Almanyalı Türklerin 22 Eylüldeki Parlamento seçimlerinden beklentileri büyük

Almanyalı Türklerin 22 Eylüldeki Parlamento seçimlerinden beklentileri büyük
31 Temmuz 2013 13:22

Almanya’da 22 Eylül’de Federal Parlamento seçimleri yapılacak. Seçmenler ülkeyi 4 yıl yönetecek yeni vekillerini seçecekler.

Yaz tatilinden ötürü ülkede seçim havası tam hissedilemese de seçime girecek 30 siyasi parti adaylarını çoktan belirledi. Seçmenlerin ise 22 Eylül seçimlerinden beklentileri büyük. Emekliler daha fazla maaş, gençler yeni iş yerleri ümit ediyorlar. Esnaf ise vergilerin azaltılmasını istiyor. Almanya’da şu anda Hristiyan Birlik Partileri CDU/CSU ile Hür Demokrat Parti’den (FDP) oluşan koalisyon iktidarda. Hükumetin başındaki Angela Merkel bu seçimde de partisi CDU’nun başbakan adayı. Ana muhalefet partisi Sosyal Demokrat Parti (SPD)’nin Başbakan Adayı ise Peer Steinbrück. Emnid’in yaptığı son kamuoyu yoklamalarında partilerin oy oranları CDU/CSU yüzde 40, SPD yüzde 25, Yeşiller yüzde 13, Sol Parti yüzde 8 ve FDP yüzde 5 olarak görünüyor.

VERGİLER DÜŞSÜN

Porz’da kafeterya işleten Ayhan Ergül: “Politikacılardan ilk beklentimiz yeni iş sahaları açmaları. Bunun dışında vergilerin düşürülmesini istiyorum. Kafeterya işletiyorum ancak vergiler ve işçi maliyetleri belimizi büküyor. Öte yandan Alman vatandaşı olmayanlara yerel seçimlerde oy hakkı konusunda bir çok parti vaatte bulundu. Umarım verdikleri sözü seçimlerden sonra unutmazlar.”


EMEKLİ MAAŞLARI AZ

Ford fabrikasından emekli Nadir Aytaç: “Yaklaşık 50 yıldır buradayım. Bize bugüne kadar ne Türk ne de Alman hükumeti sahip çıktı. Almanya’da emeklilerin durumu hiç iyi değil. Hepimiz geçim sıkıntısı içindeyiz. Emekli maaşları ile ev kirasını ancak ödeyebiliyoruz. Hele Euro’ya geçildikten sonra her şeyin fiyatı resmen ikiye katlandı. Mark zamanında yine iyi- kötü idare ediyorduk.”


GENÇLERE İŞ İMKANI

Meslek eğitimi yapan Betül Doğan: “22 Eylül’den sonra kurulacak hükumet gençlere daha fazla iş alanları açmalı. Bunun yanı sıra Almanya’da meslek eğitim yeri bulabilmek çok zor. Ben fotoğrafçılık konusunda meslek eğitimi yapacaktım ancak yer bulamadığım için doktor yardımcılığı alanına yöneldim. Meslek eğitim yeri için iki yıl boyunca çok sayıda firmaya başvuru gönderdim ama birçoğu cevap bile vermedi.”

ÇİFTE VATANDAŞLIK İSTİYORUM

Bir firmada satış elemanı olarak çalışan Havva Pekpak: “Türklere çifte vatandaşlık hakkı tanınmalı. Ben burada doğup büyüdüm, çifte pasaport hakkım olmalı. Ayrıca ev kiralarının Almanya’da yüksek olduğunu düşünüyorum. Örneğin 70 metrekare bir ev için 690 Euro kira ödüyorsunuz. Maaşın büyük kısmı ev kirasına gidiyor. Özellikle dar gelirliler yüksek kiralardan mağdur oluyorlar.”

PARA KAZANAMIYORUZ

Pazarcı Metin Mengi: “Bize hala ikinci sınıf insan muamelesi yapılıyor. Oysa bu ülkenin inşasında ve gelişmesinde babalarımızın büyük katkısı var. Ben de ticaretle uğraşıyorum ve vergimi veriyorum. Gerçi artık ticarette de iş kalmadı. Daha fazla çalışmamıza rağmen daha az kazanıyoruz. Sebze ve meyve fiyatları yıldan yıla artıyor ama bunu tüketiciye yansıtamıyoruz. Çünkü insanların alım gücü yok.”