‘Akşener’in güçlü şekilde cumhurbaşkanı yardımcısı olma talebi var’

‘Akşener’in güçlü şekilde cumhurbaşkanı yardımcısı olma talebi var’
4 Mart 2023 07:59

İttifakın beş saatten fazla süren toplantısı sonrası dün akşam yapılan yazılı açıklamada, “28. Dönem TBMM ve 13. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ortak cumhurbaşkanı adayımız ve geçiş süreci yol haritası konusunda ortak bir anlayışa ulaşmış bulunuyoruz” denilerek şöyle devam edildi:

 

 

“Genel başkanların partilerinin yetkili kurullarını bilgilendirmeleri sonrası nihai açıklamayı 6 Mart tarihinde kamuoyu ile paylaşmak üzere Saadet Partisi’nin ev sahipliğinde tekrar bir araya geleceğiz.”

Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metni’nini Şubat 2022’de kamuoyuna açıklayan altılımı masa bu zamana kadar adayı resmi olarak açıklanmadı ancak CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun adı muhalefet adayı olarak hep gündemde yer aldı.

CHP, Demokrat Parti, DEVA Partisi, Gelecek Partisi, İYİ Parti ve Saadet Partisi’nden oluşan Millet İttifakı toplantısı sonrası, CHP ve İYİ Parti’nin kurmayları ile akşam geç saatlerde biraraya gelirken; CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bugün SOL Parti Başkanlar Kurulu Üyesi Önder İşleyen ve Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş ile görüşeceğini açıkladı.

 

 

CHP’Lİ YETKİLİ KONUŞTU: MASADAKİ İSİM KILIÇDAROĞLU
Dünkü toplantının ardından CHP’li bir yetkili Reuters’a yaptığı açıklamada, “Masadaki isim Kılıçdaroğlu idi ve geniş anlamda mutabakat var diyebiliriz. Akşener partisinin yetkili kurullarına danışacak. Biraz zamana ihtiyaç var ama artık bir sorun beklemiyoruz. Mutabakatla bu karar çıkacaktır. Başka bir seçeneği düşünmek istemiyorum. Bunun vebalini kimse ödeyemez. İttifaktaki en büyük partinin liderinin aday olması kadar doğal ne olabilir?” dedi.

 

 

İYİ PARTİLİ YETKİLİ ANKETLERE İŞARET ETTİ
“Parti kurullarında konu değerlendiriliyor. İl Başkanları ile de görüşülecek. Kılıçdaroğlu güçlü bir aday ama başka adaylar da konuşulabilmeli” diyen bir İYİ Parti yetkilisi, özellikle anketlerin öne çıkardığı isimlere dikkat çekti.

“Anketlerin söylediği isimler belli, o isimler de tartışılsın. Bu seçim kazanılmalı, çünkü sistemin normalleşmesi için artık son şans. Hiçbir şey riske atılmamalı ” diyen aynı yetkili ayrıca bu ittifaktaki iki partinin oy toplamı en az yüzde 40 olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

“Her partinin bir başkan yardımcısı olması makul mü? Hadi öyle oldu diyelim böyle bir kabine kolay çalışabilir mi? Sistemi normalleştirmek isterken iyice yeni katmanlar yaratılıyor. Başlangıç daha sağlıklı olmalı. Bakalım bugün toplantılar olacak… Detaya girmemek daha iyi şu aşamada. Gelinen noktadan hoşnutuz diyemem. Bugün kritik olacak”

 

 

ZAMANA İHTİYAÇ VAR
Altılı masanın dünkü toplantısından bir sonuç çıkmamasını “kriz” olarak değerlendirmemek gerektiğini söyleyen 6’lı masa katılımcı partilerinden bir yetkili, “Kriz demeyeyim… Zamana ihtiyaç var diyeyim. Kılıçdaroğlu’nun adaylığı pazartesi açıklanır” dedi.

Aynı yetkili, “İYİ Parti’nin hoşnutsuzlukları var. Dört parti olarak (SP, DP, DEVA, Gelecek) Kılıçdaroğlu’nu tereddütsüz destekliyor ama İYİ Parti’nin bazı soru işaretleri var” dedi. Yetkiliye göre, İYİ parti her partinin bir cumhurbaşkanlığı yardımcılığı almasından hoşnut değil.

“Tüm parti liderlerinin başkan yardımcısı olduğu bir yapı kurulmalı. Bu daha önce ele alınmıştı” diyen aynı yetkili, “Akşener’in güçlü şekilde cumhurbaşkanı yardımcısı olma talebi var. Bu da masadaki konulardan biri” diye konuştu.