Alzheimer'a mantar tedavisi

Alzheimer'a mantar tedavisi
10 Ağustos 2013 09:26

Denizli’nin Hacıeyüplü Mahallesi’nde faaliyet gösteren Agroma Mantar Gıda Hayvancılık Şirketi’nin sahibi Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet Atmaca, kanser tedavisinde kullanılan tıbbi mantarlar, cinsel gücü arttırıcı mantar ve ‘Ölümsüzlük mantarından sonra TÜBİTAK’ın desteğiyle alzheimer tedavisinde etkili olan Hericium Erinaceus mantarını da üretti.

Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet Atmaca, tıbbi mantar üretimi için 2005 yılında projelerini TÜBİTAK’a gönderdiklerini ve bu kurumun büyük desteğini aldıklarını kaydetti. Dönemin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın belge verdiği ilk özel Ar-Ge kuruluşu olduklarını hatırlatan Atmaca, şirketlerinin mantar araştırma üssü haline geldiğini söyledi.

Son olarak `Dede sakalı’ mantarı denilen Hericium Erinaceus mantarını da yine TÜBİTAK’ın desteğiyle ürettiklerini belirten Atamca, “Bu mantar sinir hücrelerinin yeniden oluşmasını sağlıyor. Alzeimer hastalığının tedavisinde kullanılıyor. Bir ay boyunca tüketen hastaların yüzde 60’ı kavrama yeteneğini kazanıyor. Hericium Erinaceus sindirim kanalında meydana gelen ülser, iltihap ve tümörler üzerinde tedavi edici rol oynadığı çeşitli bilimsel çalışmalarla ispatlandı. Kanserden kurtulup bu mantarı yiyen hastaların hayat sürelerinin beklenenden fazla olduğu belirtiliyor” diye konuştu.

Çin, Hindistan, Japonya ve ABD’de üretimi ve tüketimi yaygın olan tıbbi mantarların Türkiye’de ve Avrupa’da son yıllarda tanınmaya başladığını söyleyen Mehmet Atmaca, “En çok talep Pleurotus Eryngii ve Reishi isimli mantarlara geliyor. Pleurotus Eryngii mantarı cinsel gücü arttırıyor. Çok sayıda ünlü isime bu mantardan gönderdik. Bu mantar türüne doğal viagra diyoruz. ‘Ölümsüzlük mantarı’ da denilen Reishi mantarı yaşlanmayı geciktiriyor, hücreleri yenilediği için kanser tedavisinde kullanılıyor. Çok güçlü doğal antibiyotik. Bağışıklığı güçlendirir, hücreleri yeniler” dedi.Mehmet Atmaca, tıbbi mantarların kilogram fiyatlarının 200 ile 2 bin 200 lira arasında değiştiğini söyledi.