AKP’de istifa krizi yaşanıyor

AKP’de istifa krizi yaşanıyor
28 Eylül 2013 10:12

Üçüncü dönemini bitiren bakanlar istifa etmeden belediye başkanlığına aday olmak istiyor.

 

Siyasi partilerin yerel seçimlere yönelik aday belirleme çalışmaları tüm hızıyla sürerken AKP’de, adaylık belirleme sürecinde “istifa” krizi çıktı. Kabinede üç dönem kriterine takılan veya yerel seçimlerde aday olmak isteyen bakanlar, istifa şartından rahatsız oldu. Aday adayı bakanlar, istifa etmeden aday olmanın yolunu arıyor.

 

BAŞBAKAN TETİKLEDİ

 

AKP içindeki istifa krizinin fitilini, Başbakan Erdoğan’ın Arjantin dönüşü yaptığı, “Bakanların aday olması halinde istifa etmeleri gerekiyor” açıklaması ateşledi.

 

Bu açıklama üzerine, belediye başkanlığına aday olmak isteyen kabine üyeleri, tedirgin oldu. Bazı bakanlar, “Ya aday gösterilmezsek” endişesi nedeniyle, istifa edilmesi halinde iki yıllık bir dönem için bakanlık koltuğunu kaybetme riski ile karşı karşıya kaldı. Bu nedenle, özellikle üçüncü dönemi dolan bakanlar, istifa etmeden aday olmanın yolunu aramaya başladılar.

 

Parti içinde konuyla ilgili kulis faaliyetinde bulunulduğu öğrenildi. Bakanların ise, Başbakan’ı ikna etmenin yolunu aradıkları bildirildi.

 

VEKİLLER TEPKİLİ

 

Bakanların istifa kulisi AKP içinde bakanlık bekleyen milletvekillerinin tepkisine yol açtı. Bakan adayları, bu durumun çifte standart olacağını belirterek, başkan adayı bakanların “koltuklarını” korumak için, istifa kriterini kaldırmanın yolunu aradıklarını kaydettiler. Milletvekilleri, istifa kriterinin kaldırılması halinde üçüncü dönem kriterinin de kalkması gerektiğini vurguladı. Kabinede üç dönem engeline takılan 15 bakan bulunuyor.

 

Bunlardan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, AB Bakanı Egemen Bağış, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın isimleri başkan adaylığı için geçiyor.

 

Kaynak: Taraf