Altan Öymen: Sıkıyönetim zamanlarında bile bu kadar koyu bir şekilde özgürlüklerin berhava edildiğini görmedik

Altan Öymen: Sıkıyönetim zamanlarında bile bu kadar koyu bir şekilde özgürlüklerin berhava edildiğini görmedik
10 Ekim 2022 08:47

Ankara Dayanışma Derneği’nin düzenlediği ‘Yüzyılın Işığında CHP ve Geleceğimiz’ panelinde konuşan eski CHP Genel Başkanı, gazeteci-yazar Altan Öymen, kamuoyunda ‘sansür yasası’ olarak bilinen kanun teklifine ilişkin olarak, “Son durumda, basına karşı bir kanun hazırlanıyor. Bütün bilgisayar sistemine, internete konulan bir yasak. Başka hiçbir ülkede yok böyle bir şey. Deniliyor ki ‘Hayat pahalılığı var deyince halkı heyecana ve kötümserliğe sürüklemiş olursunuz’. Bu, dehşet verici bir durum. Eskiyi yaşamış olanlar için bunun örneği bizim tarihimizde yok. Zor zamanlar yaşadık, sıkıyönetim zamanları falan, hiçbirinde bu kadar koyu bir şekilde özgürlüklerin berhava edildiğini görmedik” dedi.

 

 

Ankara Dayanışma Derneği’nin düzenlediği ‘Yüzyılın Işığında CHP ve Geleceğimiz’ paneli, Çankaya Belediyesi Yılmaz Güney Sahnesi’nde bugün yapıldı. Panele, eski CHP Genel Başkanı ve ANKA Haber Ajansı kurucusu Altan Öymen, eski CHP Genel Başkanı Hikmet Çetin ve eski SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın konuşmacı olarak katıldı.

 
Altan Öymen, basına ve sosyal medyaya yönelik yeni yaptırımlar içeren ve görüşmeleri TBMM Genel Kurulu’nda süren yasa teklifine ilişkin şunları söyledi:

 

“Her alanda kabus gibi bir vaziyet var”

 
“Önümüzde, hangi alana bakarsanız her alanda kabus gibi bir vaziyet var. Kabus lafını koalisyonları için söylerdi bugünkü Cumhurbaşkanı, kabusu asıl kendisi yarattı. Enflasyondan başlayıp gittiğiniz zaman başka konuya yer kalmaz. Son durumda basına karşı bir kanun hazırlanıyor. Bütün bilgisayar sistemine, internete konulan bir yasak. Başka hiçbir ülkede yok böyle bir şey. Deniliyor ki ‘Halkı heyecana sevk etmek sonucunu veren laflar söylemek’, -bu, evvelden de Demokrat Parti zamanında bir madde girdi- ‘Hayat pahalılığı var deyince halkı heyecana ve kötümserliğe sürüklemiş olursunuz’. Bu derece…

 

 

“Sadece basına yönelik değil, kaldı ki basın demek demokrasi demek”

 
Sadece basına yönelik değil, kaldı ki basın demek demokrasi demek. Bu, dehşet verici bir durum. Eskiyi yaşamış olanlar için bunun örneği bizim tarihimizde yok. Zor zamanlar yaşadık, sıkıyönetim zamanları falan, hiçbirinde bu kadar koyu bir şekilde özgürlüklerin berhava edildiğini görmedik… Önümüzdeki seçim zamanına iyi hazırlanacağımızı ümit ediyorum. Güzel günler göreceğimize de yürekten inanıyorum. Bu kadar anormallik çok fazla sürmez.”