Ankara’nın en genç milletvekili adayı CHP’li Işıldak: Birinci sıra adayı gibi çalışıyorum

Ankara’nın en genç milletvekili adayı CHP’li Işıldak: Birinci sıra adayı gibi çalışıyorum
8 Ekim 2015 14:17

1 Kasım’da gerçekleştirilecek genel seçimde CHP’nin Ankara’daki en genç milletvekili adayı Muratcan Işıldak, Halkın Habercisi’ni ziyaret etti ve sorularımıza büyük bir içtenlikle yanıt verdi. Muratcan Işıldak, yalnız CHP’nin değil, Ankara’nın tüm milletvekili adayları arasında en genç ismi…

 

 

H&H RÖPORTAJ

 

 

Gökçe BARUTCU:  Sayın Işıldak CHP’nin en genç milletvekili adayısınız, anlatır mısınız, siyasete ilginiz ne zaman başladı?  CHP’deki görevlerinizden de bahseder misiniz?
Muratcan IŞILDAK: Uluslararası bir eğitim geçmişim ve enternasyonal bir çalışmalarımın akabinde 18 yaşında aktif siyaset hayatım başladı, ilçe-il ve Genel Merkez düzeyinde çeşitli görevlerde bulundum. 2011 Yıllında Cumhuriyet Halk Partimizin Gençlik Örgütünün “ECOSY” tam üyelik sürecinde önemli görevlerde bulundum. Birçok ulusal ve uluslararası proje ve toplantıda katılımcı ve konuşmacı olarak yer aldım.

 

2

 

G. B.:  Milletvekili adaylığı fikriniz nasıl oluştu?
M. I. : Siyaset ülkeyi yönetmeye talip olmaktır. Geçmişteki birikimimi göz önüne alıp, ülkenin yönetimini değerlendirdiğimde Bilimin, Demokrasinin egemen olması gerektiği inancından hareketle baktığımda proje ve söylemlerimin daha etkili hale getirebilmek için bilgi ve birikimimi kullanacak ortamının milletvekilliğine teşebbüs ettim. Sadece karşıtlı anlayışı bırakıp ülke sorunlarına dünyadaki gelişmeler ile birlikte değerlendirip dünyayla kucaklaşarak bir yönetim anlayışının uygulaması gerektiğini inancı ile yolla çıktım.

 

 

G. B.: Uluslararası ilişkiler eğitimi alan bir isim olarak milletvekili seçildiğiniz takdirde Türkiye’nin dış politikasındaki sorunlara çözüm önerileri oluşturacağınız muhakkak. Son yaşanan olaylar çerçevesinde  Türkiye’nin dış politikasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
M. I.: Farklı zamanlarda farklı isimlerde örgütler üretilerek ve farklı güçlerce bu örgütler kendi menfaatlerine kullanılmaktadır. Esasında tüm bu örgüt savaş işaretleri büyük devletlerin dünya üzerindeki menfaat alanlarındaki hesaplarıdır. Çoğu zaman bu hesaplaşmalar hangi ülkelerin kimlerle çıkarları uyuşuyorsa o ülkelerle güç ve fikir birliğine giderek, bloklaşmalar oluşur ve bu bloklaşmaları oluşur ve bu blokları güleri ölçüsünde birbiri ile mücadele ederler.
Arap Baharı, BOP için ABD’ye uygun bir zemin oluşturmuştur. Rusya ise, Orta Doğu projesinde kendisinin de olduğu göstermektedir. Sadece Amerika’nın uygun gördüğü dizayna karşı bizimde görüşlerimiz var demektedir. Ülkeyi yönetenlerin satranç oyununu dama ile karıştıran tutucu cahil anlayışının yerine çok yönlü dış politika anlayışı ile hareket etmesi gerekmektedir.

 

1

 

G.B.:  Sayın Işıldak Ankara milletvekili adayısınız, ancak özellikle aldığınız eğitime de bağlı olarak yerel bir politikacı olmaktan çok vekil seçildiğiniz takdirde CHP’nin ve ilerde de Türkiye’nin dış politikasında görev yapmaya aday bir isim var karşımda. Ne söylemek istersiniz bu konuda?
M. I.: Dış politikada olsun içeride olsun, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk’ün “Yurtta Sulh, Cihanda Sulh” sloganı şiarımız olmalı. Devletlerin politikası özellikle dış politikası başbakanların veya Dışişleri Bakanlarının değişilmesiyle değişmez. Komşu ülkelerin toprak bütünlüğü, sınır güvenliği gibi olmaza olmaz kurallar esas alınmalıdır. Devlet adamları oy kaygısı ile hareket ederse sorunların çözülmesi mümkün değildir. Devletler meşru organlar ile muhatap olmalıdır sadece.

 
G.B.: Sayın Işıldak, seçimlerden önce milletvekili adaylarına projeleri sorulur. Bir milletvekili, seçim bölgesinin sorunlarıyla elbette ilgilenmelidir ancak milletvekilinin çalışma alanıyla belediye başkanının çalışma alanını karıştırmamak gerek diye düşünüyorum. Bu nedenle de size projelerinizi sormak yerine şöyle bir soru yöneltirsem okuyucularımızın sizi daha iyi tanıyacağı kanısındayım: Genç bir CHP’li olarak, gördüğünüz, duyduğunuz, algıladığınız Türkiye’yi anlatır mısınız?

 

4

 

M. B.: Ülkemizin içerisinde bulunduğu en büyük tehlike iç savaş çıkmasının durumudur. Yurttaşlarımızın kutuplaşmış olması ve yasaların değil güçlü olanların yönettiği bir Türkiye içerisinde bulunmamız, adalet sistemine güvenin azalmış olmasından ötürü yapılacak çalışmalar somut olmalıdır.
• Entegre programların hayata geçmesi ile işsizliğe karşı çözümler üretilmelidir (Köy okulları tekrar açılmalı ve taşımalı eğitim durdurulmalıdır)
• Çalışma hayatında ehliyet sahibi kimselerin layık oldukları görevlerin başına getirilmeleri gerekmektedir.
• Sürekli kandırılmayan bir hükümet;
• Adalet sistemine güvenin artırılması;
• En büyük istek ise, ülkede oluşan bölünmenin dolayısıyla yaratılan gerginliğin toplumu çok tahrip ettiğini ve bunun önüne geçilmesi gecikmemeli.

 

 

G. B.: Sayın Işıldak peki bu sorunlara yine genç bir CHP’li olarak çözüm önerileriniz nedir?
M.I.: Evvela toplum üzerindeki gerginliği kaldırmak toplumlar arasındaki nefret söylemlerini kaldıracak birbirinden uzaklaşan toplumu ve sevgiyi artırarak birbiriyle çalışabilecek birbirlerini dinleyebilecek hale getirilmelidir.
Eğitimdeki çarpıkları süratle izale ederek, okuduğunu anlayan, anladığını anlatabilen toplumlar yetiştirmeli. Eğitimsiz aydınlanmanın olamayacağı da tüm otoriteler tarafından kabul edilmiştir. Tam demokrasi sağlanmalıdır, Hukukun üstünlüğü tekrar sağlanmalıdır devletin kurumlarını yok saymak ülkede hukukun üstünlüğünü yitirmektedir. Anayasa’da bulunan yasaların uygulanması temel ihtiyaçtır. Cumhuriyetin temel değerlerine saygı gösterilmelidir ve en önemlisi şaibeli isimlerin devlet yönetimlerinin başına getirilmemelidir.

 

unnamed

 

G.B.:  Sayın Işıldak, seçim çalışmalarınız nasıl gidiyor?
M.I.: Cumhuriyet Halk Partisi’nin Ankara en genç Milletvekili adayım. Gençliği temsilen Genel Başkanım beni listede değerlendirmiş olmasından ötürü teşekkür borçluyum. Bundan ötürü 1.sıra milletvekili adayı gibi çalışıyorum. Her gün farklı bir ilçede hemşerilerim ile beraber daha yaşanır bir Türkiye için buluşuyoruz.

 

 

G.B.: Sayın Işıldak, Halkın Habercisi okurları ve tüm yurttaşlarımız için son olarak ne söylemek istersiniz?
M. I.: “Çalışmadan, öğrenmeden, yorulmadan rahat yaşamanın yollarını alışkanlık haline getirmiş milletler; evvela haysiyetlerini, sonra hürriyetlerini ve daha sonra da istikballerini kaybetmeye mahkûmdurlar.” Mustafa Kemal Atatürk..

 

 

MURATCAN IŞILDAK KİMDİR?

 

1987 Ankara Doğumlu ; İlk okulu Viyana Avusturya’da , Ortaokulu Talinn Estonya ‘da ve lise öğrenimini Kuveyt de Amerikan Kolejinde okudu. Yurt dışında uluslararası okullarda okuduktan sonra. Yüksek öğrenimini Çankaya Üniverstesi Mütercim Tercümanlık bölümünde ve aynı dönemde Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümünde yandal yaparak başarıyla mezun oldu. Yüksek Lisansını Çankaya Üniversitesi , Uluslararası Ticaret ve Finans Bölümünde başarı ile tamamladı. Aynı üniversitede İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünde yüksek lisans eğitimine devam etmektedir. Muratcan IŞILDAK yeminli Tercüman olarak Almanca ve İngilizce dillerini bilmektedir. Uluslararası alanda ekonomi ve siyaset çalışmalarında bulunmaktadır. Çalışmaları halen devam etmektedir. 11 yıllık siyasi hayatında il-ilçe ve genel merkez düzeyinde çeşitli görevlerde bulundu.CHP Gençlik Kollarının ECOSY üyelik sürecinde görev aldım.2014 yıllında Çankaya Belediye Meclis üyeliği aday adaylığı ve 2015 yıllında Milletvekilliği aday adaylığında bulundu.26.Dönem Ankara En Genç Milletvekilli Adayı olan IŞILDAK partimizin uluslararası ilişkilerinde çalışmalarını devam ettirmektedir.