Alkol yasası Anayasa Mahkemesi’ne taşındı

Alkol yasası Anayasa Mahkemesi’ne taşındı
11 Eylül 2013 15:14

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yürürlüğe giren yeni Alkol Yasası’nın Türkiye’nin çağdaş yüzüne yakışmadığını savunarak, zarar gören esnafın iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurduğunu açıkladı.

 

 

Mayıs ayında TBMM’de kabul edilen ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayladığı 6487 sayılı yasa ile alkollü içkilerin 22.00 ile 06.00 saatleri arasında satışının yasaklandığı yasanın uygulanmaya başlaması üzerine TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, eleştirilerde bulundu. Antalya’da Yöresel ve Geleneksel Ürünler Fuarı’nın tanıtım toplantısı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bendevi Palandöken, bugün sabah birkaç büfe gezdiğini ve esnafın son derece kahırlı olduğunu söyledi.

 

‘TÜRKİYE’DE AŞIRI ALKOLE DÜŞKÜNLÜK YOK’

 

Biz bunu hak etmiyoruz. Akşam kavga ettik diye sitemlerle karşılaştığını ve işin çığırından çıktığını belirten Palandöken, şunları söyledi
Sadece turistik değil, Türkiye’nin neresinde olursa olsun açma ruhsatına tabi olduğu bölgenin ruhsatındaki saatlere riayet edilmesi lazım. Yoksa çifte standarttır. Adamın ruhsatı gece 01.00’e kadar ve siz buna ‘22.00’den sonra alkollü içki satamazsın’ diyorsun. Türkiye’de böyle aşırı alkole düşkünlük de yok. Bizde edep meselesi. Zaten insanlar gelip içkiyi adıyla bile isteyemezler. Birkaç tane içmesini bilmeyenin yaptığı hareket nedeniyle 200 bin esnafın mağdur edilmesi son derece kötü.

 

‘TÜRKİYE’NİN ÇAĞDAŞ YÜZÜNE YAKIŞMIYOR’

 

Belirlenen saatler dışında satış yapanlara verilecek olan 29 bin 303 lira ile 146 bin 527 liraya varan para cezalarını esnafın ödeyemeyeceğini de belirten TESK Genel Başkanı Palandöken şöyle devam etti;

“Bir bir dükkanların kapanması yerine, bence ruhsatlarındaki yazılı saatlere müsaade edilmeli. Bu konuda yargıya gittik ve inşallah bu konuda gerekli önlemler alınır. Ben de içki içilmesine, tüketilmesi veya farklı bir şekilde kullanılmasına karşı olan bir insanım ama, içenlere de saygı duymak lazım. Türkiye’de siz 35 milyon turist bekliyorsunuz, diğer taraftan da kış turizm bölgesini de dahil etmek üzere yasaklıyorsunuz. Bence Türkiye’nin çağdaş yüzüne yakışmayan bir uygulama.”

 

Bendevi Palandöken, kurum olarak başvuru yapma hakları olmadığını ancak bu işten zarar gören üye esnafr aracılığıyla yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurunun yapıldığını açıkladı.

 

‘DÜKKANINI SATSAN O KADAR ETMEZ’

 

İçki ve sigaraya karşı eğitim yoluyla önlemler alınmasından yana olduğunu ifade eden Palandöken, esnafa hemen ceza uygulanılmaması çağrısında da bulundu. Esnafın önceden kira sözleşmeleri yaparak, kredilerle işyeri açtıklarını ve 3- 4 kez uyarılmaları gerektiğini kaydeden Palandöken, Bu kadar işimiz varken birde bununla uğraşılmaması lazım. Şu ana kadar kesilmiş bir ceza yok ama herkes dökülüyor. 20 bin lira ceza mı olur zaten, adamın dükkanını satsan o kadar etmez.