Ana Arı Üretimi Nasıl Olur?

Ana Arı Üretimi Nasıl Olur?
27 Kasım 2021 13:35

Ana arı üretiminden profesyonel anlamda bahsetmek mümkün değildir. Her arıcının arılığında amatör düzeyde “Ana arı üretimi nasıl olur?” konusunda bilgi verilmeye çalışılmaktadır.

 

 

İyi Ana Arı Üretimi

Ana arı üretimi doğal yollarla da yapılabilir. Suni yöntemleri kullanarak da çoğaltmak mümkün olabilir. Ana arının üretileceği koloniyi iyi seçmekte çalışmaya etki edebilmektedir.

Ana Arı Üretiminde Koloni Özellikleri

Seçilecek olan arı kovanının özelliklerinden bahsedilmektedir. Bazıları şunlardır: Ana arı üretimi yapılırken  aynı zamanda arı oğulu ile arıyı çoğaltma imkânı olabilmektedir. Suni oğul yöntemi ile de arı çoğaltanlar bulunmaktadır.

  • Koloni iyi yavru atıyor olmalıdır.
  • Mevsiminde bol bal toplayan kovan ile ana arı üretimine girişilmelidir.
  • Tercihi poleni bol veren arılardan yana kullanmak önemlidir.

Damızlık Kovan ve Erkek Arılar

Ana arı üretiminde damızlık kovanı önemsenmektedir. Çiftleştirme yapılacak erkek arılarda bir o kadar önemli görülmektedir. Üretim için seçilecek olan başlangıç kolonisi ve bitirici koloni denilen koloniler itina ile seçilirler.

Damızlık olarak seçilen arıdan tekrar damızlık arı almak  istenebilmektedir. Bu durumda kovanın ayrı bir yere götürülmesi istenmektedir. Bu şekilde damızlık kalitesi sürekli korunmaktadır. Arıcıdan, üretim aşamasındaki kovanlardan besleme kolonisinin güçlü olması istenmektedir.

Ayrıca mevsiminde gelecek olan ana arıların beslenmesi önemlidir. Besleme arı sütü ile olduğundan, arı sütünün yeterli olması gerekli görülmektedir. Erkek arıların verimli olması üretilecek olan ana arının kalitesini değiştirecektir. Kaliteli erkek arılarla çiftleşen ana arılar kaliteli yumurta bırakacağı için güçlü larvalar olması beklenmektedir. Güçlü ve sağlıklı larvalar, iyi ve bol arı sütüyle beslenerek güçlü ana arılar çıkması beklenmektedir.

Üretilmiş olan ana arının yumurtlaması da iyi olacaktır. Sağlıklı ana arı üretmekte samimi iseniz konu ile ilgili bilgilere sitemizden ulaşılabilir. PDF ve videolu bilgi ve tecrübe paylaşımdan faydalanılabilir. Ana arı siparişi vermek için Avrasya Arıcılık Firmasını tercih edebilirsiniz.