AKP'de kadınlar vitrin süsü

AKP'de kadınlar vitrin süsü
10 Mart 2012 15:31

CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan’dan, “AKP kadınları ‘Vitrin süsü’ olarak kullanıyor”

CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan’dan, “AKP kadınları ‘Vitrin süsü’ olarak kullanıyor”

 

CHP Grup Başkanvekili ve Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan , Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında geldiği Kayseri’de parti il binasını ziyaret etti.

Ziyarette CHP Kayseri Milletvekili Şevki Kulkuloğlu ve il Başkanı Ayhan Gülsoy’dan çalışmaları hakkında bilgi alan Tarhan, Sivas davasına zaman aşımı kararı verilmesine ilişkin soruları yanıtladı. Tarhan, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanvekili İbrahim Okur’un, Sivas Davas’ında sona yaklaşıldığını belirttiğini hatırlatarak, “Yargılamanın uzun sürmesi çok önemli bir sorun, sanıkların yakalanamaması önemli. Sivas Davası’nda söz konusu sanıklarla ilgili zaman aşımının sonuna gelindiği görülüyor. Zaman aşımı modern cezada kullanılan bir uygulama” sözlerine tepki göstererek, bu sözlerin yargıya müdahale olduğunu öne sürdü. Tarhan, zaman zaman alkışlarla kesilen, salonda yaptığı konuşmada, şöyle devam etti:

 

“Yargının tepesindeki kişi mahkemeye talimat mı veriyor? Bu görülmekte olan bir davaya müdahaledir. Belki o mahkeme zaman asımını kabul etmeyecek. Başkanvekilinin süren bir davaya yönelik bu yöndeki açıklamaları ve bu kararı vermesi demokratik hukuk devletinin kalmadığının göstergesidir. Her zaman örnek gösterilen Avrupa hukukunda bile bazı suçlarda zaman aşımı uygulanmıyor. Örneğin adam öldürme, işkence suçlarında zaman aşımı uygulanmıyor. Çünkü bunlar toplumun hassasiyet gösterdiği konular. Başkan yeterli bilgiye sahip olmayabilir, kendisine Avrupa hukukunu araştırmasını tavsiye ediyorum.”

 

Daha sonra Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nde ‘Kadınlar Günü’ konulu konferansa katılan CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, AK Parti’li kadın milletvekillerinin TBMM’de hiçbir şey yapmadıklarını ve sadece el kaldırdıklarını iddia etti. Ülker, “AKP, kadınları araçsallaştırıyor. Siyasette vitrin süsü olarak görmek istiyor. Meclis’te bunu görüyoruz. AKP’nin kadınları sadece el kaldırıyor. AKP kadını ucuz ve güvencesiz emek olarak görüyor. Kadını emeği ile sermayenin hizmetine sokuyor. Muhafazakarlık bayraktarlığı ile kadınları Liberalizm ve gericilik arasında köprü olarak kullanıyorlar. Kadınlara, ‘Evinizde oturun daha çok işe yararsınız’ algısını yerleştirmeye çalışıyorlar. Ali Babacan’ın ‘Kriz bitti. Kadınlar artık evlerine dönebilir’, Başbakan’ın ‘3 çocuk’ yapın açıklamaları da kadını eve hapsetmeye yönelik girişimlerdir” dedi.

 

“BAKAN ŞAHİN REKOR KIRDI”

 

CHP milletvekilleri olarak kadınları şiddet ve tecavüzden koruma bunun yanı sıra çocuk gelinlerin önlenmesi konusunda TBMM’ye 50’ye yakın soru önergesi verdikleri halde bunların yanıtlanmadığını savunan Tarhan, hükümet yetkilileri tarafından kaale alınmadıklarını söyledi. Tarhan, “Kadın sığınma evlerinin durumu, kadın intiharları, cinayetleri gibi değişik konularda soru önergeleri verdik, yanıtlanmasını istedik. Başbakan bu konuda kendisine yöneltilen 3 soru önergesini yanıltılamazken, bu konuda 27 soru önergesini yanıtlamayarak rekor kıran kişi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’dir. Mecliste kadın temsil oranı sadece yüzde 16. Bir kez daha söylüyorum. AKP istismar üzerine siyaset yapan bir parti. Bu nedenle kadınlara çok iş düşüyor. Kadınlar rehavete girmeyin. Moralinizi bozmayın. Aile en önemli güç kaynağımız. Çünkü kadın güçlü olursa aile de güçlü olur. Haklarınıza sahip çıkın ve gücünüzün kaynağı demokrasiden geri adım atmayın” dedi.

 

Eğitim sistemindeki ‘4+4+4′ modelini eleştiren bu sistemin ‘çocuk gelin’ sayısında patlamaya neden olacağını öne süren Tarhan, “Bu uygulamadan kız çocuklarının yanı sıra yoksul erkek çocukları da zarar görecek. Bu yüzyılda hala kız çocuklarını kampanyalarla okula gönderebiliyoruz. Bu Avrupa’da ruhban okullarında uygulanan bir sitem. Bu konu Anayasa’dan daha önemli. Bu nedenle harekete geçilmelidir. Bu tasarı çocuk gelin sayısını patlatacak” diye konuştu.

 

Hükümetin her şeyi sütliman gösteremeye çalıştığını iddia eden Tarhan, terör örgütü ile yapılan gizli görüşmelerin afişe olduğunu, ‘MİT Yasası’ ile ‘iyi çocukların’ koruma altına alındığını savundu. CHP’li Tarhan, “Dar alanda kısa paslaşmalara devam ediyorlar. Meclis kürsüsünde açıkça ‘Özerklik yetmez’ diyorlar. Umarım son gelişmeler Nevruz’la birlikte yeni canlara mal olmaz. Artık bu ülkede yargı güvenirliliğini yitirmiştir. Gençlerin geleceğini karartan kopya skandalı ve Deniz Fener davası ile birlikte yargı saygınlık kırıntısını da kaybetti” dedi.