AKP'ye CHP sürprizi

AKP'ye CHP sürprizi
31 Mayıs 2012 12:13

Mayıs başında gerçekleştirilen ankette AKP’nin oy oranı yüzde 0.7 gerileyerek yüzde 51.7’ye düştü. CHP’nin oy oranında ise yüzde 0.3’lük bir artış oldu. Oy potansiyeli ve kamuoyunun belli konulara ilişkin “nabzını” tutmak için düzenli olarak anketler yaptıran ve sonuçlardan emin olmak amacıyla 3 araştırma şirketiyle çalışan AKP son MYK toplantısında, Mayıs ayı içinde gerçekleştirilen anketin sonuçlarını masaya yatırdı. Bugün seçim olsa vatandaşın kime oy vereceğini tespite yönelik ankette, AKP’nin oy oranın, bir önceki MYK’da değerlendirilen nisan sonu anketine göre düşük çıkması dikkat çekti.

AKP kurmaylarından edinilen bilgiye göre, nisan sonuna ilişkin ankette AKP’nin oy oranı yüzde 52.4 iken, mayıs başında gerçekleştirilen ankette bu oran yüzde 0.7 gerileyerek, yüzde 51.7’ye düştü. Ankete göre CHP’nin oy oranında da nisan sonuna göre yüzde 0.3’lük bir artış oldu. Anamuhalefet partisine oy vereceğini açıklayan vatandaşların oranı nisan sonunda yüzde 24.4’ken, son ankette bu oran yüzde 24.7’ye yükseldi. Aynı dönemde MHP’nin oy oranında ise 1.1’lik bir yükselme yaşandı. AKP’nin yaptırdığı nisan sonu anketinde yüzde 11.3 olan MHP’nin oy oranı Mayıs ayında yüzde 12.4’e yükseldi.

En büyük destek sağlıkta
Kamuoyu araştırması kapsamında katılımcıların hükümetin çalışmalarını nasıl değerlendirdikleri de irdelendi. Çıkan oranlar hükümetin işsizlikle, yoksullukla ve yolsuzlukla mücadele konusunda halk nezdindeki başarı algısının yüzde 50 oranın altında kaldığını ortaya koyarken, iktidarın izlediği politikalar açısından en büyük sağlık politikasına geldi.

Katılanların yüzde 55.4’ünün genel anlamda hükümeti başarılı bulduğu anket sonucuna göre, başarılı bulma oranı işsizlikle mücadelede yüzde 38’de, yoksullukla mücadelede yüzde 44’te, yolsuzlukla mücadelede de yüzde 46’da kaldı. Hükümetin sağlık politikası vatandaşın yüzde 71’i tarafından başarılı bulunarak yüzleri güldürürken, sağlık politikalarını yüzde 66 destekle ulaştırma, yüzde 60 ile de eğitim politikaları izledi. İzlenen dış politikayı destek oranı ise yüzde 53 çıktı.

Anket kapsamında kentsel dönüşüm düzenlemesine ilişkin de kamuoyunun nabzı tutuldu. Buna göre kamuoyunda “kentsel dönüşüm” olarak bilinen afet riski altındaki alanların dönüştürülmesine ilişkin düzenleme için vatandaşın yüzde 70’i “benimsiyorum” derken, düzenlemeyi benimsemediğini ifade edenlerin oranı yüzde 20’de kaldı. Anket sonucuna göre vatandaşın yüzde 53’ü 28 Şubat sorumlularının yargılanmasını isterken, “yargılanmasın” diyenler yüzde 28’de kaldı. E-muhtıra olarak bilinen 27 Nisan bildirisiyle ilgili soruya ise katılımcıların yüzde 51’i “hesap sorulsun” yanıtını verdi. Hesap sorulmasın diyenlerin oy oranı ise yüzde 17 oldu.