AKP'den Gül'ün damadına kıyak

AKP'den Gül'ün damadına kıyak
22 Temmuz 2013 17:00

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Ensar Vakfı’ndan bu yıl da ihalesiz olarak 148 bin liralık kitap aldı. CHP, vakfa ihalesiz para aktarılmasına tepki gösterdi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kurucuları arasında çok sayıda AKP’linin bulunduğu ve mütevelli heyeti başkan yardımcılığı görevini Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün damadı Mehmet Sarımermer’in yaptığı Ensar Vakfı’ndan bu yıl da 148 bin liralık kitabı ihalesiz aldı.

ÜÇ YILDIR YAPILIYOR

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kurucuları arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş’ın da bulunduğu, başkanlığını ise AKP’li İstanbul İl Genel Meclis üyesi İsmail Cenk Dilberoğlu’nun yaptığı Ensar Vakfının şirketi Ensar Neşriyat Ticaret A.Ş.’den, 2011 ve 2012’de yaptığı gibi bu yıl da davetli usulü kitap alımı yapıldı.

BAŞKAN YARDIMCISI GÜL’ÜN DAMADI

Vakfın mütevelli heyeti başkan yardımcısı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün damadı Mehmet Sarımermer ve heyet üyeleri arasında Feyzullah Kıyıklık, Hasan Can, Murat Aydın, Ali Osman Erilli gibi AKPli isimlerin yer aldığını hatırlatan CHP Milletvekili Turgut Dibek, “Neden daha uygun fiyata kitap alma yolu seçilmemiştir?” diyerek konuyu TBMM gündemine taşıdı.
Kamu İhale Kanunu’nun ‘belirli bedele kadar olan mal ve hizmetlerin davet usulü ile ihalesiz alınabileceği’ hükmünü uygulayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi vakfın şirketinden 2011 yılında 110.000 TL, 2012 yılında 123.554 TL ve 2013 yılında da 121.011 TL tutarında kitap alımı yaptı. Belediye son olarak bu yıl da 148 bin liralık kitabı ihalesiz alarak vakfa para aktardı.

NEDEN BAŞKA ŞİRKETLERDEN FİYAT ALINMIYOR?

CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, İçişleri Bakanı Muammer Güler’e “Neden üç yıldır ihalesiz olarak Ensar Neşriyat Ticaret A.Ş.’den 350 milyon TL den fazla para ödeyerek kitap alımı yapılmaktadır?” diye sordu.

Dibek’in yanıt aradığı sorular şöyle:

İstanbul Büyükşehir Belediyesi 3 yıldır Ensar Vakfı şirketi olan Ensar Neşriyat Ticaret A.Ş.’den 350 milyon TL den fazla para ödeyerek neden kitap alımı yapmaktadır?

Alım yapılan kitaplar nelerdir?

Neden başka şirketlerden fiyat alınmamıştır?

Kitaplar için ihale yapılıp daha uygun fiyatlara kitap alma yolu neden tercih edilmemektedir?
Belediyenin yaptığı alımların her sene açıklanan Kamu İhale Kanunu kapsamında ihale yapılmadan doğrudan alım yapılabilecek işin üst sınırına yakın olmasını nasıl değerlendirmektesiniz?

Belediye Başkanı ve birçok AKPli’nin kurucusu ve yönetiminde yer alan Ensar Vakfına ve şirketlerine son 11 yılda Belediye ve ilgili şirketlerinden ne kadar para, hangi gerekçelerle ödeme yapılmıştır?

SÖZCÜ