AKP'nin Ankara Boş Kent Projesi

AKP'nin Ankara Boş Kent Projesi
9 Şubat 2012 09:06

AKP , BDDK , Ziraat Bankası , Halk bankası ve Vakıf Bank’ın merkezlerini İstanbul’a taşıyor. ‘İstanbul Finans Merkezi’ adını taşıyan projeye göre artık paranın başkenti İstanbul olacak. Bu duruma bazı vatandaşlar ‘ Başkenti İstanbul mu yapmayı düşünüyorlar?!’ dediler.

AKP yaptığı bir hamleyle  Merkez Bankası / SPK , BDDK , Ziraat Bankası , Halk bankası ve Vakıf Bank’ın merkezlerini İstanbul’a taşıyor. ‘İstanbul Finans Merkezi’ adını taşıyan projeye göre artık paranın başkenti İstanbul olacak. Bu duruma bazı vatandaşlar ‘ Başkenti İstanbul mu yapmayı düşünüyorlar?!’  dediler.

 

Hürriyet Gazetesi’nin de manşetine taşıdığı habere göre , İstanbul Finans Merkezi Projesi’nde  30 bin kişinin çalışacak. Proje , İstanbul’un elit semti olan Ataşehir’e kurulacak.

 

 

Dünyanın önde gelen finans merkezlerinden biri olması hedeflenen İstanbul Finans Merkezi’nin proje detayları açıklandı. Merkezin 4 ana bölgeden oluşacağını anlatan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, “Kapalıçarşı’nın işleyişinden ve ortak mekan kullanımıyla Topkapı Sarayı’nın siluet ve tasarımından esinlenildi” dedi.

 

Merkezde neler olacak

Merkezin içerisine, Kapalıçarşı’nın modern bir kopyası yer alacak.

İstanbul’un tarihi dokusu ile ilişkilendirilerek geçmiş ve geleceğin çizgilerini birarada taşıyan bir siluet ortaya çıkacak.

İçerisinde, modern çalışma alanlarını barındıran, finans sektörünün kalbini oluşturan ve günün 24 saati canlı yaşam alanlarının bulunduğu yeni bir kent oluşturulması hedeflendi.

Finans merkezi, Topkapı Sarayı’nın etrafında oluşturulan yeşil banttan esinlenerek, İstanbul’un siluetinden kopmadan şehirden ayrılırken, yeşil alanlarla çevrenin nefes alması sağlandı.
Ayrıca Topkapı Sarayı’ndaki surlar gibi finans merkezinin etrafındaki podyum hattı üzerinde devam eden yollar tasarlanarak, alan tek bir bütün haline getirildi.

Farklı işlevler için kullanılabilecek avlular oluşturuldu.

Tüm ortak alanlarda, İstanbul’un tarihi dokusunda yer alan ve geleneksel mimarinin imgelerini oluşturan çeşmeler, kapılar, arkadlar kullanıldı.

 

 

New York ve Dubai’den büyük olacak

NEW York, Londra ve Dubai’deki finans merkezlerinden daha büyük bir alanı kapsayacak olan İstanbul Finans Merkezi, Anadolu yakasında Ataşehir ile Ümrani’ye ilçe sınırlarının kesiştiği noktada E5 ve TEM’den yararlanabilecek şekilde inşa edilecek. Finans merkezi iki metro hattıyla da İstanbul’a entegre edilecek. 7 gün 24 saat yaşayan bütüncül bir mekan olarak düşünülen İstanbul Finans Merkezi, 5 bodrum kattan oluşacak podyum bloğu üzerine inşa ediliyor. Araç trafiği podyum içerisinde sağlanacağından, trafiğe kapalı ortak mekanlar ticaret, yaşam alanı olacak. Finans merkezinin etrafına da mini bir çevre yolu yapılacak. Podyum içinde 24 bin araçlık dev otoparklar bulunacak. Binalar arasında bisikletle ve yaya olarak gidilmesi sağlanacak.