Ankapark: Farklı ölçekte kurgulanmış yolsuzlukların iç içe geçtiği bir devasa yolsuzluk anıtı!

Ankapark: Farklı ölçekte kurgulanmış yolsuzlukların iç içe geçtiği bir devasa yolsuzluk anıtı!
1 Ağustos 2022 10:04

Sözcü yazarı Çiğdem Toker, eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek döneminde Atatürk Orman Çiftliği alanında 120 futbol sahası büyüklüğünde yapılan ve 111 milyon 210 bin TL zarar tespit edilen Ankapark için, “farklı ölçekte kurgulanmış yolsuzlukların iç içe geçtiği bir devasa yolsuzluk anıtı” tanımlaması yaptı.

 

 

“İçindeki oyuncakların alım usulleri ayrı, işletmesi ayrı, yargı süreçleri ise apayrı hukuksuzluklara sahne olduğunu” ifade eden Toker, CHP’li başkan Mansur Yavaş’ın düzenlediği toplantıda aldığı notları şöyle aktardı:
– Ankapark için daha önce hiç temapark deneyimi olmayan, oyuncak alımı yapmamış belediye şirketleri kullanılmış. Anket A.Ş. ve Anfa Altınpark üzerinden alım yapılmış.

– İhale kararı alınmadan yurt dışı firmayla distribütörlük sözleşmesi yapılmış. Bu da oyuncakların kimden alınacağının önceden belirlendiğinin kanıtı.

– Anket A.Ş., alımları (jet ski, hız treni, sıçrama ünitesi, hızlı botlar, yüksek sandalye, aile hız treni, jet ski gondol) doğrudan ve tek üretici firmadan alabilirmiş. Bunun yerine EVERCASE firması Avrupa ülkelerindeki üretici firmalardan tedarik etmiş. “Bu usulsüz yöntem, temin edilen oyuncakların fiyatlarının katlanarak Belediye’ye satılmasına yönelik önemli delillerden biridir” deniyor.

– 53 oyuncak, Anfa Altınpark Ltd. tarafından, İtalya’daki firmalardan 21 milyon 371 bin 600 TL karşılığında satın alınıyor. Belediye’ye ihaleyle 29 milyon 958 bin 555 TL’ye satılıyor. Aradaki fark: 8 milyon 586 bin 955 TL. Kamu kaynağıyla kurulan bir belediye şirketinin belediyeye bu kadar yüksek fiyatla mal satmasının makul gerekçesi?

– Anket A.Ş., bazı oyuncakları Hong Kong’daki firmalardan güncel değerinin 3 katına satın almış. ABB bu işlem nedeniyle Anket A.Ş. yetkilileri ve Hong Kong’daki firma yetkilileri pakında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na sahtecilik ve kamu kurumu zararına dolandırıcılık suçlarıyla şikayetçi olmuş.

– Sadece son bir buçuk yılda 87 hırsızlık vakası saptanmış. Oyuncakların içindeki elektronik aksam, kablolar defalarca çalınmış.

 

Yazının tamamını okumak için tıklayın.