Ankara’da Kürtaj Yapan Yerler

Ankara’da Kürtaj Yapan Yerler
14 Aralık 2020 23:06

Kürtaj işlemi Ankara’da kliniğimizde hocamız Op. Dr. Uzay Yıldırım tarafından vakumlu kürtaj tekniği ile yapılmaktadır. Bu işlemi yapan özel hastanelerde bulunmaktadır.

 

 

KÜRTAJDAN HEMEN SONRA GEBELİK BELİRTİLERİ GİDER Mİ ?

İşlem sonrası gebelik belirtileri hemen geçmeyeceği gibi kanda da beta-hcg değeri hemen düşmez hormonlar kandan yavaş yavaş çekilmeye başlayacaktır bu süreç 1-2 hafta içinde tamamlanacağından dolayı işlem sonrası gebelik testi yapılacaksa 2 hafta sonra yapılmasını öneririz, hormonlar kısaca tekrar eski döngüsüne dönebilmesi için 2 hafta zaman tanımamız gerekir , yine göğüs şişmesi , mide bulantıları gibi vb gebelik belirtileri de 1 ila 2 hafta içinde geçmesini öngörüyoruz.

 

KÜRTAJDAN SONRA NE ZAMAN ADET OLUNUR?

Kürtajdan hemen sonra oluşabilecek kanamalar ve lekenlenmeler işlemden kaynaklı bir kanamadır, regli kanması olmamakla birlikte bu lekelenmeler ve kanamalar sizi yanıltmasın çünkü regli döngüsü için vücudun rahmi hazırlamasını beklemek gerekir bu süreç 3-6 hafta arası gerçekleşmektedir yani kısaca işlem sonrası 3-6 hafta arası adet olunması beklenir.

 

KÜRTAJDAN HEMEN SONRA GEBE KALINABİLİR Mİ ?

 

İşlemden kısa süre sonra hormonlar normale döndüğü için, işlemin yapıldığı ay bile hamile kalınabilir. Bu nedenle hastaların işlemden sonra etkin bir  doğum kontrol yöntemi kullanılımlası gerekir . Ama eğer kısa sürede tekrar gebelik planlanacaksa kürtaj işlemini takip eden ilk 3 hafta , enfeksiyon riskinden dolayı cinsel ilişkinin olmaması gerekir , ilerleyen haftalarda tekrar gebelik planlanabilir.

 

KÜRTAJIN RİSKLERİ NELERDİR ?

Kürtaj Ankara sırasında rahim içinin temizlenmesi gerekir .Zira yeteri kadar temizlenemeyen durumda kalan doku parçaları aşırı kanamaya neden olabileceği gibi  temizlemeye çalışırken zarar gören rahim duvarı ilerde birbirine yapışarak  Asherman sendromu dediğimiz sorunu beraberinde getirebilmektedir. Asherman sendromu olan kadınlarda adet kanamaları kesilir ve bir daha gebe kalabilme olasılığı son derece azalır ve yapışıklıkların açılması için histereskopik cerrahiye ihtiyaç duyulur. Dolayısıyla hem rahim içinde parça kalmaması için uğraşırken hem de rahim duvarı fazla kazılarak zarar görmemesine çalışılmalıdır.

Küretajda görülebilecek bir önemli risk de rahimin delinmesidir .Çok nadir karşılaşılan bir durumda olsa çoğu kez rahim ağzı genişletilmeye çalışırken oluşan bu durum rahimin delinmesiyle karın içi boşluğuna geçilmesine yol açar ki bu da hem karın içi kanamaya hem de çevre organlarda hasara yol açabilmektedir.

Küretaj eğer cerrahi steriliteye önem verilmeden ya da kadında var olan enfeksiyon düzeltilmeden yapılırsa rahim enfeksiyonuna yol açabilmekte bu da sepsise kadar gidebilecek önemli problemlere neden olmaktadır.Bu yüzden kürtaj işlemlerinin bu işte deneyimli ve sterilteye, hijyene  özen gösterilen merkezlerde yapılması önerilmektedir. Uzman olmayan kişilerce ve derme çatma, merdiven altı kürtaj merkezlerde yapılan işlemlerde oluşabilecek sorunlar hayati riskler taşımaktadır.

Tüm bu riskler göz önünde bulundurulduğunda kürtaj mümkün olduğunca en son tercih edilecek bir cerrahi yöntem olmalı, özellikle istenmeyen gebeliklerle karşılaşmamak için etkili bir korunma yöntemi uygulamayı ertelememeye özen gösterilmelidir. Unutulmamalıdır ki küretaj bir aile planlaması yöntemi değildir.

KÜRTAJ YASAL MI ?

İsteğe bağlı olarak yapılan kürtajlarda yasalar 10 haftaya kadar sınırlama koymuştur.Bu sınırlar içinde yapıldığı takdirde kürtaj yasak değildir.Bakşa bir deyişle yasalar 10. gebelik haftasına kadar anne-babaya gebeliği isteğe bağlı sonlandırma hakkı vermektedir. Ancak annenin 18 yaşından küçük olduğu durumlarda ebeveyn veya yasal varisinin onayı gerekmektedir, evli kadınlarda ise eşinin onayı sorulmaktadır.10 haftadan büyük gebeliklerin kürtajla alınması için bebekte veya annenin sağlığında yaşamı tehdit eden veya hayatla bağdaşmayan sorunlar olması gerekir ve bu durum sağlık kurulundan alınan heyet raporu ile onaylanmış olmalıdır.Bu koşullar sağlandığında annenin hastaneye yatışı yapılıp kürtaj işlemi hastanede gerçekleştirilmelidir.

KÜRTAJ İŞLEMİ NE KADAR SÜRER ?

Kürtaj işlemi ortalama 10 – 15  dakika kadar sürmektedir , ancak uyutularak yapılan işlemlerde hastanın anestezinin etkisinden uyanması ve kendine gelmesi de 15-20 dakikayı bulmakta ,kabaca 20 dakikada hasta tamamen kendine gelip taburcu olabilecek durumda olabilmektedir.