AKP'de Roboski çatlağı

AKP'de Roboski çatlağı
17 Aralık 2012 11:08

Cumhuriyet Gazetesi’nin Ankara Kulisi adlı bölümde yer alan ”Cumhurbaşkanı Gül, Güroymak’a ‘Norşin’ Demeyecek mi?” başlıklı habere göre AKP içinde Roboski demek artık yasaklandı…

İşte o haber:
 
Başbakan Tayyip Erdoğan, dokunulmazlık sıkıntısı nedeniyle ikinci kez yaptığı toplantıda Uludere yerine “Roboski” diyen partisinin Kürt vekillerine kızdı.
 

 
Erdoğan milletvekillerini, “Roboski BDP söylemi. Roboski değil Uludere deyin” diye uyardı ve kendi söylemlerinin “Kürt Açılımı” yerine “Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi”, “AKP” yerine de “AK Parti” olduğunu söyledi.
 
Kürt milletvekillerinin de artık Meclis’te ve AKP’deki toplantılarda “Uludere”, kendi aralarında ve Güneydoğu’da seçim bölgelerinde ise “Roboski” demeye başladıkları belirtiliyor.
 
Erdoğan’ın Kürtçe yer ismi olan Roboski’ye koyduğu yasak, akla Cumhurbaşkanı Abdullah Gül şimdi ne yapacak sorusunu getirdi.
 

 
Gül, şimdi de değil, ta üç yıl önce 2009’da Güroymak’a Kürtçe ismiyle “Norşin” demişti.
Düşman işgalinden kurtuluş törenlerine katılan Gül, Bitlislilere seslenirken, “Yolda gelirken Norşin’de çok büyük bir kalabalığı gördüm. İndim insanlarla tokalaştım, konuştum, sevgiyi gördüm” sözleriyle Güroymak’a Kürtçe adını iade edivermişti.
 
Bu durumda şimdi Gül’ün önünde iki seçenek bulunuyor.
Gül, ya Cumhurbaşkanı olarak Başbakan Erdoğan’la çatışmayı göze alıp Norşin demeyi sürdürecek ve belki başka bazı yerlerin de Kürtçe isimlerini iade etmeyi sürdürerek kavgayı daha da derinleştirecek ya da “hatasını kabul edip” Güroymak’a itibar edip, Norşin ifadesini iptal edecek ve geri çekecek.
 
 

Peki, hadi diyelim ki Gül bunları yaptı, Norşin sorunu çözüldü.
Dersim sorunu ne olacak?

Bildiğimiz kadarıyla Tunceli’nin adı da henüz değişmedi, hâlâ Tunceli.
Başbakan son iki yılda CHP ve İsmet Paşa’yı mahkûm etmek için kaç kere Dersim dedi?