AKP’li belediye meraya GES inşaatına başladı!

AKP’li belediye meraya GES inşaatına başladı!
17 Kasım 2022 09:20

AKP’li Samsun Büyükşehir Belediyesi Ladik ilçesinde 3 köyün ortak kullandığı meraya bölge halkının açtığı dava devam ederken GES (Güneş Enerji Santrali) yapmaya başladı. Köylüler mahkeme sonucu beklemeyen belediyeye tepki gösterdi.

 

 

Fotoğraf: samsun.bel.tr

 

Sözcü’den İsmail Akduman’ın haberine göre Sayıştay tarafından AKP’li Kovancılar Belediyesi hakkında hazırlanan 2021 yılına ait raporda dikkat çeken usulsüzlükler yer aldı.

Kovancılar Belediyesi’ne ait olan 30 taşınmazın ihale yapılmadan süre uzatım kararlarıyla kiralandığını tespit eden Sayıştay raporunda şu ifadeler yer aldı:

* Kurum mülkiyetindeki taşınmaz malları kiraya verme işleri 2886 sayılı Devlet İhale Kanunundaki ihale usullerine göre yapılmalı ve sözleşme süresinin bitiminde aynı taşınmaz malın kiraya verilebilmesi için yeniden kanunda belirtilen usullerden biriyle ihaleye çıkılmalıdır.

* Yapılan incelemelerde kurumun kira getirisi olan toplam 30 adet taşınmaz varlığının bulunduğu, ancak bu taşınmazların kiralanmasında ihale yönteminin uygulanmayıp mevcut kiracılara yıllık süre uzatımları verilmek suretiyle kiralamaların devam ettirildiği görülmüştür. Aşağıdaki tabloda kuruma ait taşınmazların en son ne zaman ihale ile kiralandığı ve ne zamandır taşınmazlar için süre uzatımı verildiği görülmektedir.

 

 

“10 YILDIR HERHANGİ BİR İHALE YAPILMAMIŞ”

 

 

Raporda taşınmazlar için en son yapılan ihalenin 2011 yılında olduğu ve 10 yıldır herhangi bir ihale yapılmadığı şu ifadelere yer verdi:

* Hatta bazı taşınmazlar için en son 2003 yılında ihale yapılmış olup 20 yıla yakın zamandır bu taşınmazların da süre uzatım kararlarıyla kiralanmasına devam edilmektedir. Taşınmazların, rekabet ortamının oluşacağı bir ihale ile kiralanmasının; yasaya uygunluk dışında, daha gerçekçi kiralama bedelleri oluşturarak, kurum gelirlerine olumlu etki yapacağı açıktır. Kamu idaresi söz konusu taşınmazlardan sözleşme süresi dolanlar için ihaleye çıkılacağını belirtmiştir.