AKP'ye Yıldırım şoku

AKP'ye Yıldırım şoku
25 Temmuz 2012 08:10

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın kurmayları geçtiğimiz hafta yapılan MYK toplantısında geniş kapsamlı bir araştırmanın sunumunu yaptı.
Sabah gazetesinin haberine göre araştırmanın detaylarında oldukça ilginç sonuçlar yer aldı. Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım’ın tahliyesinin de yer aldığı araştırmaya göre Yıldırım’ın tahliyesini olumlu bulanlarla olumsuz bulanların oranı nerdeyse aynı. Araştırma sonuçlarına göre Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırılmasına ise vatandaş destek verdi. “Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırılmasının darbe teşebbüsü ve çetelerle mücadeleyi zaafa uğratacağı” iddiasını doğru bulanların oranı yüzde 21,6’da kaldı. Araştırmadan çıkan sonuçlar şöyle:
 
 
 
“DÖN” ÇAĞRISI
 
 
“Başbakan Erdoğan, Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşayan Fethullah Gülen’e Türkiye’ye dönme çağrısı yaptı. Bu çağrıyı siz nasıl karşılıyorsunuz?” sorusuna araştırmaya katılanların yüzde 44.3’ü “olumlu” yanıtını verdi. “Olumsuz” diyenler yüzde 35.7’yi bulurken katılımcıların yüzde 20’si fikir belirtmedi.
 
 
ÖYM’lerin kaldırılmasını destekleyenlerin oranı karşı çıkanlardan fazla oldu. Mahkemelerin kaldırılmasını olumlu bulanların oranı yüzde 34.4, olumsuz bulanların oranı ise yüzde 30.1 oldu. Konuyla ilgili fikir belirtmeyenlerin oranı ise yüzde 35.5 olarak şekillendi. Araştırmada “Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırılmasının darbe teşebbüsü ve çetelerle mücadeleyi zaafa uğratacağı iddia”sı da vatandaşlara soruldu. “Zaafa uğratır” diyenlerin oranı yüzde 21.6’da kalırken, zaafa uğratmayacağını düşünenlerin oranı yüzde 40’ı buldu.
 
“Mevcut Suriye rejimi konusunda nasıl bir kanaate sahipsiniz?” sorusu da yöneltildi. Katılımcıların yüzde 10.2’si Esad’a olumlu yaklaşırken yüzde 64.3’ü “olumsuz” yanıtı verdi. “Suriye’nin bugün içinde bulunduğu kargaşa Türkiye’nin güvenliğini tehdit etmekte midir?” sorusuna “Evet” diyenlerin oranı yüzde 57.3, “Hayır” diyenlerin oranı yüzde 28.3 olarak şekillendi. “Türkiye Suriye halkına yardım etmeli midir?” sorusuna vatandaşlar yüzde 60 ile “Evet” dedi. Hayır diyenler ise yüzde 28.5’te kaldı.
 
 
 
TAHLİYE VATANDAŞI BÖLDÜ
 
“Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım bazı maçlarda şike yapmaktan, bazı maçlarda ise teşvik primi vermekten mahkûm edilmesine rağmen tahliye edildi. Yıldırım’ın tahliyesini nasıl karşılıyorsunuz?” sorusuna “Olumlu” yanıtını verenlerin oranı yüzde 34.9, “Olumsuz” yanıtı verenlerin oranı ise yüzde 35.2 oldu. Fikir belirtmeyenlerin oranı yüzde 29.9 olarak şekillendi.