AKP'li Köksal: TSK Disiplin Kanunu ile hukuk garabeti giderildi

AKP'li Köksal: TSK Disiplin Kanunu ile hukuk garabeti giderildi
16 Şubat 2013 15:38

AKP Kırıkkale Milletvekili ve Milli Savunma Komisyonu Başkanı Oğuz Kağan Köksal, ‘Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Kanunu ile Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun’un, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanması ve yürürlüğe girmesine ilişkin, ”Devletin bir tarafında yargı denetimi varken diğer tarafında yoktu ve hukuk açısından bu durum bir garabetti. Bu kanunla bu sorun giderilmiş oldu” dedi.

 

 

 

Oğuz Kağan Köksal, yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Gül’ün onayladığı Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Kanunu ile Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanunun, Türkiye için ihtiyaç duyulan konuları kapsadığını söyledi. Köksal, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Daha önce suçun tanımı yapılmamıştı, disiplinsiz davranışın ne olduğu meçhuldü, bunlar oradaki amirlerin takdirine kalmış bir şeydi. Bazı amirlerin ‘disiplinsiz’ dediği konulardı başka amirler öyle yorumlamayabiliyordu. Aynı işi yapan iki kişiden biri ceza alırken diğeri almıyordu.

 

 

Bu durum, Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) uyumsuzluğa neden oluyordu. Şimdi artık bu kanunla suçlar ve karşılığındaki cezalar tanımlanmıştır. Hangi amir, kurum, kurulun hangi cezayı vereceği, kanunda belirlenmiştir. Bu kanunun en önemli özelliklerinden biri de disiplin mahkemeleridir. Adı mahkeme olmasına rağmen üyelerin hakim sınıfında olmadığı bir mahkemeydi. Yani hakimin yönetmediği bir mahkemeydi. Bu durum bir garabetti. O kaldırıldı ve yerine ‘Disiplin Kurulları’ geldi ve bu kurulların kararlarına yargı yolu açıldı.”

 

 

TSK HAZIRLAYIP BİZE GETİRDİ

Köksal, bu kanunla mağdurların, Yüksek Askeri Mahkeme’ye kadar başvuru hakkı doğduğunu anlattı. Sivillerde idarenin her türlü eylem ve işleminin yargı denetimine tabi olduğunu ancak bu durumun askeri alanlarda söz konusu olmadığını hatırlatan Köksal, ”Devletin bir tarafında yargı denetimi varken diğer tarafında yoktu ve hukuk açısından bu durum bir garabetti. Bu kanunla bu sorun giderilmiş oldu.

 

 

Askeriyede de yapılan şeyler yargı denetimine tabi oldu. Tabi bu disiplindir. Adı üstünde Disiplin Kanunu. Disiplin Kanunu’nun işlemesi için her şeyden önce ortada bir disiplinsizlik olması lazım. Onun için disiplinsizlik yoksa bu kanun uygulanmayacak, kimseye mağduriyeti olmayacak. Gönül ister ki, bu kanun çok fazla çalışmasın ancak sisteme baktığınızda çok çalışan bir kanun. Bir yerde hiyerarşiyi, düzeni kurmak için mutlaka disipline de ihtiyaç vardır. Bu kanunun başka bir önemi daha var.

 

 

 

 

Bu kanunun taslağını TSK hazırlayarak bize getirdi. TSK tarafından hazırlanan, daha çok demokrasiye bağlı, kurallara uyar hale getirerek hazırlanmış bir kanundur. Burada artık yavaş yavaş özellikle AKP hükümetlerinin birinci döneminde küçük küçük başlayıp ikinci döneminde hızlanan, ustalık döneminde de sona doğru giden demokratikleşme çalışmalarına TSK’nın kendiliğinden ayak uydurması önemlidir. Bu bir zihniyet dönüşümünün de göstergesidir” dedi.