Altılı Masa’da geçiş süreci için 3 ayrı senaryo çalışılıyor!

Altılı Masa’da geçiş süreci için 3 ayrı senaryo çalışılıyor!
11 Ağustos 2022 10:25

Ortak Cumhurbaşkanı adayı çıkarma hedefi ortaya koyan Altılı Masa’nın önündeki kritik başlıklardan biri de geçiş sürecinin yol haritası. Parti mutfaklarında başlayan hazırlıkta temelde 3 senaryo üzerinde çalışılıyor.

 

 

Nergis Demirkaya/ Gazete Duvar

İlk senaryo muhalefetin seçim sonrası parlamentoda 400 milletvekili kazanması. Bu durumda partiler hızlı bir anayasa değişikliği sürecini işletebilir. İkinci senaryoda 360 milletvekili çıkarılması durumunda da anayasa değişikliğinin referanduma sunulmasının önü açılıyor. Ancak anketler parlamenter sisteme geçişi öngören partilerin anayasa değişikliği yapacak bir güçle Meclis’e gireceğini şimdilik göstermiyor. O nedenle üçüncü senaryo da (anketlere göre 340 milletvekili çıkarma potansiyeli var) Meclis’te 301 milletvekili kazanılması durumuna göre hazırlanıyor.

Parlamenter sisteme geçişi öngören partilerin 301 ve üzerinde milletvekili çıkarması Meclis Başkanlığı seçiminin ve komisyonlarda çoğunluğun alınması demek. Bu da istenen kanunların rahatlıkla Meclis’ten çıkarılmasına imkân tanıyor. Kanun yapma çoğunluğuna sahip olunduğunda birçok alanda düzenleme yapmak için sorun kalmayacağı ifade ediliyor.

 

Yazının tamamını okumak için tıklayın