Alevi derneklerinden, Gülen ve İzzettin Doğan’a tepki!

Alevi derneklerinden, Gülen ve İzzettin Doğan’a tepki!
5 Eylül 2013 16:35

Okmeydanı’nda bulunan Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Okmeydanı Cem Evi’nde basın toplantısı düzenleyen Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir, Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Okmeydanı Cem Evi Başkanı Zeynel Şahin ile yönetim kurulu üyesi Vedat Kara ve Alevi Kültür Dernekleri Genel Sekreter Yardımcısı Timuçin Gültekin ‘Cami Cemevi Aşevi Projesi’ne tepki gösterdi.

 

Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir, “Cem Vakfı’nın Onursal Başkanı İzzettin Doğan’ın, Fethullah Gülen ile daha önce birlikte organize ettiği Ankara’da birincisi yapılmak istenen cami ve cemevi projesinin ortak yapılma projesiyle ilgili basın açıklaması yapıyoruz. Bu pazar günü Ankara’da 5 dönümlük bir kapalı alanda bir tarafında cami, bir tarafında cemevi arasına da cemevi projesinin temel dayanağının aslında bir kardeşlik projesi olmadığını, buradan çıkan sonuç tamamen Alevileri asimile etmek olduğunu, Türkiye’de yaşayan 20 milyon Alevi bunun farkında. Alevilerin ibadet yerleri olarak cemevlerinin kabul edilmediği sürece cami ve cemevi projesini bir arada yapmanın çok doğru olmadığını hepimiz çok iyi biliyoruz” dedi.

 

4fa6f6a776f46d03b7f16d6898dca328

 

DEVLET ELİYLE, CEMAATLER ELİYLE ALEVİLERE BİR KEFEN BİÇME POLİTİKASIDIR

 

Camilere karşı veya rakip olmadıklarının altını çizen Demir, “Camiler ibadethanedir. Oralar Sünniler için kutsalsa, aleviler içinde o kadar kutsaldır. Biz istiyoruz ki ülkede Sünni vatandaşlarımız, özellikle devletin Alevilerin inanç yerlerini kabullenmesi gerektiğine inanıyoruz. Dolayısıyla bugün 21. yüzyılda bu ülkede hala yeni yeni alevi örgütleri adına insanlar bir araya gelip de örgütleniyorsa bu devletin ayıbıdır. Bu yetmiyormuş gibi Aleviler üzerinde tarih boyunca süre gelen asimilasyonların son damlası burası. Yani bir cemaat eliyle, bir de Alevi Dedesiyim diye bu işe alet olan İzzettin Doğan’ın Türkiye’de yapmak istedikleri aslında bir kardeşlik projesi değil. Topluma hizmet eden bir proje değil. Tam da Alevileri asimile eden, Alevileri Sünnileştiren, Alevileri camiye götürmenin yollarıdır bunlar. Oysa bu ülkede Alevilerin dışında, Süryaniler, Ermeniler ve diğer azınlıklar da var. Onların temel hak ve özgürlüklerini bu ülkede herkesin sağlama gibi bir düşüncesi olması lazım. Nasıl ki biz Aleviler bu ülkede bütün insanlara eşit mesafede duruyorsak, bütün halkları kardeş biliyorsak, bütün insanların inançlarına saygı gösteriyor ve öyle kabulleniyorsak istiyoruz ki bütün yurttaşlarımız da Alevilerin inançlarındaa, temel konularında, değer noktalarında aynı noktada bakabilsin. Çok net bir şekilde cami ve cemevi projesinin arasına da aşevi yapma projesinin Alevileri aslında gerçekten rencide edici, gerçekten asimile edici olduğunu bütün alevi kurumları biliyor. Bu sonuç burada devlet eliyle, cemaatler eliyle Alevilere bir kefen biçme politikasıdır. Biz bunu şiddetle reddediyoruz. Şiddetle kınıyoruz. Hiçbir alevi örgütü de bu işe alet olmayacak. Olanlara da toplum vicdanında mahkum edeceğiz. Bu sürecin takipçisi olacağız.” ifadelerini kullandı.

 

ALEVİLERİN EŞİT YURTTAŞLIK TALEBİ VAR

 

“Alevilerin bu ülkede tek talebi var. Eşit yurttaşlık talebi” diyen Demir, “Eşit yurttaşlık talebimiz, hak ve özgürlük mücadelesinde verdiğimiz talepler yerine gelirse bu ülkede o zaman herkesin inanç özgürlüğünün olduğu bir alan olur, biz bu ülkede tam da o noktada barış içinde yaşamış oluruz” diye konuştu. Soru üzerine Doğan Demir, Suriye’de olası savaşa en başından beri karşı olduklarını söyledi.

 

66265d1e285acd42d41b4e391931eb7b

 

KİMSE CEMEVİNE, CAMİ MÜŞTEMİLATI MUAMELESİ YAPMASIN

 

Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu da ‘Cami Cemevi Aşevi Projesi’ne eleştirerek, “Burada cemevine şöyle bir muamele yapılıyor, cemevi camiinin müştemilatıymış gibi bir muamele yapılıyor. Kimse cemevine, cami müştemilatı muamelesi yapmasın. cemevleri, camilerin müştemilatı değildir. Cemevleri, cami gibi, kilise gibi, havra gibi müstakil bir ibadethanedir” dedi.

 

DEVLETİN KORUMASINDA HİÇBİR ALEVİ SURİYELİ YOKTUR

 

Suriye’de yaşananlara değinen Kenanoğlu, Suriye’de muhaliflerin katilamından kaçan Türkmen Aleviler olduğunu belirterek, “Biz alevi kurumları olarak gittik, sahip çıktık. Cemevlerimize yerleştirdik. Devlet telaşa düştü. Kapımıza dayandılar biz bunları daha iyi yerleştireceğiz. O gece vermedik. Ertesi gün valilik ve kaymakamla akşama kadar müzakere edildi. Dediler ki ‘Tamam biz bunlara uygun yer bulalım’. Bayrampaşa’daki spor kompleksinde mutabık kaldık. Bir gün sonra 130 kişilik gurup yerleştirildi. Bunlar Alevi olduğu için ve muhaliflerden kaçtıkları için Türkiye Hükümeti’nin de Suriye politikasını bildikleri için bunlar hiçbir şekilde devlete sığınmak da istemiyorlar. Korkuyorlar. Dün gece saat 22.00’de polis 3 tene otobüsle Bayrampaşa’daki spor kompleksine dalıyor diyor ki ‘Biz sizi götüreceğiz’. Bütün kurum kuruluşlarımız oraya gittik, müdahale ettik ve onları vermedik. Dün gece bunların tamamını cemevimize yerleştirdik. Şu anda devletin korumasında hiçbir alevi Suriyeli yoktur. Tamamı Alevi kurumlarımızın koruması altındadır” şeklinde konuştu.