Amasra maden faciasında iddianame hazırlandı!

Amasra maden faciasında iddianame hazırlandı!
23 Ocak 2023 08:49

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesine ait maden ocağında 14 Ekim 2022’de 42 işçinin hayatını kaybettiği, 10 işçinin ise yaralandığı patlamaya ilişkin iddianame hazırlandı. Amasra Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında düzenlenen fezleke, Bartın Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildi. Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı, hazırladığı 195 sayfalık iddianameyi 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi.

 

 

MÜDÜRLER YER ALDI

 
8’i tutuklu 23 şüpheli hakkında hazırlanan ve 116 müştekinin yer aldığı iddianamede, tutuklu bulunan Amasra Müessese Müdürü Cihat Özdemir, İşletme Müdürü Selçuk Ekmekci, İş Güvenliği ve Eğitim Başmühendisi Volkan Soylu ve Başmühendis Mehmet Tural hakkında 42 kez “olası kastla öldürme” suçundan toplam 840 yıldan 1050 yıla kadar, 4 kez “olası kastla yaralama” suçundan da toplam 4 yıl 16 aydan 12 yıla kadar hapis cezası talep edildi.

 

 

BİLİNÇLİ TAKSİRDEN İSTENDİ

 
Cumhuriyet’ten Sena Tufan ve Rıfat Kırcı’nın haberine göre iddianamede, diğer 4’ü tutuklu 19 şüphelinin ise “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 2 yıl 8’er aydan 22 yıl 6’şar aya kadar hapis cezasına çarptırılması talebinde bulunuldu.

İddianamede patlamaya ilişkin eksikliklere dair çarpıcı bilgiler yer aldı.

Onlardan öne çıkanları ise şöyle:

 

 

DEFALARCA ALARM VERMİŞ

 
Ocaktaki metan gazı değerlerinin yüzde 1 ikaz seviyesini aşmasına dair çarpıcı bilgiler yer aldı. Buna göre söz konusu seviye 85 kez aşıldı. Yüzde 1,5 olarak belirlenen alarm seviyesinin ise 5 kez geçtiği iddianamede anlatıldı. Ayrıca karbonmonoksit değerlerinin ikaz seviyesini 47 kez, alarm seviyesini 13 kez geçtiği iddianamede yer buldu.

Hazırlanan iddianamede havalandırma vantilatörü değerlerinin de patlamanın gerçekleştiği aralığı da kapsayan 13 Ekim 2022 saat 23.43 ile 14 Ekim 2022 saat 18.49 zaman aralığında 53 kez ikaz, 355 kez alarm seviyesi değerlerini gösterdiğinin altı çizildi. İddianamede söz konusu eksikliklere ilişkin “gerekli tedbirlerin alınmadığının anlaşıldığı” ifade edildi.

 

 

MODERNİZASYON İÇİN AYRILAN ÖDENEK HARCANMAMIŞ

 
İddianamede, söz konusu ocakta modernizasyon sağlanması için ayrılan 2 milyon liralık ödeneğin harcanmadığı bilgisi yer alırken. Ayrıca personelin yeterli ve gerekli eğitimleri almadan görev yaptıklarının anlaşıldığına da işaret edildi.

 

 

“İKİ PATLAMA OLMUŞ”

 
Olay günü 2 patlamanın gerçekleştiği belirtilirken ilk patlama dinamit nedeniyle gerçekleştiği ölümlere yol açan ikinci patlamanın ise metan gazı nedeniyle meydana geldiği belirtildi.

 

 

“TEDBİRSİZLİK ZİNCİRİ”

 
İddianamede hukuki anlamda ciddi eksikliklerin altı da çizildi. Mevcut mevzuatın esnetildiği ya da yok sayıldığı belirtilirken İşçi ve mühendis sayısının eksik olduğu, işçilerin kendi vardiyaları dışında çalıştırıldığı, dinamit patlamalarında teknik usule uyulmadığı bilgisine de yer verildi.

 

 

HUKUKÇULAR: “TTK ORGANİZASYONU OLAYIN FAİLİDİR”

 
İddianameyi hukukçular, meslek örgütü temsilcileri ve milletvekilleri Cumhuriyet’e değerlendirdi.

Davayı takip eden isimlerden Avukat Evren İşler ve TMMOB Maden Mühendisleri Odası Başkanı Ayhan Yüksel iddianamedeki eksikliklere işaret etti. CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu ise gerçek sorumluların yargıdan kaçırılmaması gerektiğini kaydetti.