Amasra halkı 15 yıllık mücadeleyi kazandı!

Amasra halkı 15 yıllık mücadeleyi kazandı!
1 Nisan 2021 16:40

Bartın’ın Amasra ilçesine termik santral yapmak isteyen Hattat Holding ile bölge halkının arasında yaklaşık 15 yıldır devam eden hukuk savaşını vatandaşlar kazandı.

 

 

Sözcü’den İsmail Akduman’ın haberine göre 15 yıl önce Çevre Düzeni Planında yapılan değişikle Hattat Holding tarafından Amasra’ya termik santral yapmak istendi.

Bu talep üzerine başta Bartın Platformu olmak üzere bölge halkı, şirkete karşı hukuk mücadelesi başlattı. Şirketin santral için aldığı 5 ÇED raporunu iptal ettiren vatandaşlar, açtıkları 8 davayı da kazandı.

Ancak santral inadından vazgeçmeyen şirkete Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu (DİDDK) dur dedi.

 

DİDDK ŞİRKETİN İTİRAZINI KABUL ETMEDİ

 

Bartın Platformu, son olarak 20 gün önce termikçi şirketin, 1320 MW gücündeki santral için 2019’da başlattığı 5’inci ÇED süreci de, Çevre ve Şehircilik Bakanlığında yapılan İnceleme Değerlendirme Kurulu (İDK) toplantısında alınan kararla durdurdu.

Öte yandan Danıştay 6. Dairesi, 2016 yılında çevre düzeni planlarında turizm, balıkçılık, orman, tarım ve yerleşim alanı olarak görülen bölgenin, termik santral alanı olarak değiştirilmesini 2019 yılında iptal ettiği karara şirket ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan itiraz DİDDK tarafından karara bağlandı.

DİDDK, Danıştay 6. Dairesi’nin verdiği yürütmenin durdurulması kararının usul ve yasaya uygun olduğu ve kararın kaldırılmasını gerektiren durum olmadığına belirterek bakanlık ve şirket tarafından yapılan itirazı reddetti.

 

BU ÇOĞRAFYADAN TERMİK SANTRAL SİLİNECEK

 

DİDDK’nın aldığı kararı “müjde” olarak duyuran Bartın Platformu yaptığı açıklamada, verilen hukuksal mücadele sonucunda kazananın Amasra halkı olduğunu belirtti.