AKP’li belediye pazarlık usulü ihaleleri Covid’e bağladı!

AKP’li belediye pazarlık usulü ihaleleri Covid’e bağladı!
12 Kasım 2022 08:40

AKP’li Samsun Büyükşehir Belediyesi hakkında hazırlanan Sayıştay raporunda, belediyenin açık ihale yöntemiyle yapılması gereken bazı işlerin pazarlık usulüyle yapıldığına dikkat çekerek örnekler verdi. Belediye pazarlık usulü ihaleleri Covid’e bağlayarak savunma yapması ise dikkat çekti.

 

Fotoğraf: samsun.bel.tr

 

 

Sözcü’den İsmail Akduman’ın haberine göre Sayıştay denetçileri tarafından, Samsun Büyükşehir Belediyesi hakkında hazırlanan 2021 yılına ait raporda, belediye tarafından bazı ihtiyaçların temin edilmesinde kabul edilebilir gerekçe olmamasına rağmen pazarlık usulünün tercih edildiği tespit edildi.

Sayıştay, pazarlık usulü ihalenin doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya yapım tekniği açısından özellik arz eden, yapı, can, mal güvenliğinin sağlanması açısından ivedilikle yapılması gerekliliği idarece belirlenen hallerde ya da idare tarafından önceden öngörülemeyen olayların ortaya çıkması üzerine, ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması halinde yapılabileceği belirtti.

 

 

ÖRNEKLER VEREREK AÇIKLADI

 

 

Pazarlık usulüyle yapılan ihalelerin, belediyenin süreklilik arz eden ya da öngörmesi olağan olan işler kapsamında olduğuna dikkat çeken Sayıştay, Atakum İlçesine yapılacak olan 1 milyon 130 bin lira bedelli kütüphane binası, Samsun Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kullanılmak üzere 13 milyon 558 bin 442 lira verilen 16 adet hazır beton mikser alımı ile 18 milyon 900 bin liraya alınan 30 Adet 8,5 metre alçak tabanlı otobüs ihalelerinin pazarlık usulüyle yapıldığını tespit etti.

 

 

BELEDİYE PAZARLIK USULÜ İHALELERİ SAVUNDU

 

 

AKP’li belediye ise pazarlık usulüyle verdiği ihaleleri savunarak, kütüphane inşaatı ile ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığının destek ve katkılarının 2021 yılı programı ve devamında yer alabilmesi için projesinin ivedilikle hazırlanması gerektiğini öne sürdü.

Belediye, pandemi nedeniyle uygun özellikte iş makinası, kamyon ve değişik sınıflardaki vasıtaların temininde zorluk çekildiğini, ihale maliyetlerinin yükselmesi nedenleriyle idare tarafından önceden öngörülemeyen olayların ortaya çıktığını vurguladı.

30 adet 8,5 metre alçak tavanlı otobüs alımı işinde ise, araç filosunun yüzde 40’ı 12 metrelik araçlardan oluştuğunu, otobüs hat güzergahlarında dar sokaklar bulunduğundan manevra kabiliyetlerinin sınırlı olduğunu, hat sayısının arttığını ama otobüs sayısının aynı kaldığını belirterek 8,5 metrelik araçların kent merkezinde kullanımı, trafik sorunlarını da azaltacağını ileri sürdü.

 

SAYIŞTAY SAVUNMAYI KABUL ETMEDİ

 

Belediyenin yaptığı savunmayı kabul etmeyen Sayıştay, kütüphane binası projesini ihalesinin 2021 Haziran ayında yapıldığına dikkat çekerek, bakanlığın 2021 yılı bütçesinde bu projenin yer alabilmesi için 2020 yılı içinde kesinleşmesi gerektiğini vurguladı.

 

 

ERDOĞAN’IN TASARRUF TEDBİRLERİNE UYULMAMIŞ

 

 

Belediyenin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafında yayımlanan Tasarruf Tedbirleri Genelgesi’ne uymadığı ileri sürüldü. Tasarruf Genelgesi yayım tarihinden sonra belediyenin çeşitli tarihlerde, belediye çalışmalarının tanıtımı için canlı yayın 16.387,28 lira, Samsun’u keşfet, şehrini farket gezi programına katılacak gençler ve görevli personel için akreditasyon kartı 31.340,67 lira, Düğün, tören, cenaze gibi merasimler için çiçek alımı 12.332,39 lira, Cenaze, düğün, açılış için çiçek alımı 19.473,83 lira, Yetiştirme Yurdu öğrenci ve beraberlerindeki sorumlu heyete düzenlenecek program için Vezirköprü Şahinkaya Kanyonunda açık alan organizasyon ve tekne turu hizmet alımı 18.143,78 lira, tören, düğün, açılış ve benzeri organizasyonlarda kullanılmak üzere çiçek alımı 9.416,83 lira harcama yaptığını tespit edildi. Belediye verdiği cevapta ise eleştiriye ilişkin iş ve işlemlerde hassasiyet gösterileceğini, tasarruf tedbirlerine uyulacağını ifade etti.