Ankara’da pandemi doktoru, anne ve babasına yoğun bakımda yer bulamadı!

Ankara’da pandemi doktoru, anne ve babasına yoğun bakımda yer bulamadı!
26 Kasım 2020 12:34

Korona virüsü salgınında vaka sayıları her geçen gün artarken hekimler hastanelerin yoğun bakımlarının dolu olduğuna dönük açıklamalar yapıyor. Sağlık Bakanlığı ise 24 Kasım tarihi itibariyle ‘Erişkin yatak doluluk oranı’nı yüzde 71,3 olarak açıkladı.

 

Gazete Duvar’dan Serkan Alan’ın haberine göre Ankara’da salgın döneminde pandemi hastanelerinin ameliyathanelerinin ve çocuk yeni doğan bakım bölümlerinin yetişkin yoğun bakımına çevrildiğini hatırlatan Ankara Tabip Odası (ATO) Başkanı Ali Karakoç, “Pandemi hastanelerinde yüzde 90 oranında doluluk var. Şehir hastanesindeki yoğun bakımlar normalde 16 kişilikti. Buraya 8’er yatak ilave edilip 24 kişilik yoğun bakım ünitesine çevrildi. Burada da aynı şekilde yataklar dolu. Ancak bir hasta iyileşince ya da birisi hayatını kaybedince yer açılıyor” dedi.

 

 

‘SERVİSLERE HASTA YATIRMAK İÇİN YER BULAMIYORUZ’

 
Ankara’da günlük 12 bin ile 15 bin arasında filyasyona temaslı bildirimi yapıldığını bunların 3’te 1’inin de PCR testinin pozitif olduğunu belirten Karakoç, “Polikliniklerimize başvuran hastaların sayısı giderek artıyor ve servislerimiz dolu. Servislere hasta yatırmak için yer bulamıyoruz. Ya hastaları acil servislerdeki gözlem odalarına yönlendiriyoruz, orada takip ediliyor ya da evlerine gönderiyoruz telefonlarını alıyoruz” dedi.

Çok sayıda hastanın servislerden faydalanamadığını belirten Karakoç sözlerini şu şekilde sürdürdü: “O kadar çok yakınımız, dostumuz, meslektaşımız yakınlarına yer bulamıyor ki. Bir pandemi hastanesinde çalışan doktor arkadaşımız Covid-19 olan anne ve babasına yoğun bakımda yer bulamadı. Annesi bir gün boyunca hastanenin acil servisinde sedye üzerinde bekletildi. 24 saat sonra bir yoğun bakımda yer açıldı ancak o şekilde oraya alınabildi. Düşünün bir pandemi hastanesinde çalışan bir hekimin yaşadığı olay bu. Türkiye’nin her yerinde vaka arttı ama iktidar tarafından, ’Salgın sadece İstanbul’da var Ankara’da yok’ algısı oluşturuluyor. Ne yazık ki giderek hasta sayımız artıyor.”

 

 

‘SAĞLIK ÇALIŞANLARI ZOR DURUMDA’

 
Ankara’da sağlık çalışanları arasında pozitif vaka görülme oranının da her geçen gün arttığını ve çalıştıkları alanlara dönük herhangi bir tedbir alınmadığını belirten Karakoç “Polikliniklerde kapılarımızı pencerelerimizi açıp havalandırdığımız zaman hastalanıyoruz. Çalışma alanlarımızla ilgili hiçbir çalışma yapılmadı. Geçtiğimiz yıl nasıl bir klima ya da ısıtma sistemi varsa pandemi döneminde buna hiç müdahale yapılmadan aynı şekilde devam ediyor. Ankara’da biz geçmişte haftada bir iki sağlık çalışanı pozitif vakası kayıt ediyorduk. Şimdi onar onar kaydediyoruz. Sağlık çalışanları zor durumda. Tablo ne yazık ki gün geçtikçe kötüye gidiyor” ifadelerini kullandı.

 

 

‘İLETİŞİM HATLARI ÜZERİNDEN HASTALARI EVDE TUTMAYA ÇALIŞIYORLAR’

 
Ankara’daki birçok hastanede yüzde 90 oranında yatak doluluk oranına ulaşıldığını belirten Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şube Eş Başkanı Kubilay Yalçınkaya ise “Biz yatak doluluk oranını yüzde yüz zaten görmeyiz. Yüzde 92-93 seviyesi tam dolu ifadesidir ve geride kalan kısım sirkülasyon payıdır” dedi ve Ankara’daki günlük vaka sayısının 3 bin 700 ile 4 bin 200 arasında olduğunu söyledi.

Ankara’da artan vakalar nedeniyle yoğun bakımlarda sorun yaşandığını ve Sağlık Bakanlığı’nın iletişim hatları üzerinden bu duruma çözüm üretmeye çalıştığını belirten Kubilay, “İletişim hatları üzerinden hastaları evde tutmaya çalışıyorlar. Sık aralıklarla hastalar aranarak durumları kontrol ediliyor. Eğer hastanın durumu çok sıkıntılı bir duruma evriliyorsa, hastane yatakları boşaldıysa bunlar hastaneye sevk ediliyor. Bununla ilgili bir komite merkezi oluşturulmuş durumda. Bu merkezdeki yüzlerce insan pozitif vakaları arayarak evde takip etmeye çalışıyor” dedi.

 

 

‘SOSYAL HİZMET EMEKÇİLERİ HUZUREVLERİNDE ARTAN VAKALARLA BİRLİKTE TÜKENMİŞLİK YAŞIYOR’

 
Ankara’da yaşlı ve engelli bakım merkezlerinde Covid-19 görülme oranının da her geçen gün arttığını belirten Kubilay, “Engelsiz Yaşam ve Bakım Rehabilitasyon Merkezi’nde bugüne kadar 135 engelli 133 sosyal hizmet emekçisi Covid-19 yakalanmış durumda. Süleyman Demirel Huzurevi’nde kalan 78 kişi hastanede tedavi görürken 15 kişi huzurevinde hastalığı geçiriyor” dedi.

SES Genel Merkez aracılığıyla sosyal hizmet alanında çalışanların hakları için cuma günü sosyal medyada farkındalık çalışması düzenleyeceklerini belirten Kubilay, şu bilgileri verdi: “Ankara ilinde engelsiz yaşam merkezleri ve huzurevleri Covid-19 salgını nedeniyle süreci sıkıntılı geçirir ve vaka sayıları artış gösterirken, bakanlık intikam alırcasına meslek elemanları ve alanda tecrübesiyle iş yükünü omuzlayan sosyal hizmet uzmanlarını sürgün, açığa alma uygulamaları gibi uygulamalarla mobbing uygulamakta. 14 gün çalışıp 14 gün izin yapan sosyal hizmet emekçileri, huzurevlerinde artan vakalarla birlikte bir tükenmişlik hali yaşıyor. Özellikle sosyal hizmet emekçileri 5 kişilik odalarda kalıyor ve bu durum bazı huzurevlerinde vakaların artmasına neden oluyor. Bakanlık sosyal hizmet emekçisi sayısını artırarak bu alandaki eksiklikleri bir an önce gidermeli. Ayrıca sosyal hizmet emekçilerinin sosyal hizmet sunumu esnasındaki mobbing bir yana mesleklerini yerine getirmedeki engelleri kaldırmalıdır.”