Amasra faciasına ilişkin çarpıcı iddia; 150 işçi nereye tertip edildi?

Amasra faciasına ilişkin çarpıcı iddia; 150 işçi nereye tertip edildi?
3 Aralık 2022 09:26

Amasra’da 42 işçinin yaşamını yitirdiği maden kazasının araştırılması amacıyla TBMM’de kurulan komisyonda, TMMOB Maden Mühendisler Odası Zonguldak Şube Başanı Çağlar Öztürk, kazanın yaşandığı madene ilişkin dikkat çeken bir tespitte bulundu.

 

 

Cumhuriyet’ten Selda Güneysu’nun haberine göre, komisyonda sunum yapan Öztürk, kazanın meydana geldiği TTK’ye bağlı Amasra’daki madende “kadrolu 503 yeraltı işçisinin göründüğünü” belirtti. Öztürk, “Bunlardan 82 işçi o gün tertip edildi. 82 işçi değil de o gün 100 de olabilirdi, 120 de olabilirdi. 3 vardiya bunu 100 kişiden hesaplarsak 300 kişi, hatta biraz da buna ilave yaparsak 350 kişi. 150 kişilik bir işçinin nereye tertip edildiğinin, bu konuların da araştırılması gerekiyor. Birileri tarafından kollandı mı ya da kollanmadı mı? Bunu bilemiyoruz. Biz burada ‘Herhangi bir işçi açığı yok’ gibi bir yaklaşımla karşı karşıya kalıyoruz” tespitinde bulundu.

Öztürk’ün bu sözleri, komisyonda tansiyonu yükseltti. AKP’li İlyas Şeker, “Sanki kazanın önceden yapılacağı biliniyormuş gibi ciddi bir itham var” dedi.

Öztürk, “Hayır, itham yok. Acaba istirahatli miydi, raporlu muydu, izinde miydi? Yani bunun araştırılıp ortaya konulmasını istiyoruz” karşılığını verdi.