Altı muhalefet partisi OHAL’in sınırlarını çizdi!

Altı muhalefet partisi OHAL’in sınırlarını çizdi!
4 Kasım 2021 10:17

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ülkeyi kurumsal çöküşe sürüklediği tespiti ile yola çıkan altı muhalefet partisi, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem çalışmalarına hız kazandırdı. TBMM çatısı altında süren toplantıların sonuncusunda, olağanüstü hal (OHAL) süreci ve yargı bağımsızlığı konuları ele alındı.
Birgün’den Hüseyin Şimşek’in haberine göre TBMM Halkla İlişkiler Binası’ndaki altıncı “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” toplantısına CHP, İYİ Parti, Gelecek Partisi, DEVA Partisi, Saadet Partisi ile Demokrat Parti katıldı. Parti sekretaryalarının da eşlik ettiği toplantıda, ilk olarak OHAL konusu gündeme geldi.

AKP’nin 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan ettiği OHAL’i suiistimal ettiği tespiti ile yola çıkan muhalefet, OHAL’in ilk ilan süresinin altı ay yerine dört aya indirilmesi, uzatmaların da iki ayla sınırlandırılması konusunda anlaştı.

OHAL sürecinde kanun hükmünde kararname (KHK) ilan edilmesine yönelik uygulamanın yürürlükten kaldırılmasına da karar veren muhalefet ayrıca OHAL’i Bakanlar Kurulu’nun ilan etmesi, TBMM tarafından onaylandıktan sonra yürürlüğe girebilmesi konularında da görüş birliğine vardı.

Toplantıda ayrıca yargı bağımsızlığının tesisi için yapılması gerekenler de görüşüldü. Buna göre, Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun ikiye ayrılacak, Hakimler Kurulu tamamen yürütmeden bağımsız hale gelecek. Savcılar Kurulu’nda ise Adalet Bakanlığı’ndan bir temsilci yer alacak. İki kurulun da üyeleri arasında yüksek yargı birimleri ve baroların belirlediği isimler de yer alacak.

Muhalefet temsilcileri, dört toplantı daha yapıldıktan sonra redaksiyon sürecine geçmeyi planlıyor. Aralık ayının ortalarında son şeklini verecekleri çalışmanın yıl sonunda liderlere sunulacağı ifade ediliyor.

 

 

HDP’yi hedef aldı

 

 

Partisinin Meclis’teki grup toplantısında konuşan İYİ Parti Lideri Meral Akşener HDP’yi hedef aldı. Akşener, “Siirt’te bir HDP çalışanı, ziyaret ettiğimiz esnafa gelip burası Kürdistan dedi. AKP ve küçük ortağı feveran etmeye başladı. Bu kişi HDP çalışanı. Aylardır ne diyoruz? HDP’yi PKK yanında konumlandırıyorum” dedi.