'Ankara'nın ve Ankaralıların benim gönlümde bambaşka bir yeri vardır'

'Ankara'nın ve Ankaralıların benim gönlümde bambaşka bir yeri vardır'
27 Aralık 2012 10:50

Bundan 93 yıl önce Ankaralıların “Kızılca Gün” olarak tanımladıkları 27 Aralık 1919’da Mustafa Kemal Paşa Ankara’ya geldi.

 

Mustafa Kemal  Paşa’nın Ankara’ya geldiği gün Türk milletinin de kaderinin değiştiği gündür.

Ulu Önder, Heyeti Temsiliye üyeleriyle Sivas’ta 19 Mayıs 1919’da Samsun’dan başlattıkları ve Milli Mücadelenin yol haritasını çizen yolculuğunu Ankara’da Dikmen sırtlarında tamamladı.

 

 

 

Ankaralılar, Mustafa Kemal Atatürk’le Dikmen sırtlarında buluştular ve “zahmet ettiniz, neden geldiniz?” diyen Ulu Önder’e “uğrunda ölmeye, millet yolunda kanımızı akıtmaya geldik paşam!” diye söz verdiler. Ankaralılar verdikleri sözü tuttular; Anadolu’nun bağımsızlığına olan inançlarını hiç yitirmediler.

 

 

 

Milli Mücadele’nin merkezi olan Ankara, yeni Türkiye Cumhuriyeti’nin de başkenti olacaktı. Ve Mustafa Kemal Atatürk bunu şöyle anlatacaktı: “Ben Ankara’yı coğrafya kitabından ziyade tarihten öğrendim ve cumhuriyet merkezi olarak öğrendim.”

 

 

 

 

Ankara sadece bir il, bir bölge, bir başkent değildir; Ankara, Cumhuriyet’in sembolü ve demokratik ve aydınlık Türkiye’nin teminatıdır. Ankaralılar 92 yıl önce verdikleri sözü halen tutmaktadırlar ve Milli Mücadele ruhunu korumaktadırlar. Ulu Önder’de Ankara ve Ankaralılara minnetini, “Ankara’nın ve Ankaralıların benim gönlümde bambaşka bir yeri vardır” diyerek gösterdi.