AKP’li belediyeden yolcu garantili teleferik ihalesi!

AKP’li belediyeden yolcu garantili teleferik ihalesi!
2 Kasım 2021 08:40

AKP’li belediye Afyonkarahisar Kalesi’ne yapılması planlanan 140 bin yolcu garantili teleferik için ihale düzenleyecek. İtirazlara rağmen proje onaylandı.

 

 

Birgün’den Berkay Sağol’un haberine göre Afyonkarahisar Belediyesi’nin ekim ayı meclis toplantısında, Afyonkarahisar Kalesi’ne yolcu garantili teleferik sistemi kurulması kararı alındı. Yılda 140 bin yolcu garantisi verilen proje için CHP’li ve İYİ Partili meclis üyeleri, “Teleferiğe karşı değiliz, yolcu garantisine karşıyız” diyerek ret oyu kullandı. Ancak öneri oy çokluğuyla kabul edildi.

 

 

Yıllık 140 bin yolcu garantisi verilen teleferiği ayda 11 bin 666 kişinin, günde ise en az 388 kişinin kullanması gerekiyor. Afyonkarahisar Belediyesi, yolcu garantili teleferik için kasım ayı içerisinde ihaleye çıkacak. Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, yolcu garantili teleferikle ilgili AKP Afyonkarahisar Genişletilmiş Danışma Meclisi Toplantısı’nda konuştu.

 

 

Zeybek, “Teleferik projemiz vardı. Kasım ayı içerisinde yıllık yolcu garantisi ile inşallah ihaleye çıkıyoruz. Bazıları bunu farklı anlıyor. CHP ve İYİ Parti başkanları bundan zarar edilirse, bu zarar AKP’li Meclis Üyeleri’nden tahsil edilsin diyorlar. Bu arkadaşlarımız sanırım hesap bilmiyorlar. Biz 15 yıllık garanti veriyoruz. Bir yolcu bedeli 25 TL. Yaklaşık maliyetimiz 52 buçuk milyon TL. 140 bin ile 25’i çarpıp ona da çarpı 15 dediğimizde 52 buçuk milyon TL yapıyor. Biz 52 buçuk milyon TL’yi 15 yıl vadeyle yaptırmış oluyoruz. Kendimiz yapmaya kalksak bankadan kredi alacağız, buna da yıllık faiz işleyecek. Bizde maliyeti 70 veya 80 milyon TL’ye gelecek. O mu karlı, bu mu karlı? Ben de diyorum, bittikten sonra herkes binebilir ama muhalefet asla diye yazı yazmayı düşünüyorum” dedi. Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’in açıklamalarına CHP Afyonkarahisar İl Başkanı Yalçın Görgöz tepki gösterdi. CHP’li Görgöz, “Her şeye müteahhit ve rant kafasıyla bakıyorlar” dedi. Projenin rant amaçlı olduğuna dikkat çeken Görgöz, “Böyle bir hesabı anlamak, kabul etmek mümkün değil. Teleferik projesini belediye yaptığı zaman ortaya çıkacak maliyet üzerinden değil, yolcuların bilet parası üzerinden hesap yapıyorlar. Belediyenin bu projenin maliyetini hesaplayacak mühendisi, mimarı yok mu? Bu yıllardır AKP’nin her yerde gördüğümüz rant kafası. Böyle bir anlayış olamaz. Bir de belediye başkanı oraya ‘Muhalefet asla binemez diye yazı asmayı düşünüyorum’ diyor. Bunu şaka olarak söylemesi ve oradaki insanların bu sözleri alkışlaması bile gerçekten ülkeyi yöneten partinin ne halde olduğunu, ne kadar gülünç durumda olduğunu gösteriyor. ‘Ben sadece kendime oy verenlere teleferiği yapıyorum’ demek nasıl bir hizmet anlayışıdır? diye konuştu.

 

 

GARANTİYE KARŞIYIZ

 

 

Yolcu garantisine karşı olduklarını dile getiren Görgöz, şunları söyledi: “Bu projeyi belediye neden kendi imkânlarıyla yapmıyor? Biz bu rant kafasına karşı çıkıyoruz. Bu fiyatları neye göre belirlediklerini bile söylemiyorlar. Çok basit ve küçük hesaplarla kendilerini haklı çıkarmaya çalışıyorlar. Ben de o zaman başkana şunu sorarım. 15 yıl boyunca bu insanlar hep mi 25 TL’ye binecek. Enflasyona göre veya maliyete göre hiç mi artış olmayacak. Senelerin içerisinde hiç mi zam yapmayacaksınız?”