AKP’li belediyeler suya indirim talebini kabul etmeyip zam yaptı!

AKP’li belediyeler suya indirim talebini kabul etmeyip zam yaptı!
23 Kasım 2022 09:46

Samsun’da CHP’li Meclis üyeleri AKP Büyükşehir Belediyesi’nden suya yüzde 50 indirim yapılmasını talep etti. Ancak bu teklif kabul edilmedi. CHP’li üyeler, “Ankara’da indirim yaptırıyorsunuz, burada kabul etmiyorsunuz. Hanginizin yaptığı doğru?” diye sordu. Öte yandan indirim talebini kabul etmeyen AKP’li Zonguldak Belediyesi suya yüzde 190, Giresun Belediyesi yüzde 40 zam yaptı.

 

 

AKP’li Samsun Büyükşehir Belediyesi SASKİ Genel Müdürlüğü 2022 Yılı 2. Olağan Genel Kurul Toplantısı yapıldı.

Toplantıda CHP Meclis üyeleri Atila Tekcan ile Hasan İpek Ankara’da AKP’lilerin suya indirim yaptırdığını hatırlatarak, grup adına 2023 yılı için suya yüzde 50 indirim yapılmasını ve her ay uygulanan TÜFE zammının kaldırılmasını talep etti.

Sözcü’den İsmail Akduman’ın haberine göre oylama öncesinde, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir’in suyun maliyetlerinin yüksek olduğunu belirterek, “14 tane büyükşehrin su fiyatları bizden daha yüksektir. Şu anda satış bedeli olarak tahsil ettiğimiz 7,86 liranın bize olan maliyeti 11 lira 18 kuruştur. SASKİ’nin şu anda ödediği elektrik parası 400 milyona yaklaştı” diyerek teklife karşı çıktı.

 

 

SAMSUN’DA İNDİRİM TEKLİFİ KABUL EDİLMEDİ

 

 

CHP’li Meclis üyesi Hasan İpek, Ekim ayında de Ankara’da suya AKP’li meclis üyelerinin suya yüzde 50 indirim yaptırdıklarını dile getirerek, “Ankara’da nasıl yüzde 50 indirim yapıldıysa biz de bu hassasiyeti meclis üyelerimizden beklerdik. Orada AK Partili meclis üyeleri konuyu gündeme getirip, meclise sunuyor. Biz de ise indirimi reddiyoruz. Hangi taraf yanlış” diye tepki gösterdi.

Samsun Büyükşehir Belediyesi SASKİ Genel Kurulu’nda su fiyatlarına indirim yapılması ve TÜFE uygulamasının kaldırılması için CHP Grubu’nun verdiği teklif, AKP ile MHP’li meclis üyelerinin oy çokluğuyla kabul edilmedi.

 

 

ZONGULDAK’TA YÜZDE 190 ZAM YAPILDI

 

 

Zonguldak ise, CHP’li meclis üyelerinin indirim teklifi Cumhur İttifaklı meclis üyeleri tarafından kabul edilmedi. Kasım ayı ikinci meclis toplantısında da AKP’li Belediye, suya yüzde 190 zam yaptı.

Karar AKP ve MHP’li üyelerin oy çokluğu ile kabul edildi. Buna göre kentte suyun tonu 3.10 liradan 9 liraya yükselmiş oldu.

Zamlı tarife 1 Ocak 2023 tarihi itibaren yürürlüğe gireceği açıklanırken, CHP Merkez İlçe Başkanı Ebru Uzun, “Ankara Büyükşehir Belediye Meclisinde yapılan görüşmelerde AKP ve MHP’li Meclis üyelerin oyları ile su fiyatları yüzde 50 oranında geriye çekilirken, aynı partilere mensup başkan ve meclis üyeleri tarafından Zonguldak Belediye meclisinde suya zam yapılması, derin bir siyasi çelişkinin ve ikiyüzlülüğün en büyük göstergesidir” dedi.

 

 

GİRESUN’DA İNDİRİM YOK ZAM VAR

 

 

Giresun’da CHP’li Meclis üyelerinin indirim talebini Kasım ayında yapılan meclis toplantısının ilk oturumda kabul etmeyen Cumhur İttifakı, geçtiğimiz gün gerçekleştirilen ikinci oturumda suya yüze 40 zam yaptı.

Buna göre yılbaşında konutlarda kullanılan 10 tona kadar suyun metreküpü 7.06 liraya, 10-20 ton arası 7.64 lira ve 20 tonun üzerinde ise 9.41 liraya çıkarıldı.

Meclis ikametgahını Giresun’a taşıyan üniversite öğrencilerinin kullandıkları suyun tonunda ise yüzde 20 oranında indirim yaptı. Suyun tonu ticarethanelerde 16.66 liraya, resmi dairelerde 11.55 liraya ve resmi okullarda ise 8.82 liraya çıkarıldı.

 

 

ORDU’DA İNDİRİM TEKLİFİ GÖRÜŞECEK

 

 

Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin CHP’li Meclis Üyeleri, OSKİ tarafından suya yapılan zamlar nedeniyle vatandaşların su kullanım maliyetinin çok arttığını, olumsuz etkilendiklerini belirterek, su ücret tarifelerinde yüzde 50 indirim yapılmasını, yıl sonuna kadar su ücretlerinin sabitlenmesi, yılda bir defa TÜFE oranına göre ücretlerin güncellenmesini teklif etti.

CHP’li Meclis Üyesi Sami Torun, “Ankara’ya da aynı teklif verildi ve meclisten geçti. Ordu’da yaklaşık 6 bin 200 kişi şu anda sudan dolayı icralık. Su herkesin ulaşması gereken hayatın devamı için şart olan bir şey. Suyla ilgili Ordu’da 8 milyona yakın ana borç var. Şimdi insanlar parası olmadığı zaman suya ulaşamayacak. Demek ki burada sıkıntı var insanlar ödeyemiyorlar. Bu sıkıntıyı gidermek gerekiyor” diye konuştu.

CHP’li meclis üyelerinin teklifi 24 Kasım’da görüşüleceği belirtildi.