Ankara’da hastane karmaşası!

Ankara’da hastane karmaşası!
28 Eylül 2022 10:19

Etlik Şehir Hastanesi nedeniyle taşınan hastanelerde büyük bir karmaşa yaşanıyor. Hastane yönetimleri, “Kapanıyor demeyin” talimatı verirken buradaki cihazların ise Etlik’e taşındığı belirtildi.

 

 

Fotoğraf: https://www.aeh.com.tr/

 

 

Gazete Duvar’dan Nur Kaplan’ın haberine göre Ankara’da açılan Etlik Şehir Hastanesi nedeniyle, Onkoloji Eğitim Araştırma Hastanesi, Etlik Zübeyde Hanım Kadın Sağlığı Hastanesi, Sami Ulus Çocuk Hastanesi, Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Ulucanlar Göz Hastanesi’nin taşınması tartışmaları da beraberinde getirdi.

Sağlık Bakanlığı’nın “hastanelerin kapanmadığı” açıklamasına rağmen söz konusu hastanelerin malzeme ve personeli Etlik Şehir Hastanesi’ne taşındı. Taşınan hastanelerin çalışanlarına göre bu süreçte yeni randevu verilmiyor ve hastane yönetimleri tarafından ‘Hastane kapandı demeyin’ baskısı yapılıyor.

 

 

HASTA YÖNETİMİNDEN ÇALIŞANLARA: KAPANMA KELİMESİNİ ASLA KULLANMAYIN

 
Ankara Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapmakta olan bir çalışandan edinilen bilgiye göre, hastanede çocukları ilgilendiren bölümlerin tamamı Etlik Şehir Hastanesi’ne, Kadın Doğum Bölümü ise Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne taşınıyor. Mevcut durumda ameliyatların iptal edildiğini, sezaryen randevusu veremediklerini ve hastaları ayakta muayene ettiklerini söyleyen hastane çalışanı, “Hastalar devamlı ‘nereye taşınıyorsunuz, nereye gelelim, nerede doğum yapacağım, acil bir durumda nereye başvuracağız’ gibi pek çok soru soruyor” dedi.

Hastane yönetimi tarafından personele, “Hastanenin durumunu soranlara kapanıyor demeyeceksiniz” şeklinde uyarıların yapıldığını belirten çalışan, “Bize ‘kapanma kelimesini asla kullanmayın’ deniyor. Zaten biz hasta yatırmıyoruz, elektif (önceden planlanan) ameliyat yapmıyoruz. Acil ameliyatları mecburen yapıyoruz. Bazen acile gelen hastaları bile ayaktan göndermek durumundayız. Aslında hastanede yeterli pozisyonda yerimiz var ama ‘yatış yapmayın’ deniyor” ifadelerini kullandı.

 

 

‘İSTİFA ETMEYİN’ İDDİASI

 
Sami Ulus Hastanesi’ndeki Kadın Doğum Bölümü’nün Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne taşınacak olmasının asistanlar için sorunlara neden olduğunu, Keçiören’deki hastanenin fiziki yapısının uygun olmaması nedeniyle asistanların burada çalışmak istemediğini belirten hastane çalışanı, “Asistanlar Keçiören’e gitmek istemiyor çünkü orada buradaki hastanelerin fiziki imkânlarının yarısı bile yok” dedi.

Sami Ulus Hastanesi yönetiminin hekimlere ‘istifa etmemeleri’ yönünde baskılar yaptığını, özellikle doçent kadrosunda çalışan hekimlerin istifa etmek istediğini belirten personel, “İstifa etmek istiyorlar ama başhekimlik izin vermiyor. Bir hastanede eğitim kliniği açılabilmesi için bazı hususlar var. Örneğin en az iki doçentin orada olması gibi. Bu hekimler Keçiören’e gitmeden önce bu istifalar olursa orada açılmak istenen eğitim kliniği hayata geçemeyecek” dedi.

 

 

‘DIŞKAPI HASTANESİ’NDEN ŞEHİR HASTANESİNE CİHAZLAR TAŞINDI’

 
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçtiğimiz günlerde Ankara’da Dışkapı Hastanesi’nin kapatılacağına ilişkin iddiaları reddetti. Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapan bir başka çalışan ise hastanede bütün kliniklerin taşındığını sadece yüzde 20’sinin kaldığını, faaliyette kalan bölümlerin Fizik 1, Fizik 2 olduğunu söyledi. Dışkapı Hastanesi’ne bağlı “mevkii” binasının da pazartesiden itibaren (3 Ekim) tamamen kapatılacağını ifade eden çalışan, “Hastaneye gelenlere şu an bakılıyor ama randevular iptal edildi, yenisi de verilmiyor” dedi ve şöyle devam etti:

“Biz cumartesi (24 Eylül) günü taşındık. Hafta başında Etlik Şehir Hastanesi’nde bir iki hasta giriş yaptı. Ben oradaydım dosyalarımızı yerleştirdik. Orada bazı kliniklerin cihazları eksik alınmış. Bu binadan taşınan cihazlar oldu, yani şehir hastanesinde eksikler var. Etlik’teki şehir hastanesine 50 bin kişinin girip çıkacağı söyleniyor. Ne alt geçit ne de üst geçit var. Berbat bir trafik yaşanıyor. Doktor odalarının tuvaleti, lavabosu bile yok. Çok kötü. Hasta odaları abartılı büyük tutulmuş, aşırı büyük kral dairesi gibi.”

 

 

‘BAZI BÖLÜMLER BOŞALTILAN HASTANELERE TAŞINIYOR’

 
Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ayşe Uğurlu, çalışmakta olduğu Ankara Hastanesi’nin bazı bölümlerinin şehir hastanesi için boşaltılan Ulucanlar Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne taşındığını, Sağlık Bakanı Koca’nın “hastaneler kapanmayacak” açıklamasının gerçeği yansıtmadığını söyledi. Uğurlu, “Yakın merkez hastanelerin bazı bölümleri o boşalan hastanelere taşınıyor. Bakanlık, ‘Biz taşınmadık, bakın hastane açık’ algısını yaratmak için böyle bir yöntem izliyor” dedi.

 

 

‘KAMU ÇİFTE ZARARA UĞRATILIYOR’

 
Kapatılan hastanelerin cihaz ve sedyelerinin şehir hastanelerine götürüldüğünü söyleyen Uğurlu, şehir hastanelerindeki yeni cihazların kullanımıyla ilgili de problemler olabileceğini ifade etti. Yap-işlet-devret ya da kamu özel ortaklı projelerinde, şirketlerin veya yüklenici firmaların yeni bir hastanede her türlü materyali karşılamak zorunda olduğunu ifade eden Uğurlu, “Yap-işlet-devret modelinin sözleşmelerinde alt yapıya ilişkin mevcut şirketlerin bunu karşılamasına yönelik bir madde var. Ama ne yazık ki kamuya ait her türlü tıbbi donanımın şehir hastanelerine taşındığını görüyoruz. Kamu çifte zarara uğratılıyor” dedi.

Halkın sağlığa erişiminin giderek zorlaştığını söyleyen Uğurlu, hastanelerin kapanma süreciyle birlikte acillerde bir “patlama” yaşandığını ifade etti. Uğurlu, “Sağlıkta dönüşümün getirdiği olağanüstü tüketim acile olan başvuruların artmasına neden oldu. Bu noktada kaos arttı, bu da sağlıkta şiddeti de artıracak. Yaşananların hepsi aslında birbiriyle doğrudan bağlantılı” diye konuştu.