Akyazılılar, mudurnu çayı için eylem yaptı

Akyazılılar, mudurnu çayı için eylem yaptı
25 Ağustos 2013 16:34

Sakarya’nın Akyazı İlçesi’nde, Mudurnu Çayı kenarında kurulu Gebeş, Kazancı ile Bediltahirbey Köyü muhtarları, ihtiyar heyeti ve köylülerden oluşan bir grup, Mudurnu Çayı’nın kirletilmesine dikkat çekmek için protesto gösterisi yaptı.

 

 

Sakarya’nın gelecekteki su kaynağı olması amacıyla üzerine baraj inşa edilmesi için çalışmalar başlatılan Mudurnu Çayı, yine çevresinde kurulu bazı kuruluşların atık boşaltması nedeniyle sürekli kirletiliyor. Zaman zaman atıklar nedeniyle renk değiştiren, balık ölümleri görülen Mudurnu Çayı’nın suyunu geçmişte içme suyu olarak kullandıklarını söyleyen köylüler, günümüzde bunu tarla sulamada bile kullanamaz hale getirildiğini belirtti.

 

Mudurnu Çayı üzerinde bulunan Kazancı Köprüsü’nde eylem yapan köy muhtarları, ihtiyar heyeti ve köy halkı, hemen hemen her gün farklı bir renkte akan çayın kirlenmesine neden olan fabrika sahiplerine ve yetkililere seslenip, buna artık bir dur denilmesini istedi. Kazancı Köyü İhtiyar Heyetinden Mustafa Demir, şöyle dedi:

 

“Bu suyu kirleten fabrika sahiplerine sesleniyorum.  Bu suyu akşamları gelip bir görsünler. Bu suda yaşayan canlıların kendilerini nasıl dışarı attıklarını gelip bir görmelerini isteriz. Küçükten büyüğe kadar bütün yetkililerden bu işin çaresinin bulunmasını istiyoruz. Balıkların kendilerini suyun dışına atmasını bizzat gördüm. Artık suda nasıl bir kimyasal varsa, balıklar öleceğini bile bile bu sudan kendisini dışarı atmak istiyor.”

 

Gebeş Köyü sakinlerinden Gökhan Yorulmaz ise kirliliğin denenlerinin bilindiğini ancak etkin önlem alınmadığını belirterek şunları söyledi:

 

“Buradaki fabrikaların hepsinin artırması var. Maliyeti düşürmek için arıtmayı çalıştırmıyorlar. Günümüzde en büyük değer su. İleride çıkabilecek 3’üncü Dünya Savaşı’nın nedeni su olabilir. Bizim de elimizdeki bu su kaynağı gözümüzün önünde ölüyor. Mantık düz. Arıtmayı çalıştırınca 10 lira kazanacağına 9 lira kazanırsın. Mudurnu Çayının Sakarya ‘dan denize bağlandığı yere kadar yaklaşık 60/65 köy bu sudan yaralanıyor. Bu köyde yaşayanlar sebzesini meyvesini suluyor. Bitkiler sudaki zararlı maddeleri bünyesine alıyor, bizler de bu bitkilerle birlikte bu zararlı maddeleri bünyemize almış oluyoruz. Fabrikaları kapatın demiyoruz, arıtmasını çalıştırsın diyoruz. Çok ta fazla bir şey istemiyoruz.” 

 

Köprü üzerinde eylemlerini yapan muhtarlar, ihtiyar heyeti ve köylülerden oluşan grup  dağıldı.

 

 

11 22 33 44 55