Ankara’nın Atatürk Orman Çiftliği’ne bak, gözlerimin yaşına bak

Ankara’nın Atatürk Orman Çiftliği’ne bak, gözlerimin yaşına bak
8 Ağustos 2012 09:54

Ankara’lı olmaktan gurur duyardım ve doğma büyüme İstanbul’lu olan anneannem bana takılırdı, Ankara’nın nesi var, denizi bile yok deyince, bizim de Gençlik Parkımız var derdim, çok sıkışınca da bizim arabamız var derdim!

Sevgili anneannem bütün güzelliği ve olgunluğu ile kıs kıs güler bir şey demezdi.  Ne alaka araba da araba olsa, minnacık bir mini İngiliz Ford Prefect, ama bizi Atatürk Orman Çiftiliği ve  Çubuk barajı gibi yerlere götürürdü.  

MUSTAFA MERSİNOĞLU H&H YORUM

Atatürk’ün en büyük eserim dediği Cumhuriyet bana küçük çocukken pek anlam vermiyordu, soyut bir kavramdı. Bana göre en büyük eseri Atatürk Orman Çiftiği idi. Onun için Başbakanlık konutu yapılacağını duyunca başımdan kaynar sular dökülmüşe döndüm…

Anılar. Anılar, anılarla doludur…Orman Çifliği! şu isimdeki soyluluğa, anlama, somutluğa bakar mısınız? Lüften düşünün benle beraber ne yüce, ileri görüşlü bir düşünce ve eser. Burada bütün anılarımı sayıp dökmeyeceğim başa çıkılmaz, dondurmasından ilk okulda gezdirdikleri  süt fabrikasına, fillerinden balına, lokantasından havuzlarına, ağaçlarından çiçeklerine, sarı birasından esmer birasına, çocukluğumdan ilk gençliğime ruhumda yer eden kokular ve tadlardan da bahsetmeden geçemiyeceğim. 


AOÇ’de bir anı soldan sağa Mustafa, Fatoş, Ahmet, Ayşe ve Saim Mersinoğlu

Ama  uzatmadan sözü Devlet Ziraat İşletmeleri Kurumu Neşriyatı, Ankara 1939 (Alaeddin Kıral Klişe Fabrikası ve Basımevi) baskısı ‘Atatürk Çiftlikleri’ adlı 130 sayfa, Atatürk Çiftliklerinin devrine müteallik tapu senetlerinin suretleri ekleri ile 141 sayfa tutan, 18 X 21.5cm ebadında,  bir çok fotoğraf, belge ve bilanço ile dolu, sade ama çok yoğun bir emekle, büyük bir önem verilerek  hazırlanmış bir kitaba bıracağım. Üzülerek belirteyim tamamının okunması ve incelenmesi gereken bu kitap Milli Kütüphanemiz kayıtlarında yok. Elinize almadıkça bu kitabı anlatmak ve anlamak zor. Size burada bir kaç sayfasını sunacağım keşke tümünü sunabilsem şeçmekte çok zorlandım. Büyük Atatürk’e, çiftiklerin kurulmasına ve bu kitabı yazanlara sevgi ve saygılarımı sunar, anıları önünde eğilirim.  
Mustafa Mersinoğlu, Brigton, İngiltere
18 Temmuz 2012
    


 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Yazarın Son Yazıları:
İngiltere’deki yeni korona variyantının yayılmasına neoliberalizm dogmasının etkisi oldu mu?
Başımız sağ olsun! Halkın Habercisi’nin vicdanlı, vatansever yazarını kaybettik
Yabancı basında Karadeniz gazı