Aleviler toplama kampına

Aleviler toplama kampına
6 Eylül 2013 11:04

Polis, muhaliflerin baskısından kaçan Suriyeli Alevi göçmenleri rahat bırakmıyor.

 

Suriye’deki muhaliflerden kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriye Alevileri, önceki gün Karayolları Mahallesi’ndeki PSAKD Cemevi’nden alınarak yerleştirildikleri Bayrampaşa Tuna Spor Salonu’ndan polisler tarafından zorla Gaziantep ve Hatay’daki kamplara götürülmek istendi. Alevi örgütlerinin spor salonuna gitmesi üzerine alınan karar ertelenirken, Suriyeli Aleviler yeniden cemevlerine yerleştirildi.

Gaziosmanpaşa Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) yöneticileri de Suriyeli Alevi sığınmacılar ve Türkiye’de Alevilere yönelik ayrımcı politikalara karşı 2 günlük açlık grevine başladı.

Suriye’de muhaliflerin baskısından kaçan Suriyeli Aleviler sınırdan geçerek yaklaşık 2 ay önce Türkiye’ye girdi. Uğradıkları köylerdeki yurttaşların yardımıyla İstanbul’a gelen ve Fatih’te bir süre kalan Suriye Alevileri parktan çıkarılmak istenince Alevi örgütleri tarafından Karayolları Mahallesi’ndeki PSAKD Cemevi’ne yerleştirildi. Valilik ve kaymakamlığın Alevi örgütleri ile yaptığı görüşmenin ardından Suriyeli Aleviler, Bayrampaşa’daki Tuna Spor Salonu’na yerleştirildi.

 

Alevileri toplama kampına götürmek istediler

 

Önceki gün akşam saatlerinde ise kaymakam ve beraberinde 3 otobüs çevik kuvvet polisi spor salonuna gelerek Alevileri Hatay ve Gaziantep’teki toplama kamplarına götürmek istedi. Suriyeli Aleviler, polise direnip olayı hemen Alevi örgütlerine iletti. Alevi örgütleri ise haberi alır almaz spor salonuna giderken, kaymakamlık kararı erteleyerek polislerle birlikte salondan ayrıldı. Gece geç saatlere kadar süren toplantının ardından Alevi örgütleri, Suriyeli Alevileri yeniden Karayolları ve Gazi Mahallesi’ndeki cemevlerine yerleştirdi. Suriyeli Alevilerle yakından ilgilenen Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Vedat Kara, Alevi örgütlerine haber verilmeden sığınmacıların çevik kuvvet polislerince götürülmek istenmesinin iyi niyetli bir yaklaşım olmadığını söyledi.

 

‘Can güvenlikleri yok’

 

Sığınmacıların Gaziantep ve Hatay’da bulunan kamplara yerleştirilmek istendiğini anlatan Kara, “Kimse oranın içinde ne olduğunu bilmiyor. Bu durum dünyanın hiçbir yerinde hukuki bir devletin yapacağı bir şey değil. AKP hükümetinin normalde bu insanlara mülteci belgesi vermesi gerekirken, gayri resmi bir yoldan yardım etmeye çalışıyor. Bu insanlar can güvenlikleri olmadığı için gitmek istemiyorlar. Biz de yeniden bu sığınmacıları cemevlerine yerleştirerek kontrolümüz altında tutacağız. Basında çıkan haberler AKP’yi rahatsız etmiş durumda” dedi.

 

PSAKD YÖNETİCİLERİ AÇLIK GREVİNDE

 

Bu arada Suriye’den İstanbul’a gelen sığınmacılara ve Türkiye’de Alevilere yönelik ayrımcı politikalara karşı Gaziosmanpaşa PSAKD yöneticileri 2 günlük açlık grevi başlattı. Gaziosmanpaşa PSAKD Başkanı Cemşi Onuk, Suriye’den gelen muhalif mültecilerle Türkmen mültecilere aynı olanakların sunulmadığını belirterek “Duyarlı insanların konu hakkında bilgi alması ve yaşanan çifte standardın ortadan kalkması için açlık grevine başladık. Hangi inançtan olursa olsun herkese kapımızı açarız” dedi. Sultangazi PSAKD Başkanı Göksel Fidan da “Siyasal iktidarın ayrımcılığı ne kadar içselleştirdiği ve Alevi-Bektaşi inancına sahip insanları da ne kadar ötelediği bu örnekle somutlaşmıştır. İnancımız gereği emperyalist müdahaleye karşı mazlumun yanında olacağız” diye konuştu.

 

Cumhuriyet