Ankapark AOÇ arazisini kuruttu!

Ankapark AOÇ arazisini kuruttu!
9 Ağustos 2022 10:29

Ankapark’ın Bilirkişi Raporu, israfı bir kez daha gözler önüne serdi. Rapora göre mali değeri 16,9 milyon TL olan 216 bin adet bitki kurudu, AOÇ’deki 72 bin metrekarelik yeşil alan bakımsızlığa terk edildi.

 

 

Birgün’den Mustafa Bildircin’in haberine göre AKP’lilerin, “Siyasi şova malzeme edildi” dediği Ankapark’ın bitkisel peyzaj incelemesi, yeni bir zarar faturasını ortaya koydu. Mahkeme süreci devam ettiği için Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin girmesine izin verilmeyen Ankapark alanında binlerce bitki ve yeşil alan kurudu. Bilirkişi Kurulu Raporu’na göre mali değeri 16,9 milyon TL olan 216 bin adet bitki sulanmadığı için kurudu. Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisindeki 72 bin metrekarelik yeşil alan ise bakımsızlığa terk edildi.

 

 

BİTKİLER KURUDU

 

 

Ankapark genelinde sulama, yabani ot temizliği, ağaç ve çalılarda budama ve ilaçlama çalışması yapılmadığı belirlendi. Peyzaj alanı genelinde çoğu bitkilerde kurumalar olduğu, kuru bitkilerin kaldırılmadığı ve yerlerine yeniden dikim işlemi yapılmadığı ifade edildi. Bilirkişi heyeti, tesiste su, elektrik ve doğalgazın olmadığını, sulama sistemlerinin ise bozuk olduğunu tespit etti. Bitkisel peyzaj alanlarında sulama yapılmadığı için bitkisel kurumaların hızla arttığı rapora kaydedildi.

Raporda, Ankapark’a dahil edilen Atatürk Orman Çiftliği arazisinin 350 bin metrekarelik yeşil alanındaki kurumaya yönelik tespitler de sıralandı. AOÇ Fuar, Panayır ve Festival Alanı olarak adlandırılan bölümdeki yabani otların temizlenmediğinin belirtildiği raporda, şu ifadelere yer verildi:

 

 

“Toplam 72 bin 171 metrekarelik çim alanda çim biçimi, bakımı, sulamasının yapılmayarak tamamının kuruduğu belirlenmiştir. Tüm alanda mevsimlik çiçek dikilecek hiçbir alana çiçek dikiminin yapılmadığı, hiçbir şekilde bitki besleme, gübreleme, form budaması, sulama ve ilaçlama yapılmadığı anlaşılmıştır. Kuruyan bitkilerin kaldırılmadığı, yerlerine yeniden dikim işleminin yapılmadığı ve tüm alanın kendi haline bırakıldığı tarafımızca tespit edilmiştir.”

Bilirkişi heyeti, Ankapark’taki bitkisel zararın hesabını da çıkardı. Buna göre, toplam 400 bin 825 adet bitkinin yer aldığı birinci ve ikinci etaptaki 216 bin 540 adet bitki kurudu. Kuruyan bitkilerin toplam tutarının 16 milyon 993 bin 18 TL olduğu bildirildi. Tesiste Kasım 2020 itibarıyla 1 milyon 929 bin 130 TL’lik çimin de bakımsızlıktan kuruduğu vurgulandı.