekilde yazılması sürecin ilerlemesi açısından önemlidir aksi takdirde yanlış yazılan bir dilekçe mahkeme davanızı reddedip sürecin uzamasına neden olabilirsiniz. Bunun için Şişli hukuk büroları çalışanlarından boşanma dilekçesi yazmak için destek alabilirsiniz. Anlaşmalı boşanmalar için hukuki destek almanız sizin süreç boyunca ortaya çıkabilecek zorluklar karşısında sürecinizin daha doğru ilerlemesine ve doğabilecek hak kayıplarının öne geçilmesi adına oldukça önemlidir. Bugüne kadar görülmüştür ki anlaşmalı boşanma davaları profesyonel destek alındığı takdirde tek celsede sonuçlanabilmektedir.