Almanya Vize Ücreti Nedir?

Almanya Vize Ücreti Nedir?
23 Mayıs 2022 15:07

Ülke dışına çıkarak diğer ülkeleri gezmek ve görmek isteyen insanlar, bu amaçlarını yerine getirmek için karşılaştıkları bir işlem olarak vizeyi karşılarında görmektedir. Gezip görülmek istenen ülkenin kendi ülke sınırları içerisindeki resmi temsilcisi konumunda bulunan büyükelçilik ya da konsolosluk yahut ta başkonsolosluk gibi makamlarda bulunan vize merkezleri üstüne gerçekleştirilen müracaat ile elde edilen vize sayesinde gidilebilmesi imkanı gösterilmektedir. Gezilip görülmek istenen ülkenin sınır giriş kapısında da gerçekleştirilebilen vize müracaatı, istenen evrakların sunulması ile ülkeye girilmesi gerçekleşe bilmektedir.

 

Vize Merkezi veya Yetkilendirilmiş Vize Acenteleri

Müracaatı gerçekleştirilen ülkenin resmi kurumları içerisinde yer alan vize merkezleri, müracaatın ve evrakların incelenmesi sürecinde başvurucunun uygun bulunması halinde ülkelerine giriş izni vermektedir. Başvuru haricindeki diğer ülkeye geçişler normal kabul edilmemekte ve tespiti durumunda yasal işlemler başlatılmaktadır. Gezilip görülmek istenen ülkenin hangi amaç ile bu işlemin gerçekleştirileceği bilgisini öncelikle sorgulayan vize merkezleri, amaca yönelik istedikleri evrakların tamamlanması durumunda vize vererek seyahatin gerçekleştirilmesine müsaade etmektedir.

 

Türkiye Cumhuriyeti Devleti sınırları içerisinde yaşayan vatandaşlar, bazen eğitim bazen iş bazen de akraba ziyareti yahut da turistik bir gezi maksadı ile yabancı ülkelere gitme ihtiyacı hissetmektedir. Bu kapsamda hangi ülkeye gitmek istiyor ise bu ülkenin vize merkezi aracılığı ile işlemleri başlatmaktadır. Avrupa Birliği üye ülkeleri, ortak bir karar neticesinde Schengen bölgesi adı verilen bir oluşuma imza atmaktadır. Bu bölge kapsamında yer alan yirmi altı ülkeden herhangi birine gerçekleştirilen müracaat, olumlu sonuçlanır ise diğerlerini de kapsamaktadır. Bu doğrultuda vizeyi veren ülkeye giriş yapılma kaydı şartı ile diğer yirmi beş ülke de, vize geçerlilik süresi zarfında gezilip görülebilme imkânına sahip bulunmaktadır.

 

Ücretin Değişkenliğinin Altında Bulunan Etkenler

Almanya vize ücreti, özellikle gidilecek olan ülkenin bu ülke içerisindeki en yetkili temsilcisi tarafından tespit edilmektedir. Uyguladıkları politikaya bağlı olarak her yıl belli miktarlarda ve oranda artırımı da söz konusu olabilmektedir. Almanya Ankara Büyükelçiliği, vize konusunda ücreti belirleyen yetkili makam olarak bilinmektedir. Vize harcını her sene tespit eden ve uygulayan bu resmi makam, gerekli gördüğünde harç ücretini de artıra bilmektedir.

 

Almanya vize ücreti konusunda 2020 Şubat ayı itibari ile 80 avroya çıkarılan harç ücreti, iki senedir aynı fiyat değerinde durmaktadır. Altı yaşından küçük çocukların başvurularından herhangi bir harç bedeli talep edilmemektedir. 6 ila 12 yaş arasında bulunan başvurulardan ise 2022 Şubat ayı itibari ile Schengen vizesi ücreti olarak 40 avro istenmektedir. Vize harcının güncel değeri ya Almanya Ankara Büyükelçiliği ya da Almanya İstanbul Başkonsolosluğu internet sitesi üzerinden öğrenile bilmektedir.

 

Vizenin Çıkmasına Etki Eden Unsurlar

Vize harç ücreti yanı sıra önemli olan bazı evrakların gerçekleştirilmesi, vizenin çıkma olasılığını arttırmasından dolayı ilave yardıma ihtiyaç duyulmaktadır. Bu evraklar arasında oldukça önemli yere sahip olan başvuru formunun doldurulması esnasında genellikle yardım talebinde bulunulmaktadır. Zira vizenin çıkma ihtimalini artıracak bu formun doldurulması işlemi için de, belli bir ücret ödenmesi gerekmektedir. Ayrıca evrakların ilgili makamın resmi vize merkezine kargolanması esnasında başvurucuya yardımcı olan acentenin kargo ücreti hizmeti talebi de bulunmaktadır.

 

Gerçekleştirdiği işlemler için ücret talebi olan vize acenteleri, bu noktada fiyat değişikliği göstermektedir. Biyometrik vesikalık fotoğraf ihtiyacı bulunan başvurucunun bu ihtiyacını çözme noktasında hizmet de, ilgili acentelerden belli bir ücret karşılığında sağlanmaktadır. Gerekli işlemlerin SMS olarak bildirilmesi ve gerekli evrakların çıktısının alınarak faks atılması gibi işlemler için istenen ücretler de, acenteler arasında farklılık göstermektedir. Ayrıca acentelerin dış şube hizmeti ücreti konusunda da insanlara belli bir rakam karşılığında sundukları görülmektedir.